Områdesstyrelsen, möte 14-05-2024

Protokollet är granskat

§ 90 Ändringar i anslagen i driftsekonomidelen i budgeten för 2024

VAKE-2024-2149

Beskrivning

Ärendets beredare: ekonomidirektör Hanna Heinikainen

Välfärdsområdesfullmäktige för Vanda och Kervo välfärdsområde har vid sitt sammanträde 12.12.2023 §125 godkänt budgeten för Vanda och Kervo välfärdsområde 2024. Välfärdsområdesfullmäktige ansvarar för välfärdsområdets verksamhet och ekonomi, utövar välfärdsområdets beslutanderätt och överför sin befogenhet genom bestämmelser i förvaltningsstadgan.

I enlighet med 78 § i förvaltningsstadgan fastställer välfärdsområdesfullmäktige i sitt beslut om budgeten vilka mål för verksamheten som välfärdsområdesfullmäktige har godkänt som bindande. Dessutom fastställer välfärdsområdesfullmäktige hur budgeten ska följas då det gäller hur budgeten och motiveringarna till den binder välfärdsområdets myndigheter. Dessutom ska ändringar i budgeten enligt 79 § i förvaltningsstadgan läggas fram för välfärdsområdesfullmäktige så att välfärdsområdesfullmäktige hinner behandla ändringsförslagen under budgetåret. I förslaget till ändringar i anslaget ska en utredning av ändringens inverkan på verksamhetens mål och beräknade inkomst även ingå. Om målen inte kan uppnås på grund av förändringar i de ekonomiska grunderna, ska välfärdsområdesfullmäktige också godkänna ändringar som gäller målen. På motsvarande sätt ska det i förslaget till ändring av verksamhetens mål eller de beräknade inkomsterna utredas hur ändringen påverkar anslagen och göras behövliga ändringar i dem.

I budgeten 2024 har man beslutat att bindningsnivåerna för driftsekonomin i Vanda och Kervo välfärdsområde är:

  • Välfärdsområdet utan specialiserad sjukvård
  • Specialiserad sjukvård
     

I fråga om dessa är verksamhetsbidraget en bindande post.

I budgeten för 2024 som godkänts av välfärdsområdesfullmäktige ingår i anslaget för specialiserad sjukvård (374,5 miljoner euro) ett HUS-serviceavtal, prehospital akutsjukvård, giftinformationscentralen, specialiseringsundervisning för tandläkare, läkarhelikopterfunktionen och hälsocentraljouren. Enligt serviceklassificeringen ska hälsocentraljourens utgifter bokföras bland primärvårdens utgifter.

Välfärdsområdet föreslår för välfärdsområdesstyrelsen att det anslag som är avsett för utgifterna för hälsovårdscentraljouren (10,2 miljoner euro) överförs från den specialiserade sjukvårdens bindningsnivå till anslaget för verksamhetsområdet för hälso- och sjukvårdstjänster, som ingår i bindningsnivån välfärdsområdet utan specialiserad sjukvård.

Efter budgetändringen är utgiftsanslaget för den specialiserade sjukvården 364,3 miljoner euro (i den ursprungliga budgeten var utgiftsanslaget 374,5 miljoner euro). Efter budgetändringen är utgiftsanslaget för välfärdsområdet utan specialiserad sjukvård 915,4 miljoner euro (i den ursprungliga budgeten var utgiftsanslaget 905,2 miljoner euro).

För resultaträkningsdelens del är bindningsnivån årsbidraget, som inte påverkas av ovan nämnda överföring.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige beslutar:

  1. ändra utgiftsanslaget för den specialiserade sjukvården från 374 450 000 euro till 364 250 000 euro,
  2. ändra utgiftsanslaget för välfärdsområdet utan specialiserad sjukvård från 905 173 000 euro till 915 373 000 euro.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Möte hantering

Ungdomsfullmäktiges representant Tejwant Singh anlände till sammanträdet under behandlingen av ärendet 10.18.