Perustelut
Asian valmistelija: päätöksenteon valmistelupäällikkö Riikka Liljeroos
Aluevaltuuston kokouksessa 21.6.2022 §66 jätettiin Tia Seppäsen, Funda Demirin ja Matilda Stirkkisen valtuustoaloite koskien sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämistä hyvinvointialueen palveluissa ja asiakaskohtaamisissa. Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 25 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:
"Jokaisen yksilön ihmisoikeuksien tulisi toteutua taustasta sekä esimerkiksi sukupuolesta riippumatta. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on keskeinen toimija alueen asukkaiden yhdenvertaisuuden sekä yhteisöjen tasa-arvon edistämisessä. Kuitenkin erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat henkilöt kohtaavat syrjintää sekä ennakkoluuloja arjessaan, joka vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ihmisten elämänlaatuun, aina terveysvaikutuksista työelämään.
Kaikilla on oltava oikeus syrjimättömyyteen käyttämissään sosiaali- ja terveysalan palveluissa, kuitenkaan tämä ei aina toteudu. Syrjivien ja epäasiallisten käytäntöjen takana voi olla tiedon ja osaamisen puute. Moninaisuuden tunnistamista ja sateenkaarisensitiivisyyttä tulisi pyrkiä vahvistamaan poikkileikkaavasti kaikissa hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Siksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemaan voidaan parhaiten vaikuttaa lisäämällä keskeisten sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijöiden tietoisuutta sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta. Hyvinvointialueen palveluja järjestettäessä on tärkeää selvittää nykytilanne eri palvelualojen työntekijöiden koulutuksessa, sateenkaari-tietoisuudessa sekä jo toteutuvassa kehitystyössä. Näin takaamme saavutettavat sekä yhdenvertaisemmat palvelut myös palveluiden integraation jälkeen.
Sateenkaarilasten ja -nuorten tilanteeseen tulisi akuutisti kiinnittää huomiota. Hyvinvointierot ovat enemmistöihin kuuluviin lapsiin verrattuna merkittävät, ja korona on entisestään syventänyt näitä eroja. Sateenkaarilapset ja -nuoret kokevat huomattavasti enemmän väkivaltaa ja kiusaamista kuin muut samanikäiset. Lapsuudenaikaisilla kokemuksilla on vakavia seurauksia esimerkiksi mielenterveydelle.
Kuten sote-järjestämislakikin edellyttää, tulee sekä hyvinvointialueiden että kuntien tehdä yhteistyötä järjestöjen kanssa, jotka edistävät hyvinvointia ja terveyttä. Näihin lukeutuvat myös sateenkaari-järjestöt, joilla on arvokasta käytännön tietotaitoa yhdenvertaisuuden edistämisessä, asiakaskohtaamisten parantamisessa sekä sote-työntekijöiden kouluttamisessa. Hyvinvointialueen tuleekin varmistaa muiden sote-alan järjestöjen ohella yhdenvertaisuustyölle arvokkaiden sateenkaari-järjestöjen osallisuus sekä toimintaedellytykset.
Me aloitteen tekijät yhdessä allekirjoittaneiden kanssa esitämme, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella
- selvitetään nykytilanne asiakkaita työssään kohtaavien työntekijöiden koulutuksessa liittyen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamiseen sekä tietoisuuteen sateenkaari-väestön moninaisuudesta
- Ryhdytään selvityksen perusteella mahdollisiin korjaaviin toimenpiteisiin tarjoamalla hyvinvointialueen työntekijöille kohdennettua lisäkoulutusta"
Ehdotus
Aluehallitus päättää merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialajohtajan, aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialajohtajan, vanhusten palvelujen toimialajohtajan sekä terveydenhuollon palvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.
Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.