Aluehallitus, kokous 16.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 153 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen edustusohjeen hyväksyminen

VAKE-2022-287

Perustelut

Asian valmistelija: päätöksenteon valmistelupäällikkö Riikka Liljeroos

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle on valmisteltu edustusohjeet, joiden tarkoituksena on selventää Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen edustamista koskevia käytäntöjä. Ohje sisältää tilaisuuksien järjestämisen, edustuslahjojen tilaamisen ja ulkopuolisen tahon tarjoamien etujen vastaanottamisen menettelytavat. Ohje koskee hyvinvointialueen viranhaltijoita, työntekijöitä sekä luottamushenkilöitä, kun he edustavat hyvinvointialuetta tai hoitavat hyvinvointialueen yhteistyösuhteita. 

Edustamisella tarkoitetaan hyvinvointialueen ulkopuolisille tahoille järjestettäviä tilaisuuksia sekä ulkopuolisen tahon järjestämiä tilaisuuksia. Tällaisia tahoja voivat olla esimerkiksi muiden hyvinvointialueiden tai kaupunkien edustajat tai ulkopuoliset yhteistyökumppanit. Edustustilaisuuksien tulee liittyä hyvinvointialueen tehtäviin. Tilaisuudet voivat liittyä mm. hyvinvointialueen yhteistyösuhteiden rakentamiseen, kehittämiseen sekä ylläpitämiseen.

Hyvinvointialueen palvelussuhteessa olevan tai luottamushenkilön suorittaman edustamisen tavoitteena on hyvinvointialueen etu. Edustustilaisuuksia järjestämällä tehdään hyvinvointialuetta ja sen palveluita tunnetuksi. Hyvinvointialueen tai ulkopuolisen tahon järjestämään tilaisuuteen osallistumisen ja vieraanvaraisuuden osoittamisen tehtävänä on tukea hyvinvointialueen strategisten tavoitteiden saavuttamista. Edustamisen tulee liittyä selkeästi toimijoiden omaan toimialaan ja tehtäviin tai hoidettaviin yhteistyösuhteisiin. Edustamisessa sekä vieraanvaraisuuden osoittamisessa ja vastaanottamisessa tulee aina noudattaa yhdenmukaisia periaatteita.

Kaikessa tarjoilussa sekä tilaisuuksien järjestämisessä tulee noudattaa kohtuutta. Tarjoilun suhteen on noudatettava tarkkaa harkintaa sen suhteen, mikä on kullekin tilaisuudelle kohtuullinen ja normaalin vieraanvaraisuuden taso. Koko henkilöstön on noudatettava samoja periaatteita koskien yhteistyösuhteiden liikelahjoja, tarjoilua ja edustamista, jotta henkilöstön kohtelu on tasa-arvoista ja turvaa hyvinvointialueen asukkaiden luottamusta hyvinvointialueen toimintaan riippumattomana ja puolueettomana viranomaisena.

Luonnos hyvinvointialueen edustusohjeesta (Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen edustaminen sekä vieraanvaraisuuden osoittaminen ja vastaanottaminen) on liitteenä. Ohjetta sovelletaan sekä sisäisiin tilaisuuksiin, ulkoisiin sidosryhmille järjestettäviin edustustilaisuuksiin sekä ulkopuolisen tahon järjestämään tilaisuuteen osallistumiseen. Koulutuksiin osallistumisesta ohjeistetaan erikseen. Edustusohjeessa käsitellään edustuskuluja, edustustarjoiluja, edustustiloja, maksullisiin edustustilaisuuksiin osallistumista, lahjoja, vieraanvaraisuuden vastaanottamista sekä muita määräyksiä edustamista koskien.

Ehdotus

Aluehallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan hyvinvointialueen edustusohjeen.

Päätös

Aluehallitus päätti keskustelun jälkeen yksimielisesti hyväksyä liitteenä olevan hyvinvointialueen edustusohjeen seuraavilla lisäyksillä:

  • Tarjoiluissa suositaan kotimaista lähiruokaa ja noudatetaan kestävän kehityksen periaatetta
  • Lahjoissa suositaan paikallista tuotantoa


Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.