Aluehallitus, kokous 5.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 194 Ab Det finlandssvenska kompetenscentret inom det sociala området:n (FSKC) osakkeiden ostaminen

VAKEDno-2022-427

Perustelut

Asian valmistelija: hallintovalmistelujohtaja Mikko Hokkanen

Ab Det finlandssvenska kompetenscentret inom det sociala området (jäljempänä FSKC tai yhtiö) on ruotsinkielinen sosiaalialan osaamiskeskus, jonka toimialana on edistää ruotsinkielisen sosiaalialan tutkimuksen, opetuksen ja kehitystyön yhteistyötä ja harjoittaa alan liiketoimintaa. Yhtiö on yleishyödyllinen yhtiö, jonka mahdollisilla voitoilla kehitetään yhtiön toimintaa. Koko Suomi on sosiaalialan osaamiskeskustoiminnasta annetun lain (1230/2001) lain nojalla jaettu alueellisiin osaamiskeskuksiin ja yhteen ruotsinkieliseen osaamiskeskukseen, joka on perustettu osakeyhtiömuotoisena (FSKC). Yhtiön liikevaihto vuonna 2021 oli noin 32 000 euroa ja yhtiön oma pääoma 31.12.2021 noin 52 000 euroa. Vantaan kaupungin omistusosuuden mukainen osuus yhtiön omasta pääomasta on noin 2 500 euroa.

Sosiaalialan osaamiskeskustoiminnasta annetun lain mukaan sosiaalialan osaamiskeskustoiminnan tarkoituksena on luoda ja ylläpitää koko maan kattava alueellinen yhteistyörakenne sosiaalialan perus- ja erityisosaamisen edistämiseksi sekä sosiaalialan alueellista yhteistyötä edellyttävien erityisosaamista vaativien erityispalvelujen ja asiantuntijapalvelujen turvaamiseksi. Toiminnasta vastaavat alueelliset sosiaalialan osaamiskeskukset, joiden toimialueet kattavat kaikki kunnat. Ruotsinkielisen väestön tarpeita varten on lisäksi ruotsinkielinen osaamiskeskus (FSKC).

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy 1.1.2023 alkaen hyvinvointialueille. Yhtiön osakkeiden omistus ei kuitenkaan sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain nojalla suoraan siirry hyvinvointialueelle. Koska yhtiön toimiala kuitenkin liittyy kiinteästi hyvinvointialueen toimintaan, hyvinvointialueen on tarkoituksenmukaista ostaa osakkeet Vantaan kaupungilta. Kauppahinnaksi on sovittu liitteenä olevan kauppakirjaluonnoksen mukaisesti Vantaan kaupungin omistusosuutta (4,9 % eli yhteensä 20 osaketta) vastaavaa osuutta yhtiön omasta pääomasta 31.12.2021, yhteensä 2 531,40 euroa.

Yhtiön yhtiöjärjestykseen sisältyy lunastuslauseke, jonka mukaan ensisijaisesti osakkeenomistajilla ja toissijaisesti yhtiöllä on oikeus lunastaa osakkeet, jotka siirtyvät uudelle omistajalle. Hyvinvointialueen tulee ilmoittaa osakkeiden siirtymisestä yhtiön hallitukselle yhtiöjärjestyksen määräysten mukaisesti.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 41 §:n mukaan aluehallitus päättää osakkeiden ostamisesta, myymisestä ja vaihtamisesta. Asia kuuluu em. säännöksen nojalla aluehallituksen toimivaltaan.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. ostaa Ab Det finlandssvenska kompetenscentret inom det sociala området (FSKC) -nimisen yhtiön 20 osaketta liitteenä olevan kauppakirjaluonnoksen mukaisin ehdoin Vantaan kaupungilta kokonaiskauppahintaan 2 531,40 euroa;
  2. valtuuttaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintovalmistelujohtajan allekirjoittamaan liitteenä olevan yksityiskohtaiset ehdot sisältävä osakkeiden kauppakirja ja tekemään siihen vähäisiä tai teknisiä muutoksia sekä laatimaan mahdolliset muut osakekauppaan liittyvät asiakirjat;
  3. todeta, että päätös on ehdollinen sille, että osakkeiden hankkimiseen saadaan FSKC:n suostumus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hallintovalmistelujohtaja Mikko Hokkanen, mikko.hokkanen@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Timo Aronkytö, Patrik Karlsson ja Olga Gilbert ilmoittivat olevansa esteellisiä palvelussuhdejääviyden perusteella ja Sakari Rokkanen, Pirjo Luokkala, Tanja Aidanjuuri ja Tuija Haapalainen ilmoittivat olevansa esteellisiä yhteisöjääviyden perusteella myös tässä asiakohdassa § 193 aikana ja olivat poissa kokouksesta.