Aluehallitus, kokous 5.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 196 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien ilmasto- ja kestävyysstrategian laatimista Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle 

VAKEDno-2022-67

Perustelut

Asian valmistelija: strategia-asiantuntija Christa Salovaara ja strategiavalmistelun päällikkö Marianne Juosila

Aluevaltuuston kokouksessa 19.4.2022 § 44 jätettiin Vihreän valtuustoryhmän valtuustoaloite "Ilmasto- ja kestävyysstrategia Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 10 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti: 

"Hyvinvointialueiden pitkän aikavälin toimintaa ohjaa hyvinvointialuestrategia. Me aloitteen allekirjoittaneet esitämme, että hyvinvointialuestrategiassa yhtenä läpileikkaavana teemana on kestävyysnäkökulma. Lisäksi esitämme, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue laatii erillisen ilmasto- ja ympäristöstrategian.  

Merkittävänä julkisten resurssien käyttäjänä Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on tärkeä toimija hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa, sekä kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisessa. Se, millä tavoin julkiset hankinnat, kiinteistönhallinta sekä erilaiset palvelut siivouksesta kuljetuspalveluihin järjestetään, vaikuttaa merkittävästi alueen ilmastopäästöihin ja muihin ympäristövaikutuksiin.   

Hillitsemättömän ilmaston- ja ympäristönmuutoksen taloudelliset vaikutukset ovat mittavat. Strategia auttaa pitkällä aikavälillä hillitsemään kustannusten kasvua. Vauhdilla lämpenevä ilmasto lisää terveysriskejä ja uhkaa ihmisten hyvinvointia kokonaisvaltaisesti, joten ilmastonmuutoksen lieventäminen ja strateginen sopeutumistyö tukee hyvinvointialuetta perustehtävässään. Negatiiviset vaikutukset kasautuvat usein sosioekonomisesti jo valmiiksi heikoimmassa asemassa oleville ja syventävät eriarvoistumista.  

 Ilmasto- ja ympäristöstrategian kautta hyvinvointialue auttaa luomaan osaltaan ilmastotoivoa sekä sopeutumaan ilmastonmuutoksen tuomiin moninaisiin haasteisiin. Poikkileikkaava kestävyysnäkökulma on tärkeä osa hyvinvointialueen strategiaa alusta alkaen, taaten osaltaan turvallisen siirtymän ja suuntaviivat hyvinvointialueen tulevaisuuden toiminnalle muuttuvassa toimintaympäristössä.  

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue voi käyttää strategian laadinnan pohjana Vantaan ja Keravan kaupunkien hiilineutraalius- ja kestävyysstrategioita sekä sairaanhoitopiirien ympäristöohjelmia." 

Aluehallitus päätti kokouksessaan 18.5.2022 § 83 merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen strategiavalmistelun päällikön valmisteltavaksi. 

Vastaus valtuustoaloitteeseen:

Aloitteessa todetaan, että hyvinvointialueiden pitkän aikavälin toimintaa ohjaa hyvinvointialuestrategia. Aloitteessa esitetään, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialuestrategiassa yhtenä läpileikkaavana teemana on kestävyysnäkökulma. Lisäksi esitetään, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue laatii erillisen ilmasto- ja ympäristöstrategian.  

Vantaan ja Keravan hyvinvointialuestrategia on tarkoitus hyväksyä aluehallituksessa 8.11. ja aluevaltuustossa 22.11.2022. Strategia on tätä vastausta laadittaessa vielä kesken. Valmistelutilanteessa 13.9.2022 on ilmasto- ja kestävyysasiat nostettu strategialuonnoksessa läpileikkaavasti arvojen tasolle. Yhdeksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen arvoksi esitetään vastuullisuutta. Sen osana todetaan, että hyvinvointialue kantaa vastuun ympäristöstä, ja että hyvinvointialueen toiminnassa huomioidaan ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys.

Tämän lisäksi strategialuonnoksessa todetaan seuraavaa:

Hyvinvointialueen arvoihin perustuva ekologinen kestävyys huomioidaan kaikessa toiminnassa. Suunnitelmallisella ympäristöystävällisellä työllä hyvinvointialue auttaa osaltaan vastaamaan ja sopeutumaan ilmastonmuutoksen tuomiin moninaisiin haasteisiin. Vantaan ja Keravan kaupunkien hiilineutraalius- ja kestävyysohjelmissa linjattuja toimenpiteitä jalkautetaan ja arvioidaan myös hyvinvointialueen toiminnassa tarkoituksenmukaisella tavalla. Vastuullisuus on nostettu hyvinvointialuestrategian yhdeksi arvoksi ja se velvoittaa kestävän kehityksen mukaisten toimien huomioimiseen kaikessa hyvinvointialueen työssä. 

 Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on tärkeä toimija myös kestävän kehityksen tavoitteiden ja periaatteiden toteuttamisessa. Se, millä tavoin julkiset hankinnat, kiinteistönhallinta sekä erilaiset palvelut siivouksesta kuljetuspalveluihin toteutetaan, vaikuttaa osaltaan alueen ilmastopäästöihin ja ympäristövaikutuksiin.  

Tärkeiden tavoitteiden saavuttamiseksi voidaan hyvinvointialueella laatia ohjelmia ja suunnitelmia, jotka toteuttavat hyvinvointialuestrategiaa. Osa näistä on lainsäädännön velvoittamia, kuten valtuustokausittain laadittava alueellinen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma. Osa ohjelmista ja suunnitelmista lähtee hyvinvointialueen omista kehittämistarpeista. Ohjelmien ja suunnitelmien tulee olla linjassa strategian tavoitteiden kanssa, ja ne tuodaan erikseen päätöksentekoon. Ohjelmien ja suunnitelmien sisältämien tavoitteiden ja toimenpiteiden resursoinnista päätetään osana talousarvioprosessia. 

Aloitteessa esitetään, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue laatii erillisen ilmasto- ja ympäristöstrategian.  Kuten edellä on mainittu, Vantaan ja Keravan kaupunkien hiilineutraalius- ja kestävyysohjelmissa linjattuja toimenpiteitä jalkautetaan ja arvioidaan myös hyvinvointialueen toiminnassa tarkoituksenmukaisella tavalla. Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimiala on laatinut suunnitelman Vantaan kaupungin resurssiviisauden tiekartan toteuttamiseksi vuodelle 2022 ja suunnitelman hyvinvointialueelle vuosiksi 2023-2025. Suunnitelma vuosille 2023-2025 on hyödynnettävissä hyvinvointialueella.

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen lopppuunkäsitellyksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Jari Sainio poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 19.33. Varajäsen Jouko Lindtman saapui hänen varalleen klo 19.33.

Asian käsittelyn aikana Olga Gilbert esitti asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi, sillä valmisteluohjauksella, että hyvinvointialueen tulee tehdä ilmasto- ja kestävyysohjelma tukemaan hyvinvointialuestrategian toteutumista. Eva Tawasoli kannatti Olga Gilbertin esitystä asian palauttamisesta uudelleen valmisteltavaksi.

Koska oli tehty kannatettu esitys asian palauttamisesta uudelleen valmisteltavaksi, totesi aluehallituksen puheenjohtaja tarpeen äänestää asiassa. Puheenjohtaja ehdotti äänestyksen suorittamista sähköisellä äänestysjärjestelmällä, minkä aluehallitus hyväksyi äänestystavaksi. JAA merkitsi että asian käsittelyä jatketaan ja EI merkitsi Olga Gilbertin esitystä asian palauttamisesta uudelleen valmisteltavaksi. JAA äänesti 14 aluehallituksen jäsentä (Sakari Rokkanen, Tuija Haapalainen, Lauri Kaira, Jukka Hako, Teemu Purojärvi, Pirkko Letto, Pirjo Luokkala, Tanja Aidanjuuri, Jouko Lindtman, Jüri Linros, Maarit Raja-Aho, Terhi Enjala, Marja Ahava, Nina Korventaival) ja EI äänesti 3 aluehallituksen jäsentä (Olga Gilbert, Eva Tawasoli, Antero Eerola), joten aluehallitus päätti jatkaa asian käsittelyä äänin 14-3.