Aluehallitus, kokous 5.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 197 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien kulttuurihyvinvoinnin kehittämistä osaksi sosiaali- ja terveyspalveluita

VAKEDno-2022-67

Perustelut

Asian valmistelija: strategia-asiantuntija Christa Salovaara ja strategiavalmistelun päällikkö Marianne Juosila

Aluevaltuuston kokouksessa 19.4.2022 § 44 jätettiin Reija Frimanin valtuustoaloite "Kulttuurihyvinvointi osaksi sosiaali- ja terveyspalveluita". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 21 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti: 

"Kulttuurilla ja taiteella on todettu olevan lukuisia ihmisen hyvinvointia ja terveyttä edistäviä vaikutuksia. Me aloitteen allekirjoittaneet esitämme, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ryhtyy kehittämään kulttuurihyvinvointia osana sosiaali- ja terveyspalveluita sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä.  

Taide- ja kulttuurilähtöiset hyvinvointipalvelut eli kulttuurihyvinvointi on tunnistettu tärkeäksi osaksi hyvinvointitaloutta, joka luo mahdollisuuksia lisätä kestävää hyvinvointia ja talouskasvua samanaikaisesti.   

Maailman terveysjärjestö WHO on julkaissut raportin taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksista. Raportin mukaan taiteet voivat tukea hoitoa ja hoivaa, auttavat sairauksien kanssa pärjäämisessä sekä ehkäisevät terveysongelmia. Taiteisiin osallistumisen on havaittu muun muassa vähentävän riskiä dementian sekä masennuksen kehittymiseen. Taiteilla on terapeuttista voimaa: esimerkiksi musiikin on havaittu voivan vähentää psykoottisuuden oireita psykoosista kärsivillä. Vahvaa tutkimusnäyttöä on saatu myös esimerkiksi musiikin käytöllä sairaaloissa ennen leikkaustoimenpidettä, taidetoiminnan sisällyttämisellä muistihäiriöistä kärsivien henkilöiden arkeen, ja yhteisöllisten taideohjelmien toteuttamisella mielenterveyden tukemiseksi.  

WHO suosittelee taiteen ja kulttuurin hyödyntämistä terveydenhuollon osana. Hyvinvointialueella suositusta tukisi esimerkiksi kulttuurireseptien tai kulttuurilähetteiden käyttöönotto.  

Yleistä tietoisuutta taideosallistumisen potentiaalisista terveyshyödyistä tulee edistää aktiivisesti. On tärkeää, että monipuolisten taide- ja kulttuuripalveluiden saatavuus ja saavutettavuus osana sosiaali- ja terveydenhuoltoa turvataan kaikille väestö- ja ikäryhmille, erityisesti vähemmistöille.  

Esitämme, että kulttuurihyvinvointi sisällytetään osaksi hyvinvointialuestrategiaa. Lisäksi esitämme, että hyvinvointialue ryhtyy selvittämään, millä keinoin kulttuurihyvinvointi parhaiten vakiinnutetaan osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmää.  

Lähteet:   
WHO: What is the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review (2019)" 

Aluehallitus päätti kokouksessaan 18.5.2022 § 84 merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen strategiavalmistelupäällikön sekä hyte-asiantuntijan valmisteltavaksi.  

Vastaus valtuustoaloitteeseen:

Aloitteessa todetaan, että kulttuurilla ja taiteella on todettu olevan lukuisia ihmisen hyvinvointia ja terveyttä edistäviä vaikutuksia. Aloitteessa esitetään, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ryhtyy kehittämään kulttuurihyvinvointia osana sosiaali- ja terveyspalveluita sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä.  

Lisäksi esitetään, että

  • kulttuurihyvinvointi sisällytetään osaksi hyvinvointialuestrategiaa ja että
  • hyvinvointialue ryhtyy selvittämään, millä keinoin kulttuurihyvinvointi parhaiten vakiinnutetaan osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmää.  
     

Kuten aloitteessakin todetaan, taide- ja kulttuuritoimintaan osallistuminen sekä taiteen kokijana että tekijänä voi edistää hyvinvointia ja terveyttä ja tukea toiminta- ja työkykyä sekä osallisuutta. On tärkeää tukea myös niiden ihmisten mahdollisuutta saada taide- ja kulttuurikokemuksia, joiden itsenäiset mahdollisuudet osallistumiseen ovat rajallisia. Esimerkiksi Vantaan vanhus- ja vammaispalveluissa on jo pitkään jatkunut yhteistyö useiden eri taide- ja kulttuuritoimijoiden sekä kaupungin kulttuuritoimen kanssa. Hyvinvointialuevalmistelussa on käynnistymässä osana HyväPerhekeskus -kehittämishanketta avoimissa kohtaamispaikoissa pilotoitava TempoFamily -malli, jonka tavoitteena tukea koko perheen hyvinvointia yhteisen soittoharrastuksen kautta. Terveyspalvelujen nettisivuilla asiakkaita ohjataan oman terveyden edistämiseen mm. kulttuurin ja taiteen keinoin. Aktiivinen yhteistyö taide- ja kulttuuritoiminnan kanssa nähdään tärkeänä myös Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella.

Vantaan ja Keravan yhteisten asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ja sujuvien palveluketjujen varmistaminen edellyttävät aktiivista yhteistyötä alueen muiden toimijoiden kanssa. Hyvinvointialuestrategian luonnoksessa todetaan alueen palveluvalikkoa täydentävän tärkeinä kumppaneina mm. järjestöt, seurakunnat ja yritykset. Yhteistyö ja yhteinen toiminnan kehittäminen on välttämätöntä erilaisiin asiakastarpeisiin vastaamiseksi, myös kulttuurihyvinvoinnin vahvistamisessa osana terveyden ja hyvinvointia edistämisen keinovalikoimaa.

Hyvinvointialueen on valmisteltava aluevaltuustolle hyvinvointikertomus ja -suunnitelma valtuustokausittain ja raportoitava asukkaiden hyvinvoinnista ja terveydestä, niihin vaikuttavista tekijöistä sekä toteutetuista toimenpiteistä aluevaltuustolle vuosittain. Hyvinvointikertomus ja -suunnitelma laaditaan yhteistyössä alueen kuntien kanssa. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ensimmäinen hyvinvointisuunnitelma laaditaan keväällä 2023.

Vantaan kaupunkistrategiassa todetaan, että kulttuurihyvinvointi on osa hyvinvoinnin edistämisen kokonaisuutta. Myös Keravan kaupunkistrategiassa korostetaan kulttuurin merkitystä.  Kulttuurihyvinvointi on osa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen poikkihallinnollista kokonaisuutta, ja se otetaan huomioon alueellisen hyvinvointisuunnitelman laadinnassa.​

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen lopppuunkäsitellyksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.