Aluehallitus, kokous 5.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 195 Suostumus Vantaa-Kerava-sote: Asukkaan asialla -hankkeen ja Tulevaisuuden kotona asumista tukevien etäpalvelujen kehittämishankkeen valtionavustusten siirtoon Vantaan kaupungilta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

VAKEDno-2022-436

Perustelut

Asian valmistelija: juristi Tiia Tuovinen

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustuksia Vantaan kaupungille (hankehallinnoija) Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman (TULsote) sekä Tulevaisuuden kotona asumista tukevien palvelujen kehittämisen (TULkoti) hankehauissa. Rahoitusta on myönnetty seuraavasti:

  • Tulevaisuuden sote-keskuksen ensimmäisessä haussa vuosille 2020-2021 on myönnetty 2 680 000 euroa ja toisessa haussa vuosille 2021-2023 on myönnetty 5 483 194 euroa. Vantaan kaupunki, jolle toisen haun avustus on myönnetty 20.12.2021, saa käyttää avustusta aikavälillä 1.1.2021-31.12.2022 syntyviin kustannuksiin. 1.1.2023 alkaen syntyviin kustannuksiin avustusta on oikeutettu käyttämään vain Vantaan ja Keravan hyvinvointialue edellyttäen, että avustus siirretään valtionapuviranomaisen päätöksellä avustuksen saajan hakemuksesta ja hyvinvointialueen suostumuksella hyvinvointialueen käytettäväksi. Hankesuunnitelmassa vuodelle 2023 budjetoidun rahoituksen määrä on 2 893 583 euroa.
  • Vantaan ja Keravan kotona asumista tukevien etäpalvelujen kehittämishankkeen toteuttamiseen on myönnetty hankeavustuksena 1 128 420 euroa valtionavustusta. Valtionavustus on tarkoitettu käytettäväksi aikavälillä 1.1.2022 – 31.12.2023 syntyviin kustannuksiin. Avustus on käytettävissä myös päätöksen ehdoissa tarkemmin määriteltyihin hankkeen raportointiin liittyviin kustannuksiin aikavälillä 1.1.2024 – 30.4.2024. Vantaan kaupunki saa kuitenkin käyttää avustusta ainoastaan aikavälillä 1.1.2022 – 31.12.2022 syntyviin kustannuksiin. 1.1.2023 alkaen syntyviin kustannuksiin avustusta on oikeutettu käyttämään vain Vantaan ja Keravan hyvinvointialue edellyttäen, että avustus siirretään valtionapuviranomaisen päätöksellä avustuksen saajan hakemuksesta ja hyvinvointialueen suostumuksella hyvinvointialueen käytettäväksi.
     

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain (612/2021) mukainen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille 1.1.2023. Valtionavustukset eivät siirry suoraan hyvinvointialueille lainsäädännön muutosten myötä. Valtionapuviranomainen on määrittänyt, että saajan tai käyttäjien muutokset edellyttävät nykyisen saajan hakemusta, tulevan saajan / käyttäjän suostumusta (hyvinvointialue tai HUS-yhtymä) sekä STM:n tekemää muutospäätöstä.

Menettely koskee sosiaali- ja terveydenhuollon alaan kohdennettuja avustuksia, joissa avustuksen saajana on kunta, kuntayhtymä tai sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ja avustuksen käyttöaika jatkuu vuoden 2023 puolelle.

Kyseessä olevien hankkeiden nykyisenä hankehallinnoijana Vantaan kaupunginjohtaja on tehnyt viranhaltijapäätöksen 16.9.2022 tehdä Vantaa-Kerava-sote: Asukkaan asialla -hankkeen ja Tulevaisuuden kotona asumista tukevien etäpalvelujen kehittämishankkeen hankehallinnoijana muutoshakemuksen valtionavustusten siirtämiseksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle ja pyytää Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta suostumuksen Vantaa-Kerava-sote: Asukkaan asialla -hanketta ja Tulevaisuuden kotona asumista tukevien etäpalvelujen kehittämishanketta koskevien valtionavustuksien siirtämiseksi.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tulee antaa suostumus kyseessä olevien hankkeiden siirtämiseksi, jotta Vantaan kaupunki voi lähettää muutoshakemuksen ja valtionapuviranomainen tehdä päätöksen avustuksen siirtämisestä hakemuksen mukaisesti. Kyseessä olevat muutoshakemukset, hankesuunnitelmat ja Vantaan kaupunginjohtajan 16.9.2022 tekemä päätös valtionavustusten siirtämisestä ovat tämän päätösesityksen oheismateriaalina.

Ehdotus

Aluehallitus päättää antaa Vantaan kaupungille suostumuksen Vantaa-Kerava-sote: Asukkaan asialla -hankkeen ja Tulevaisuuden kotona asumista tukevien etäpalvelujen kehittämishankkeen valtionavustusten siirtämiseksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hallintovalmistelujohtaja Mikko Hokkanen, mikko.hokkanen@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Timo Aronkytö, Patrik Karlsson ja Olga Gilbert ilmoittivat olevansa esteellisiä palvelussuhdejääviyden perusteella ja Sakari Rokkanen, Pirjo Luokkala, Tanja Aidanjuuri ja Tuija Haapalainen ilmoittivat olevansa esteellisiä yhteisöjääviyden perusteella myös tässä asiakohdassa § 193 aikana ja olivat poissa kokouksesta.