Områdesstyrelsen, möte 05-10-2022

Protokollet är granskat

§ 195 Samtycke till överföring av statsunderstöden till projektet Vantaa-Kerava-sote: Projektet Asukkaan asialla och utvecklingsprojektet Framtidens tjänster som stöder boende hemma från Vanda stad till Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-436

Beskrivning

Ärendets beredare: jurist Tiia Tuovinen

Social- och hälsovårdsministeriet har beviljat Vanda stad (projektförvaltare) statsunderstöd för projektansökningarna för programmet Framtidens social- och hälsocentral och Framtidens tjänster som stöder boende hemma. Finansiering har beviljats enligt följande:

  • För den första ansökan för Framtidens social- och hälsocentral för åren 2020–2021 beviljades 2 680 000 euro och för den andra ansökan för åren 2021–2023 beviljades 5 483 194 euro. Vanda stad, som beviljades understöd för den andra ansökan 20.12.2021, får använda understödet för kostnader som uppstår under perioden 1.1.2021–31.12.2022. För kostnader som uppstår från och med 1.1.2023 har endast Vanda och Kervo välfärdsområde rätt att använda understödet, förutsatt att understödet överförs till välfärdsområdet för användning på stödmottagarens ansökan, genom ett beslut av myndigheten för statsunderstöd och med välfärdsområdets samtycke. Finansieringen som budgeterats för år 2023 i projektplanen uppgår till 2 893 583 euro.
  • För genomförandet av Vanda och Kervo välfärdsområdes utvecklingsprojekt Framtidens tjänster som stöder boende hemma har beviljats 1 128 420 euro statsunderstöd i form av projektstöd. Statsunderstödet är avsett att användas för kostnader som uppstår under perioden 1.1.2022–31.12.2023. Understödet får också användas under perioden 1.1.2024–30.4.2024 för kostnader i anslutning till projektets rapportering, som definieras närmare i beslutsvillkoren. Vanda stad får dock använda understödet endast för kostnader som uppstår under perioden 1.1.2022–31.12.2022. För kostnader som uppstår från och med 1.1.2023 har endast Vanda och Kervo välfärdsområde rätt att använda understödet, förutsatt att understödet överförs till välfärdsområdet för användning på stödmottagarens ansökan, genom ett beslut av myndigheten för statsunderstöd och med välfärdsområdets samtycke.

Organiseringsansvaret för social- och hälsovården enligt lagen om ordnande av social- och hälsovård (612/2021) övergår från kommunerna och samkommunerna till välfärdsområdena 1.1.2023. Ändringarna i lagstiftningen innebär inte att statsunderstöden övergår direkt till välfärdsområdena. Myndigheten för statsunderstöd har definierat att för ändring av mottagare eller användare krävs en ansökan från den nuvarande mottagaren, samtycke från den kommande mottagaren/användaren (välfärdsområdet eller HUS-sammanslutningen) samt ett ändringsbeslut från SHM.

Förfarandet gäller understöd som är riktade till social- och hälsovårdsområdet där stödmottagaren är en kommun, en samkommun eller en samkommun för ett sjukvårdsdistrikt och där tiden för användningen av understödet fortsätter till 2023.

Som nuvarande projektförvaltare för de ifrågavarande projekten har Vanda stadsdirektör 16.9.2022 fattat ett tjänsteinnehavarbeslut om att göra en ändringsansökan för att överföra statsunderstöden för projektet Vantaa-Kerava-sote: Asukkaan asialla och utvecklingsprojektet Framtidens tjänster som stöder boende hemma till Vanda och Kervo välfärdsområde och begär av Vanda och Kervo välfärdsområde samtycke till överföring av statsunderstöden för projektet Vantaa-Kerava-sote: Asukkaan asialla och utvecklingsprojektet Framtidens tjänster som stöder boende hemma.

Vanda och Kervo välfärdsområde ska ge sitt samtycke för överföring av de ifrågavarande projekten, så att Vanda stad kan skicka in ändringsansökan och myndigheten för statsunderstöd kan fatta beslut om överföring av understödet enligt ansökan. De ifrågavarande ändringsansökningarna, projektplanerna och Vanda stadsdirektörs beslut från 16.9.2022 om överföring av statsunderstöden finns bifogade till detta beslutsförslag.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att ge sitt samtycke till Vanda stad för överföring av statsunderstöden för Vanda-Kervo-sohä: projektet Asukkaan asialla och utvecklingsprojektet Framtidens tjänster som stöder boende hemma till Vanda och Kervo välfärdsområde.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Ytterligare information om beslutet ges av direktören för förvaltningsberedningen Mikko Hokkanen, mikko.hokkanen@vantaa.fi.

Möte hantering

Timo Aronkytö, Patrik Karlsson och Olga Gilbert anmälde jäv på grund av anställningsförhållande och Sakari Rokkanen, Pirjo Luokkala, Tanja Aidanjuuri och Tuija Haapalainen anmälde jäv på grund av medlemskap eller ställning i sammanslutning också för denna ärendepunkt § 193 och frånvarade från sammanträdet.