Områdesstyrelsen, möte 05-10-2022

Protokollet är granskat

§ 193 Köp av aktierna i Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy

VAKEDno-2022-428

Beskrivning

Ärendets beredare: direktör för förvaltningsberedningen Mikko Hokkanen

Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy:s (nedan Puro eller bolaget) bransch är att producera textilvårdstjänster för aktörer inom den offentliga social- och hälsovårdssektorn. Bolaget är inte vinstdrivande och delar inte ut dividender. Eventuell vinst används för att utveckla bolaget. Inom social- och hälsovårdstjänsterna i både Vanda och Kervo är det med tanke på en smidig övergång viktigt att välfärdsområdet genast 1.1.2023 har möjlighet att använda de textilvårdstjänster som Puro tillhandahåller sina ägarkunder. Bolaget producerar textilvårdstjänster för aktörer inom den offentliga social- och hälsovårdssektorn och fungerar som en till de upphandlande enheterna anknuten enhet enligt 15 § i lagen om offentlig upphandling och koncession (1397/2016).

I sammanställningen över egendom av egendom enligt lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen, som välfärdsområdesfullmäktige tagit emot på sitt sammanträde 29.3.2022 § 30 och 33 har både Vanda stad och Kervo stad listat avtalen som gäller Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy som avtal som övergår till välfärdsområdet (Vanda stads avtal Potilas- ja liinavaatteiden vuokrauspalvelun hankinta som gäller tills vidare, Kervo stads avtal Sopimus tekstiilihuollon järjestämisestä som gäller tills vidare, som avtalspartner före detta Uudenmaan Sairaalapesula Oy, alltså nuvarande Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy). Förteckningen över nuvarande objekt som rör avtalen är bifogad.

Ansvaret för ordnande av social- och hälsovården går över till välfärdsområdena 1.1.2023. Ägarskapet för aktierna i bolaget övergår dock inte direkt till välfärdsområdet med stöd av lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen. Med tanke på en smidig övergång är det viktigt att välfärdsområdet genast 1.1.2023 har möjlighet att använda de textilvårdstjänster som Puro tillhandahåller sina ägarkunder. Eftersom bolagets bransch på ett väsentligt sätt anknyter till välfärdsområdets verksamhet är det ändamålsenligt att välfärdsområdet köper aktierna från Vanda stad.

Som köpesumma har man, i enlighet med det bifogade utkastet till köpehandling, kommit överens om att priset för de 21 aktier som Vanda stad äger ska vara 21,82 euro/aktie, sammanlagt 458,22 euro. Köpesumman har beräknats i enlighet med en uppskattning från en utomstående expert som Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy anlitat.

Mellan bolagets nuvarande aktieägare har man ingått ett aktieägaravtal, till vilket även eventuella nya aktieägare kommer att ansluta sig. Enligt aktieägaravtalet godkänner aktieägarna att bolaget utvidgas och att nya aktieägare kan tas med för att kunna utöka verksamhetens volym. Enligt aktieägaravtalet ska det för de nya aktieägarna ordnas en emission, där teckningspriset för aktierna ska vara aktiens gängse värde som avtalas separat. Också de nuvarande aktieägarna kan sälja sina aktier till nya aktieägare. I bolagets aktieägaravtal har man godkänt som princip att nya aktieägare tas med högst i proportion till användningsvolymen för bolagets tjänster. Meningen är att aktieägarnas ägarandelar i bolaget ska motsvara deras andel av bolagets hela omsättning.

Enligt 41 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde beslutar välfärdsområdesstyrelsen om köp, försäljning och byte av aktier. Detta ingår i välfärdsområdesstyrelsens befogenheter med stöd av den ovan nämnda paragrafen.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. av Vanda stad köpa dess 21 aktier i Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy till köpesumman 458,22 euro enligt de villkor som anges i det bifogade utkastet till köpehandling,
  2. befullmäktiga direktören för förvaltningsberedningen i Vanda och Kervo välfärdsområde att underteckna den bifogade köpehandlingen för aktierna, som innehåller de detaljerade villkoren, och att göra mindre förändringar eller förändringar av teknisk karaktär i den samt att utarbeta eventuella andra handlingar som rör köpet av aktierna,
  3. ansluta sig till Puros aktieägaravtal och befullmäktiga direktören för förvaltningsberedningen i Vanda och Kervo välfärdsområde att underteckna anslutningsavtalet.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion.

Ytterligare information om beslutet ges av direktören för förvaltningsberedningen Mikko Hokkanen, mikko.hokkanen@vantaa.fi.

-----------------------

Jukka Hako lämnade till beslutet den socialdemokratiska styrelsegruppens protokollsanteckning som lyder enligt följande: "Om Kervo stad är villig att sälja sina aktier i Puro Tekstiilipalvelut Oy bör Vanda och Kervo välfärdsområde vara berett att köpa dem." Antero Eerola instämde i protokollsanteckningen.

Möte hantering

Timo Aronkytö, Patrik Karlsson och Olga Gilbert anmälde jäv på grund av anställningsförhållande och Sakari Rokkanen, Pirjo Luokkala, Tanja Aidanjuuri och Tuija Haapalainen anmälde jäv på grund av medlemskap eller ställning i sammanslutning i både denna och följande två ärendepunkter (§ 193–195). De lämnade sammanträdet klockan 20.03.