Områdesstyrelsen, möte 05-10-2022

Protokollet är granskat

§ 188 Utlåtande om utkastet till regeringens proposition om ändring av lagen om välfärdsområdenas finansiering

VAKEDno-2022-447

Beskrivning

Ärendets beredare: Ekonomiberedningsdirektör Hanna Heinikainen

Finansministeriet begär om utlåtanden om utkastet till regeringens proposition om ändring av lagen om välfärdsområdenas finansiering. Tidsfristen för utlåtandet löper ut den 12 oktober 2022.  I regeringens proposition till finansieringslagen (617/2021) föreslås att man slår fast en ny bestämmande faktor för finansieringen, ett universitetssjukhustillägg, som förbättrar den kalkylerade finansieringen av sådana välfärdsområden där det finns ett universitetssjukhus.

Det föreslås att den kalkylerade finansiering som fastställs på basis av universitetssjukhustillägget beaktas i de välfärdsområdesspecifika övergångsutjämningarna från och med 2024. Nivån på universitetssjukhustillägget föreslås ligga på 1,1–1,8 procent av finansieringen av social- och hälsovården vilket enligt nivån 2022 är från 230 miljoner euro till 370 miljoner euro på riksnivå.  Konsekvensbedömningarna i utkastet till proposition har gjorts för en nivå på 300 miljoner euro (cirka 1,45 %). Det föreslås att finansieringen dras av från andelen invånarbaserad finansiering av social- och hälsovården.

För 2023 ingår de högre kostnaderna för universitetssjukhusen i finansieringen på riksnivå som överförs från kommunerna. Enligt propositionsutkastet ska finansieringen inte utan en separat bestämningsfaktor i fortsättningen på samma sätt som i nuläget riktas till välfärdsområden som upprätthåller universitetssjukhus.  Enligt propositionen ska nivån på universitetssjukhustillägget fortfarande så väl som möjligt motsvara den finansieringsandel som ingår i kommunernas nuvarande kostnader, eftersom de områden som upprätthåller universitetssjukhuset eller andra välfärdsområden annars måste täcka de högre kostnaderna för finansieringen av tjänsterna i den nya finansieringsmodellen. Kostnaderna beaktas i finansieringen med allmän täckning endast till den del de inte kan täckas på annat sätt (servicefakturering, särskild finansiering av utbildning och forskning, avtal som samarbetsområdena ingått).

För att rikta finansieringen mellan välfärdsområdena utvärderas tre olika modeller under remissrundan. I alla modeller minskar finansieringen enligt invånarbasis med 55 euro per invånare i alla välfärdsområden och riktas till de välfärdsområden som upprätthåller universitetssjukhusverksamhet. Finansieringen kan riktas antingen på basis av befolkningen i det egna välfärdsområdet, på basis av befolkningen i samarbetsområdet eller 50/50 på basis av ovan nämnda.

För Vanda och Kervo välfärdsområdes del skulle de alternativa modellerna i utkastet till proposition ändra finansieringen på följande sätt:

Alternativ
(1000 euro)                                 

Universitetstillägg                     

Inverkan på den invånarbaserade finansieringen    

Nettoeffekt på finansieringen

 

 

 

 

a)

24,4

-15,0

+ 9,4

b)

19,3

-15,0

+ 4,3

c)

21,9

-15,0

+ 6,9

I alternativ b och c behövs specialbestämmelser för Nyland. I HUS-samarbetsområdet beräknas finansieringsbeloppet utifrån invånarantalet i hela samarbetsområdet (inkl. Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen och Södra Karelen).  Finansieringen skulle riktas till de välfärdsområden som hör till HUS-sammanslutningen och Helsingfors stad i förhållande till deras invånarantal.

Dessutom föreslås att graderingen av övergångsutjämningstillägget samtidigt ändras så att man till välfärdsområdets finansiering lägger till skillnaden mellan de kalkylerade och de faktiska kostnaderna i sin helhet 2023.  Enligt förslaget av ministergruppen för social- och hälsovård ska man vid fastställandet av övergångsutjämningstillägget från denna skillnad per invånare under övergångsperioden dra av ett belopp på  

högst 10 euro år 2024 

högst 20 euro år 2025 

högst 30 euro år 2026 

högst 40 euro år 2027 och 

högst 50 euro från år 2028. 
 

Trots graderingen av överföringsutjämningstillägget försvårar de planerade övergångsutjämningarna som minskar finansieringen av välfärdsområdet ordnandet av verksamheten i ett välfärdsområde där det finns ett universitetssjukhus.

Förslaget till Vanda och Kervo välfärdsområdes utlåtande om finansministeriets begäran om utlåtande bifogas.  Utkastet till regeringens proposition och uppdateringarna som gjorts i propositionen den 13 september 2022 finns som tilläggsmaterial.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att godkänna det bifogade utlåtandet om finansministeriets begäran om utlåtande angående utkastet till regeringens proposition om ändring av lagen om välfärdsområdenas finansiering (611/2021).

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslöt enhälligt att återremittera ärendet för ny beredning. Välfärdsområdesstyrelsen kommer att hålla ett extra möte innan tidsfristen för avgivande av utlåtande går ut.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

 

Möte hantering

Paula Lehmuskallio anlände till mötet under behandlingen av ärendet kl. 18.30.