Områdesstyrelsen, möte 05-10-2022

Protokollet är granskat

§ 196 Svar på fullmäktigemotion om utarbetande av klimat- och hållbarhetsstrategi för Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Ärendet berett av: strategiexpert Christa Salovaara och chef för strategiberedning Marianne Juosila

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde den 19.4.2022 § 44 överlämnades de Grönas fullmäktigegrupp fullmäktigemotionen ”Klimat- och hållbarhetsstrategi för Vanda och Kervo välfärdsområde”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 10 välfärdsområdes-fullmäktige. Fullmäktigemotionen lyder på följande sätt:

”Välfärdsområdenas långsiktiga verksamhet styrs av välfärdsområdets strategi. Vi som undertecknat motionen, föreslår att ett av de övergripande temana i välfärdsområdets strategi är hållbarhetsperspektivet. Dessutom föreslår vi att Vanda och Kervo välfärdsområde utarbetar en separat klimat- och miljöstrategi.

Vanda och Kervo välfärdsområde är en betydande användare av offentliga resurser och en viktig aktör när det gäller att uppnå målen för klimatneutralitet och hållbar utveckling. Det sätt på vilket offentliga upphandlingar, fastighetsskötsel och olika tjänster, från städning till transporttjänster, organiseras, har en betydande inverkan på områdets klimatutsläpp och andra miljöeffekter.

De ekonomiska konsekvenserna av ohämmade klimat- och miljöförändringar är betydande. På lång sikt kommer strategin att bidra till att bromsa kostnadsökningarna. Den snabba globala uppvärmningen ökar hälsoriskerna och hotar människornas välbefinnande som helhet. Detta innebär att begränsningen av klimatförändringarna och det strategiska anpassningsarbetet stöder välfärdsområdet i dess grundläggande uppgift. Negativa effekter ackumuleras ofta bland de som redan är mest socioekonomiskt utsatta och fördjupar ojämlikheten.

Genom klimat- och miljöstrategin hjälper välfärdsområdet till att skapa klimathopp och anpassa sig till de många utmaningar som klimatförändringarna medför. Ett övergripande hållbarhetsperspektiv är en viktig del av välfärdsområdets strategi redan från början, och garanterar en trygg övergång och riktlinjer för välfärdsområdets framtida verksamhet i en föränderlig omvärld.

Vanda och Kervo välfärdsområde kan använda Vanda och Kervo stads strategier för koldioxidneutralitet och hållbarhet samt sjukvårdsdistriktens miljöprogram som grund för att utarbeta strategin.”

Områdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 18.5.2022 § 83 att anteckna för kännedom fullmäktigemotionen och vidarebefordra den till chefen för strategiberedning.

Svar på fullmäktigemotionen:

I motionen konstaterar man att välfärdsområdenas långsiktiga verksamhet styrs av välfärdsområdesstrategin. I motionen föreslår man att ett av de övergripande temana i Vanda och Kervo välfärdsområdes strategi är hållbarhetsperspektivet. Dessutom föreslår man att Vanda och Kervo välfärdsområde utarbetar en separat klimat- och miljöstrategi.

Vanda och Kervo välfärdsområdes strategi förväntas godkännas av områdesstyrelsen den 8.11.2022 och av välfärdsområdesfullmäktige den 22.11.2022. Strategin utarbetas fortfarande när detta svar skrivs. Under beredningen 13.9.2022 har klimat- och hållbarhetsfrågorna lyfts fram på ett genomgripande sätt i strategiutkastet. Ansvar föreslås vara ett av värdena för Vanda och Kervo välfärdsområde. Som en del av detta konstateras att välfärdsområdet ansvarar för miljön, och att ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet beaktas i välfärdsområdets verksamhet.

I strategiutkastet konstateras dessutom följande:

Ekologisk hållbarhet som baserar sig på välfärdsområdets värden beaktas i all verksamhet. Med planerat miljövänligt arbete hjälper välfärdsområdet till att möta och anpassa sig till de många utmaningar som klimatförändringar medför. Åtgärderna i Vanda och Kervo städers program för klimatneutralitet och hållbarhet implementeras och utvärderas också på ett ändamålsenligt sätt i välfärdsområdets verksamhet. Ansvar har lyfts fram som ett av värdena i välfärdsområdets strategi, och det förpliktar till att man tar åtgärder för hållbar utveckling i beaktande i allt arbete i välfärdsområdet.

 Vanda och Kervo välfärdsområde är även en viktig aktör när det gäller att uppnå målen och principerna för hållbar utveckling. Det sätt på vilket offentliga upphandlingar, fastighetsskötsel och olika tjänster, från städning till transporttjänster, organiseras, påverkar områdets klimatutsläpp och andra miljöeffekter.

För att uppnå viktiga mål kan välfärdsområdet utarbeta program och planer för genomförandet av välfärdsområdets strategi. En del av dessa är lagstadgade, till exempel en regional välfärdsberättelse och välfärdsplan som ska sammanställas en gång per fullmäktigeperiod. En del av programmen och planerna baserar sig på välfärdsområdets egna utvecklingsbehov. Programmen och planerna ska vara i linje med strategins mål och man fattar beslut om dessa separat. Resursallokeringen av de mål och åtgärder som ingår i programmen och planerna beslutas som en del av budgetprocessen.

I motionen föreslår man att Vanda och Kervo välfärdsområde utarbetar en separat klimat- och miljöstrategi. Som tidigare nämndes, implementeras och utvärderas Vanda och Kervo städers program för klimatneutralitet och hållbarhet också på ett ändamålsenligt sätt i välfärdsområdets verksamhet. Vandas social- och hälsovårdssektor har utarbetat en plan för genomförandet av Vanda stads färdplan för resursvisdom 2022 och en plan för välfärdsområdet för åren 2023–2025. Planen för 2023–2025 kan utnyttjas i välfärdsområdet.

Beslutsförslag

Områdesstyrelsen beslutar att lägga fram för välfärdsområdesfullmäktige, att välfärdsområdesfullmäktige tar del av utredningen som inkommit som svar på fullmäktigemotionen och förklarar fullmäktigemotionen slutbehandlad.

Beslut

Beslutsförslaget antogs efter diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

Jari Sainio lämnade sammanträdet kl. 19.33 under behandlingen av ärendet. Suppleant Jouko Lindtman kom för att ersätta honom kl. 19:33.

Under behandlingen av ärendet föreslog Olga Gilbert att ärendet skulle återremitteras för ny beredning, med den förberedande vägledningen att välfärdsområdet ska utarbeta ett klimat- och hållbarhetsprogram som stöd för genomförandet av välfärdsområdets strategi. Eva Tawasoli stödde Olga Gilberts yrkande om att återremittera ärendet för ny beredning.

Eftersom man hade lagts fram ett förslag om att återremittera ärendet för ny beredning, förklarade områdesstyrelsens ordförande att det var nödvändigt att rösta om ärendet. Ordföranden föreslog att omröstningen skulle genomföras med det elektroniska omröstningssystemet, vilket godkändes av områdesstyrelsen som röstningsmetod. JA betydde att ärendet kommer att fortsätta att behandlas och NEJ betydde Olga Gilberts yrkande om att återremittera ärendet för ny beredning. 14 områdesstyrelsemedlemmar röstade JA (Sakari Rokkanen, Tuija Haapalainen, Lauri Kaira, Jukka Hako, Teemu Purojärvi, Pirkko Letto, Pirjo Luokkala, Tanja Aidanjuuri, Jouko Lindtman, Jüri Linros, Maarit Raja-Aho, Terhi Enjala, Marja Ahava, Nina Korventaival) och 3 områdesstyrelsemedlemmar röstade NEJ (Olga Gilbert, Eva Tawasoli, Antero Eerola), vilket innebar att områdesstyrelsen beslöt att fortsätta behandlingen av ärendet med rösterna 14-3.