Områdesstyrelsen, möte 05-10-2022

Protokollet är granskat

§ 192 Godkännande av understödsprinciper för beviljande av understöd för verksamhet som stöder social- och hälsovården vid Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-440

Beskrivning

Beredare av ärendet: specialsakkunnig Pia Tasanko-Lavikainen

I lagen om ordnande av social- och hälsovård (612/2021) paragraferna 6 och 7 konstateras det att kommunen och välfärdsområdet måste främja goda verksamhetsförutsättningar och påverkningsmöjligheter för de organisationer som utför hälso- och välfärdsfrämjande arbete. Understöd är ett sätt att främja verksamhetsförutsättningarna. Enligt 23 § i förvaltningsstadgan beslutar områdesstyrelsen om godkännandet av understödsprinciper.

Diskussionen om framtida understöd för organisationer inleddes på hösten 2021. Vid sina möten i februari fastställde ledningsgrupperna vid Vanda och Kervo städer som mål att riktlinjerna för understöd till organisationer skulle vara utarbetade tillsammans med välfärdsområdet senast i maj 2022.

Beredningen av riktlinjerna om utdelning av understöd och välfärdsområdets preliminära understödsprinciper gjordes som ett samarbete mellan Kervo, Vanda och välfärdsområdet, samt med organisationernas representanter. Förslaget till riktlinjer och välfärdsområdets preliminära principer behandlades i Vanda stads ledningsgrupp för social- och hälsovården samt i ledningsgrupperna för Vanda och Kervo städer i maj. Vid sina möten beslutade ledningsgrupperna att både välfärdsområdet och kommunerna i fortsättningen ger stöd åt organisationer som stöder tillhandahållandet av social- och hälsovårdens tjänster baserat på de gemensamma riktlinjerna.

Områdesstyrelsen gavs en lägesrapport om beredningen av understödsprinciperna den 16.8 § 142. Efter mötet har de preliminära understödsprinciperna sammanställts till ett förslag till mer detaljerade principer för välfärdsområdet. Vid beredningen har bland annat Vanda och Kervo städers befintliga understödsprinciper använts. Som grund har även andra välfärdsområdens understödsprinciper eller principutkast använts.

Vanda och Kervo välfärdsområdes fusionsgrupper, Vanda och Kervo städer samt utvecklingsgruppen för välfärdsområdets organisationer har haft möjlighet att kommentera välfärdsområdets utkast till understödsprinciper. Utkastet till understödsprinciper presenterades också vid nämnden för närdemokrati och delaktighets sammanträde 20.9 § 20. Sammanlagt 15 aktörer gav sina kommentarer på principerna. Understödsprinciperna har bearbetats baserat på de mottagna kommentarerna. Välfärdsområdets ledningsgrupp behandlade principerna i sitt sammanträde den 26.9. 

Understödsprinciperna styr ansökan, beviljandet och uppföljningen av understöd för verksamhet som stöder social- och hälsovården. De består av allmänna understödsprinciper och mer ingående understödsspecifika principer. I principerna föreslås två understödstyper: verksamhetsunderstöd och partnerskapsunderstöd. Understöd skulle beviljas åt registrerade, allmännyttiga föreningar och andra samfund som är verksamma inom Vanda och Kervo välfärdsområde, samt åt registrerade, allmännyttiga föreningar och andra samfund som är verksamma utanför välfärdsområdet, om den verksamhet som understöds skulle riktas till Kervobor och Vandabor. Verksamhetsunderstöd kunde även beviljas åt oregistrerade föreningar och verksamhetsgrupper. 

Enligt de föreslagna understödsprinciperna ska den understödda verksamhet som stöder social- och hälsovården främja förverkligandet av välfärdsområdets strategiska mål, stöda och komplettera de social- och hälsovårdstjänster som hör till välfärdsområdets organiseringsansvar och vara öppen för invånare och/eller kunder i Vanda och Kervo. Den som beviljas understöd ska ha sakkunskap inom social- och hälsovården. Dessutom ska den som beviljas understöd uppvisa effektiv verksamhet som är riktad till målgruppen och att målgruppen är delaktig i utvecklingen av verksamheten. Den som beviljas understöd ska också vara beredd att samarbeta med välfärdsområdets tjänster, nätverk och andra aktörer.

Understödsberedningen fortsätter med utformningen av riktlinjer och blanketter för ansökningarna under oktober månad. Målet är att nämnden för närdemokrati och delaktighet fattar beslut om öppnandet av ansökningarna för understöd vid sitt möte den 9.11. På så sätt kan ansökningarna för understöd öppnas i mitten av november. Understödsanslagen reserveras under höstens budgetberedning. 

Förslaget för understödsprinciper finns som bilaga.

Beslutsförslag

Områdesstyrelsen beslutar att godkänna understödsprinciperna för beviljandet av understöd för verksamhet som stöder social- och hälsovården vid Vanda och Kervo välfärdsområde enligt bilagan.

Beslut

Områdesstyrelsen beslutade enhälligt efter diskussionen att godkänna understödsprinciperna för beviljandet av understöd för verksamhet som stöder social- och hälsovården vid Vanda och Kervo välfärdsområde enligt bilagan med följande ändringar:

·       Tillägg till de allmänna understödsvillkoren i understödsprinciperna i kapitel 6: ”Den som beviljas understöd ska utarbeta en plan där det framgår vilka metoder den som beviljas understöd kommer att använda för att följa upp och utvärdera hur målen för den understödda verksamheten uppnås.”

Vid beviljandet av understöd görs gott samarbete med Vanda och Kervo städer. 

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

​​