Områdesstyrelsen, möte 05-10-2022

Protokollet är granskat

§ 197 Svar på fullmäktigemotionen om utveckling av kulturellt välbefinnande som en del av social- och hälsovårdstjänsterna

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Ärendet berett av: strategiexpert Christa Salovaara och chef för strategiberedning Marianne Juosila

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde den 19.4.2022 § 44 överlämnade Reija Friman fullmäktigemotionen ”Kulturellt välbefinnande som en del av social- och hälsovårdstjänster”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 21 välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemotionen lyder på följande sätt:

”Kultur och konst har visat sig ha många effekter på människors välbefinnande och hälsa. Vi, som undertecknat motionen, föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde börjar utveckla det kulturella välbefinnandet som en del av social- och hälsovårdstjänsterna och främjandet av välbefinnande och hälsa.

Konst- och kulturbaserade välbefinnandetjänster, det vill säga kulturellt välbefinnande, har identifierats som en viktig del av välfärdsekonomin, vilket skapar möjligheter att öka det hållbara välbefinnandet och den ekonomiska tillväxten på samma gång.

Världshälsoorganisationen (WHO) har publicerat en rapport om konstens och kulturens hälsoeffekter. Enligt rapporten kan konsten stödja vård och omsorg, hjälpa till att hantera sjukdomar och förebygga hälsoproblem. Att delta i konst har visat sig minska risken för att utveckla bland annat demens och depression. Konsten har terapeutisk kraft. Till exempel har musik visat sig minska symtomen på psykotiska tillstånd hos personer som lider av psykos. Man har även fått starka vetenskapligt bevis genom att exempelvis spela musik på sjukhus före operationer, inkludera konstaktiviteter i vardagen för personer som lider av minnesstörningar och ta i bruk samhällskonstprogram för att stödja mental hälsa.

WHO rekommenderar användning av konst och kultur som en del av hälsovården. I välfärdsområdet skulle rekommendationen stödjas av till exempel införandet av kulturrecept eller kulturremisser.

Man bör aktivt främja allmänhetens medvetenhet om de potentiella hälsofördelarna med att delta i konstnärliga aktiviteter. Det är viktigt att tillgången och tillgängligheten till mångsidiga konst- och kulturtjänster som en del av social- och hälsovården tryggas för alla befolknings- och åldersgrupper, särskilt minoriteter.

Vi föreslår att kulturellt välbefinnande inkluderas som en del av välfärdsområdets strategi. Dessutom föreslår vi att välfärdsområdet börjar utreda hur kulturellt välbefinnande bäst kan etableras som en del av social- och hälsovårdssystemet.

Källor:

WHO: What is the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review (2019)”

Områdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde den 18.5.2022 § 84 att anteckna för kännedom fullmäktigemotionen och vidarebefordra den till chefen för strategiberedning samt HYTE-experten för beredning.

Svar på fullmäktigemotionen:

I motionen konstaterar man att kultur och konst har visat sig ha många positiva effekter på människors välbefinnande och hälsa. I motionen föreslår man att Vanda och Kervo välfärdsområde börjar utveckla det kulturella välbefinnandet som en del av social- och hälsovårdstjänsterna och främjandet av välbefinnande och hälsa.

Man föreslår också att:

  • kulturellt välbefinnande ingår som en del av välfärdsområdets strategi och att
  • välfärdsområdet börjar utreda hur kulturellt välbefinnande bäst kan etableras som en del av social- och hälsovårdssystemet.

Som man konstaterade i motionen, kan deltagande i konst- och kulturverksamhet som både upplevare av konst och konstnär främja välbefinnande och hälsa samt stödja funktionsförmågan, arbetsförmågan och delaktigheten. Det är också viktigt att stödja tillgången till konstnärliga och kulturella upplevelser för personer med begränsade möjligheter att delta självständigt. I till exempel Vandas äldre- och handikappomsorg har man redan länge samarbetat med flera olika aktörer inom konst- och kulturbranschen och med stadens kulturella verksamheter. Som en del av utvecklingsprojektet HyväPerhekeskus håller beredningen av välfärdsområdet på att lansera TempoFamily-modellen, som pilottestas på öppna mötesplatser och vars syfte är att stödja hela familjens välbefinnande genom en gemensam musikhobby. På hälsotjänsternas webbplats vägleds klienterna att främja sin egen hälsa bland annat genom kultur och konst. Ett aktivt samarbete med konst- och kulturverksamheten anses också viktigt i Vanda och Kervo välfärdsområde.

För att främja välbefinnande och hälsa hos invånarna i Vanda och Kervo och säkerställa smidiga servicekedjor krävs aktivt samarbete med andra aktörer i området. I utkastet till välfärdsområdets strategi konstateras att bland annat organisationer, församlingar och företag är viktiga samarbetspartner som kompletterar regionens serviceutbud. Samarbete och gemensam utveckling av verksamheten är nödvändigt för att svara på kundernas olika behov, bland annat för att stärka det kulturella välbefinnandet som en del av metoderna för främjande av hälsa och välbefinnande.

Välfärdsområdet ska utarbeta en välfärdsberättelse och en välfärdsplan en gång per fullmäktigeperiod till välfärdsområdesfullmäktige och årligen redovisa invånarnas välbefinnande och hälsa, faktorer som påverkar dem och de åtgärder som vidtas till välfärdsområdesfullmäktige. Välfärdsberättelsen och -planen utarbetas i samarbete med kommunerna i området. Den första välfärdsplanen för Vanda och Kervo välfärdsområde utarbetas våren 2023.

I Vandas stads strategi konstateras att kulturellt välbefinnande är en del av det övergripande främjandet av välbefinnande. I Kervos stads strategi betonas också kulturens betydelse. Kulturellt välbefinnande är en del av den förvaltningsövergripande helheten för främjande av välbefinnande och hälsa, och det beaktas i beredningen av den regionala välfärdsplanen.

Beslutsförslag

Områdesstyrelsen beslutar att lägga fram för välfärdsområdesfullmäktige, att välfärdsområdesfullmäktige tar del av utredningen som inkommit som svar på fullmäktigemotionen och förklarar fullmäktigemotionen slutbehandlad.

Beslut

Beslutsförslaget antogs enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.