Områdesstyrelsen, möte 05-10-2022

Protokollet är granskat

§ 191 Inrättande av chefstjänster för välfärdsområdets olika verksamhetsområden

VAKEDno-2022-14

Beskrivning

Ärendets beredare: HR-beredningsdirektör Anne Sivula 

Välfärdsområdesfullmäktige har genom sitt beslut 19.4.2022 § 42 inrättat verksamhetsområdet för tjänster för barn, unga och familjer, verksamhetsområdet för vuxensocialarbete och tjänster för personer med funktionshinder, verksamhetsområdet för äldreservice, verksamhetsområdet för hälso- och sjukvårdstjänster samt tjänsterna som verksamhetschefer för verksamhetsområdet koncerntjänster. Vidare har välfärdsområdesstyrelsen vid sitt möte 27.4.2022 § 61 inrättat 11 tjänster som direktörer för serviceområdena samt tjänsterna ekonomidirektör, personaldirektör, dataadministrationsdirektör, förvaltningsdirektör, direktör för ordnande av stöd, utvecklingschef, lokalcentralchef och ledande överläkare och fastställt behörighetsvillkoren för tjänsterna. Vidare har välfärdsområdesstyrelsen vid sitt möte 14.9.2022 § 165 inrättat tjänsterna inom koncerntjänsteras verksamhetsområde. De nästa tjänsterna som inrättas är tjänsterna som chefer för uppgiftsområdena tjänster för barn, unga och familjer, vuxensocialarbete och funktionshinderservice, tjänster för äldre samt hälsovårdstjänster. 

Enligt 92 § i lagen om välfärdsområden står de som är anställda hos ett välfärdsområde i tjänsteförhållande eller arbetsavtalsförhållande till välfärdsområdet.  I fråga om tjänsteförhållanden och arbetsavtalsförhållanden och tjänste- och arbetskollektivavtal i välfärdsområdena gäller vad som föreskrivs särskilt. Uppgifter i vilka offentlig makt utövas sköts i tjänsteförhållande. För en sådan uppgift inrättas en tjänst. Av grundad anledning kan en person dock för en sådan uppgift anställas i tjänsteförhållande också utan att en tjänst inrättas för uppgiften. 

Enligt 93 § 1 mom. i lagen om välfärdsområden fattas beslut om att inrätta eller dra in tjänster av välfärdsområdesfullmäktige eller ett annat organ som anges i välfärdsområdets förvaltningsstadga. Enligt 45 § i Vanda och Kervo välfärdsområde beslutar välfärdsområdesfullmäktige om att inrätta och dra in tjänsterna som välfärdsområdesdirektör och sektordirektör samt om ändring av tjänstebeteckningen. Välfärdsområdesstyrelsen beslutar om inrättande och indragning av andra tjänster samt om ändring av tjänstebenämningarna Välfärdsområdesfullmäktige beslutar om behörighetsvillkoren för tjänsten som välfärdsområdesdirektör. Beslut om behörighetsvillkoren för övriga tjänster fattas när tjänsterna inrättas. Räddningsnämnden beslutar om ärenden som gäller räddningsverket i enlighet med 24 §. 
 
I Vanda och Kervo välfärdsområde ska de tjänster som behövs inrättas. Tjänsterna är gemensamma tjänster för välfärdsområdet. De tjänster som inrättas när välfärdsområdet inleder sin verksamhet placeras inom vissa sektorer och serviceområden. De tjänster som nu föreslås bli inrättade är placerade inom uppgiftsområdena för tjänster för barn, unga och familjer, vuxensocialarbete och funktionshinderservice, tjänster för äldre och hälso- och sjukvårdstjänster och de inrättas i uppgifter som omfattar utövning av offentlig makt. 

Enligt 125 § 2 mom. i grundlagen är de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd. Enligt 6 § i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden ska den som anställs i ett tjänsteförhållande  dessutom ha särskilt föreskriven eller av kommunen eller välfärdsområdet bestämd särskild behörighet. En person kan anställas i tjänsteförhållande för viss tid oberoende av de särskilda behörighetsvillkoren, om det föreskrivs särskilt om det eller kommunen eller välfärdsområdet av särskilda skäl beslutar något annat i ett enskilt fall.  Endast personer som fyllt 18 år kan anställas i tjänsteförhållande. 

Välfärdsområdet kan genom sitt beslut skärpa de behörighetsvillkor som föreskrivs i lag eller förordning. Däremot kan behörighetskraven inte lindras genom välfärdsområdets beslut. Eftersom behörighetsvillkoren inte har föreskrivits genom lag eller förordning, överväger den behöriga myndigheten i välfärdsområdet ändamålsenliga behörighetsvillkor för tjänsten. Behörighetsvillkoren för en tjänst kan bestämmas genom bestämmelser i förvaltningsstadgan, när tjänsten inrättas eller genom separata beslut. Till befogenheterna att besluta om behörighetsvillkoren hör också att ändra behörighetsvillkoren. 

Bifogat finns uppgiftsområdets chefstjänster som inrättas inom sektorerna jämte deras benämningar och behörighetsvillkor. Antalet tjänster är sammanlagt 35. Inrättandet av tjänster inom olika verksamhetsområden (tjänster för barn, unga och familjer, vuxensocialarbete och tjänster för funktionshinderservice, tjänster för äldre och hälso- och sjukvårdstjänster) har behandlats tillsammans i samarbetskommittén för Vanda och Kervo välfärdsområde den 13 september 2022. 

Enligt 51 § i välfärdsområdets förvaltningsstadga beslutar välfärdsområdesfullmäktige om valet av välfärdsområdesdirektör och sektordirektörer. Välfärdsområdesdirektören väljer direkt sina underställda som inte är sektordirektörer. Dessutom beslutar välfärdsområdesdirektören om vem som ska sköta en öppen tjänst som sektordirektör. Innan sektordirektören inleder sin tjänst 2022 hör det till välfärdsområdesdirektörens behörighet att besluta om valet av direktörer för serviceområdena. Sektordirektören, direktören för serviceområdet, chefen för  uppgiftsområdet och chefen för verksamhetsenheten väljer sin övriga underlydande personal. I lönesättningen ska eventuella bestämmelser om tillsättningstillstånd beaktas. Den myndighet som beslutar om anställningen beslutar också om den valda personens lönesättning med iakttagande av välfärdsområdets lönesystem. Den myndighet som beslutar om anställningen beslutar också om den prövotid som ska användas eller om avtal om den. 

Efter att tjänsterna inrättats är avsikten att framskrida med tillsättandet av tjänsterna med beaktande av den personal som överförs vid överlåtelsen av rörelse samt välfärdsområdets nuvarande beredningspersonal. Vid behov ledigförklaras tjänsterna offentligt. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att inrätta tjänsterna som chefer för de uppgiftsområden som anges i bilagan inom välfärdsområdets tjänster för barn, unga och familjer, vuxensocialarbete och funktionshinderservice, tjänster för äldre och hälso- och sjukvårdstjänster och fastställer behörighetsvillkoren för tjänsterna i enlighet med bilagan.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussioner

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.