Aluehallitus, kokous 5.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 191 Hyvinvointialueen eri toimialojen tehtäväalueen päälliköiden virkojen perustaminen

VAKEDno-2022-14

Perustelut

Asian valmistelija: HR-valmistelujohtaja Anne Sivula 

Aluevaltuusto on päätöksellään 19.4.2022 § 42 perustanut lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialan, aikuissosiaalityön ja vammaisten palvelujen toimialan, vanhusten palvelujen toimialan, terveydenhuollon palvelujen toimialan sekä konsernipalvelujen toimialan toimialajohtajien virat. Edelleen aluehallitus on kokouksessaan 27.4.2022 § 61 perustanut 11 palvelualuejohtajan virkaa sekä talousjohtajan, henkilöstöjohtajan, tietohallintojohtajan, hallintojohtajan, järjestämisen tuen johtajan, kehittämispäällikön, tilakeskuspäällikön ja johtavan ylilääkärin virat ja vahvistanut virkojen kelpoisuusvaatimukset. Edelleen aluehallitus on kokouksessaan 14.9.2022 § 165 perustanut konsernipalvelujen toimialan virat. Seuraavaksi perustettavaksi tulisivat toimialoista lasten, nuorten ja perheiden palvelujen, aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen, vanhusten palvelujen sekä terveydenhuollon palvelujen toimialojen tehtäväalueille tehtäväalueen päälliköiden virat. 

Lain hyvinvointialueesta 92 §:n mukaan hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilöstö on virkasuhteessa tai työsopimussuhteessa hyvinvointialueeseen. Virkasuhteesta ja työsopimussuhteesta sekä virka- ja työehtosopimuksista hyvinvointialueilla säädetään erikseen. Tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa. Tällaista tehtävää varten perustetaan virka. Perustellusta syystä henkilö voidaan kuitenkin ottaa tällaiseen tehtävään virkasuhteeseen myös ilman, että tehtävää varten on perustettu virka. 

Edelleen lain hyvinvointialueesta 93 § 1 momentin mukaan viran perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää aluevaltuusto tai hyvinvointialueen hallintosäännössä määrätty muu toimielin. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen 45 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Aluehallitus päättää muiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Hyvinvointialuejohtajan viran kelpoisuusvaatimuksista päättää aluevaltuusto. Muiden virkojen kelpoisuusvaatimuksista päätetään virkaa perustettaessa. Pelastuslautakunta päättää pelastuslaitosta koskevat asiat 24 §:n mukaisesti. 
 
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle tulee perustaa tarvittavat virat, virat ovat hyvinvointialueen yhteisiä virkoja. Hyvinvointialueen aloittaessa perustettavat virat sijoittuvat tietyille toimialoille ja palvelualueille. Nyt perustettaviksi esitettävät virat sijoittuvat hyvinvointialueen aloittaessa lasten, nuorten ja perheiden palvelujen, aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen, vanhusten palvelujen ja terveydenhuollon palvelujen toimialojen tehtäväalueille ja ne perustetaan sellaisiin tehtäviin, jotka sisältävät julkisen vallan käyttöä. 

Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 6 §:n mukaan virkasuhteeseen otettavalla on lisäksi oltava erikseen säädetty tai hyvinvointialueen päättämä erityinen kelpoisuus. Henkilö voidaan ottaa määräaikaiseen virkasuhteeseen erityisistä kelpoisuusvaatimuksista riippumatta, jos siitä erikseen säädetään tai hyvinvointialue erityisestä syystä yksittäistapauksessa toisin päättää. Virkasuhteeseen voidaan ottaa vain 18 vuotta täyttänyt henkilö. 

Hyvinvointialue voi päätöksellään tiukentaa laissa tai asetuksessa säädettyjä kelpoisuusvaatimuksia. Sen sijaan kelpoisuusvaatimuksia ei voida lieventää hyvinvointialueen päätöksellä. Kun kelpoisuusvaatimuksia ei ole säädetty lailla tai asetuksella, hyvinvointialueen toimivaltainen viranomainen harkitsee viran tarkoituksenmukaiset kelpoisuusvaatimukset. Viran kelpoisuusvaatimukset voidaan määrätä hallintosäännön määräyksillä, virkaa perustettaessa tai erillisillä päätöksillä. Toimivaltaan päättää kelpoisuusvaatimuksista kuuluu myös kelpoisuusvaatimusten muuttaminen. 

Liitteenä on toimialoille perustettavat tehtäväalueen päälliköiden virat nimikkeineen ja kelpoisuusehtoineen. Virkojen lukumäärä on yhteensä 35. Eri toimialojen (lasten, nuorten ja perheiden palvelujen, aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen, vanhusten palvelujen ja terveydenhuollon palvelujen toimialojen) tehtäväalueille virkojen perustaminen on käsitelty yhteistoiminnassa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen yhteistyötoimikunnassa 13.9.2022. 

Hyvinvointialueen hallintosäännön 51 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien valinnasta. Hyvinvointialuejohtaja valitsee suorat alaisensa, jotka eivät ole toimialajohtajia. Lisäksi hyvinvointialuejohtaja päättää toimialajohtajan avoimen viran hoitajan. Vuonna 2022 ennen toimialajohtajan virassaan aloittamista hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuejohtajien valinnasta. Toimialajohtaja, palvelualuejohtaja ja tehtäväalueen päällikkö ja toimintayksikön esihenkilö valitsee alaisensa muun alaisensa henkilöstön. Palkkauksessa on huomioitava mahdolliset täyttölupamääräykset. Palvelussuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen päättää myös valittavan palkkauksesta noudattaen hyvinvointialueen palkkausjärjestelmää. Palvelussuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen päättää myös valittavan koeajan määräämisestä tai siitä sopimisesta. 

Virkojen perustamisen jälkeen on tarkoitus edetä virkojen täytössä huomioiden liikkeenluovutuksessa siirtyvä henkilöstö sekä hyvinvointialueen nykyinen valmisteluhenkilöstö. Tarvittaessa virat laitetaan julkiseen hakuun. 

Ehdotus

Aluehallitus päättää perustaa liitteen mukaiset tehtäväalueiden päälliköiden virat hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden palvelujen, aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen, vanhusten palvelujen ja terveydenhuollon palvelujen toimialoille ja vahvistaa virkojen kelpoisuusvaatimukset liitteen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.