Aluehallitus, kokous 5.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 192 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan myönnettävien avustusten avustusperiaatteiden hyväksyminen

VAKEDno-2022-440

Perustelut

Asian valmistelija: erityisasiantuntija Pia Tasanko-Lavikainen

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain 6 ja 7 pykälissä todetaan, että kunnan ja hyvinvointialueen on edistettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikutusmahdollisuuksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Avustukset ovat yksi keino toimintaedellytysten edistämisessä. Hallintosäännön 23 §:n mukaan aluehallitus päättää avustusperiaatteiden hyväksymisestä. 

Keskustelu järjestöjen avustamisesta tulevaisuudessa käynnistettiin syksyllä 2021. Vantaan ja Keravan kaupunkien johtoryhmät määrittivät helmikuun kokouksissaan tavoitteen, että järjestöavustuslinjaukset olisivat yhteisesti valmisteltuna hyvinvointialueen kanssa toukokuussa 2022. 

Linjaus avustusten jakamisesta ja hyvinvointialueen alustavat avustusperiaatteet valmisteltiin yhteistyössä Keravan, Vantaan ja hyvinvointialueen sekä järjestöedustajien kanssa. Linjausehdotus ja hyvinvointialueen alustavat periaatteet käsiteltiin Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon johtoryhmässä sekä Vantaan ja Keravan kaupunkien johtoryhmissä toukokuussa. Johtoryhmät linjasivat kokouksissaan, että jatkossa sekä hyvinvointialue että kunnat avustavat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotantoa tukevia järjestöjä yhdessä sovitun linjauksen perusteella. 

Aluehallitukselle annettiin tilannekatsaus avustusperiaatteiden valmistelusta 16.8. § 142. Kokouksen jälkeen alustavista avustusperiaatteista on muodostettu ehdotus hyvinvointialueen tarkemmista periaatteista. Valmistelussa on hyödynnetty muun muassa Vantaan ja Keravan kaupunkien olemassa olevia avustusperiaatteita. Pohjana on käytetty myös muiden hyvinvointialueiden avustusperiaatteita tai periaateluonnoksia. 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen avustusperiaateluonnos on ollut kommentoitavana hyvinvointialueen fuusioryhmillä, Vantaan ja Keravan kaupungeilla sekä hyvinvointialueen järjestöjen kehittämisryhmällä. Avustusperiaateluonnosta esiteltiin myös lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan kokouksessa 20.9. § 20. Kommentteja periaatteista antoi yhteensä 15 tahoa. Avustusperiaatteita muokattiin saatujen kommenttien pohjalta. Hyvinvointialueen johtoryhmä käsitteli periaatteet 26.9. kokouksessaan.  

Avustusperiaatteet ohjaavat sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan toiminnan avustusten hakemista, myöntämistä ja käytön valvontaa. Ne koostuvat yleisistä avustusperiaatteista ja niitä tarkentavista avustuslajikohtaisista periaatteista. Periaatteissa ehdotetaan kahta avustuslajia: toiminta-avustuksia ja kumppanuusavustuksia. Avustuksia myönnettäisiin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella toimiville rekisteröidyille, yleishyödyllisille yhdistyksille ja muille yhteisöille tai toispaikkakuntalaisille rekisteröidyille, yleishyödyllisille yhdistyksille ja yhteisöille, mikäli niiden avustettava toiminta kohdistuu keravalaisiin ja vantaalaisiin. Toiminta-avustusta voitaisiin myöntää myös rekisteröimättömille yhdistyksille ja toimintaryhmille.  

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan avustettavan toiminnan tulee ehdotettujen avustusperiaatteiden mukaan edistää hyvinvointialueen strategisten tavoitteiden toteutumista, tukea ja täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluja sekä olla lähtökohtaisesti avointa sekä vantaalaisille että keravalaisille asukkaille ja / tai asiakkaille. Avustuksen saajalla tulee olla käytössä sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntemusta. Avustuksen saajan tulee lisäksi osoittaa näyttöä kohderyhmälle suunnatusta vaikuttavasta toiminnasta ja kohderyhmän osallistamisesta toiminnan kehittämiseen. Avustuksen saajalla tulee olla myös valmius toimia yhteistyössä hyvinvointialueen palvelujen, verkostojen ja muiden toimijoiden kanssa. 

Avustusvalmistelu jatkuu siten, että lokakuun aikana valmistellaan hakuun liittyvät ohjeistukset ja lomakkeet. Tavoitteena on, että lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättäisi 9.11. kokouksessaan avustushaun avaamisesta. Näin ollen avustusten haku voisi käynnistyä marraskuun puolivälissä. Syksyn aikana varataan talousarviovalmistelussa avustusmääräraha.  

Liitteenä ehdotus avustusperiaatteista. 

Ehdotus

Aluehallitus päättää hyväksyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan myönnettävien avustusten avustusperiaatteet liitteen mukaisesti. 
 

Päätös

Aluehallitus päätti yksimielisesti keskustelun jälkeen hyväksyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan myönnettävien avustusten avustusperiaatteet liitteen mukaisesti seuraavalla lisäyksellä:

  • Lukuun 6 lisäys avustusperiaatteiden yleisiin avustusehtoihin: ”Avustuksen saajan edellytetään tekevän suunnitelman siitä, millaisten menetelmien avulla avustuksen saaja aikoo seurata ja arvioida avustetulle toiminnalle asetettujen tavoitteiden saavuttamista.” 


Avustusten myöntämisessä tehdään hyvää yhteistyötä Vantaan ja Keravan kaupunkien kanssa.  

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.