Områdesstyrelsen, möte 05-10-2022

Protokollet är granskat

§ 194 Köp av Ab Det finlandssvenska kompetenscentret inom det sociala områdets (FSKC) aktier

VAKEDno-2022-427

Beskrivning

Beredare av ärendet: förvaltningsberedningsdirektör Mikko Hokkanen

Ab Det finlandssvenska kompetenscentret inom det sociala området (nedan FSKC eller bolaget) är ett svenskspråkigt kompetenscentrum inom det sociala området, vars verksamhetsområde är främjandet av samarbete mellan forskning, undervisning och utvecklingsarbete på svenska på det sociala området, samt att bedriva affärsverksamhet inom området. Bolaget är ett allmännyttigt bolag vars eventuella vinster används för att utveckla bolagets verksamhet. Finland är enligt lagen om kompetenscentrumverksamhet inom det sociala området (1230/2001) indelat i regionala kompetenscentrum och ett svenskspråkigt kompetenscentrum, som har bildats som aktiebolag (FSKC). Bolagets omsättning år 2021 var cirka 32 000 euro och bolagets eget kapital den 31.12.2021 var cirka 52 000. Vanda stads andel av bolagets eget kapital är enligt ägarandelen cirka 2 500 euro.

Enligt lagen om kompetenscentrumverksamhet inom det sociala området är syftet med kompetenscentrumverksamheten inom det sociala området att skapa och upprätthålla en regional samarbetsstruktur som täcker hela landet i avsikt att främja baskompetensen och specialkompetensen inom det sociala området samt säkerställa specialservice och specialisttjänster som kräver specialkompetens och förutsätter samarbete på regional nivå inom det sociala området. För verksamheten ansvarar regionala kompetenscentrum inom det sociala området, vilkas verksamhetsområden omfattar samtliga kommuner. Dessutom finns det för den svenskspråkiga befolkningens behov ett svenskspråkigt kompetenscentrum.

Organiseringsansvaret för social- och hälsovården överförs den 1.1.2023 till välfärdsområdena. Äganderätten till bolagets aktier överförs dock inte direkt till välfärdsområdet enligt lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen. Eftersom bolagets verksamhetsområde är nära förenat med välfärdsområdets verksamhet är det ändå ändamålsenligt för välfärdsområdet att köpa aktierna av Vanda stad. I enlighet med det bifogade köpebrevsutkastet är köpesumman den andel av bolagets eget kapital den 31.12.2021 som motsvarar Vanda stads ägarandel i bolaget (4,9 %, d.v.s. sammanlagt 20 aktier), totalt 2 531,40 euro.

Bolagets bolagsordning innehåller en inlösningsklausul, enligt vilken aktieägarna i första hand och bolaget i andra hand har rätt att lösa in de aktier som överförs till den nya ägaren. Välfärdsområdet ska anmäla överföringen av aktier till bolagets styrelse i enlighet med bestämmelserna i bolagsordningen.

Enligt 41 § i Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga fattar välfärdsområdesstyrelsen beslut om köp, försäljning och byte av aktier. Ärendet hör enligt ovan nämnda bestämmelser till välfärdsområdesstyrelsens befogenheter.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att:

1.       köpa 20 aktier i bolaget Ab Det finlandssvenska kompetenscentret inom det sociala området (FSKC) av Vanda stad enligt de villkor som anges i det bifogade köpebrevsutkastet för den totala köpesumman på 2 531,40 euro,

2.       bemyndiga Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsberedningsdirektör att underteckna det bifogade aktieköpebrevet med detaljerade villkor och att göra smärre eller tekniska ändringar i det, samt att upprätta eventuella andra handlingar i samband med aktieaffären,

3.       konstatera att beslutet är villkorat av att FSKC ger sitt samtycke till förvärvet av aktierna.​​​​

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av förvaltningsberedningsdirektör Mikko Hokkanen, mikko.hokkanen@vantaa.fi.

Möte hantering

Vid behandlingen av § 193 anmälde Timo Aronkytö, Patrik Karlsson och Olga Gilbert jäv på grund av anställningsjäv och Sakari Rokkanen, Pirjo Luokkala, Tanja Aidanjuuri och Tuija Haapalainen anmälde jäv på grund av samfundsjäv även för denna ärendepunkt och var därför frånvarande.