Områdesstyrelsen, möte 07-02-2023

Protokollet är granskat

§ 24 Uppdatering av grunderna för beviljandet av funktionshinderservice från och med 8.2.2023

VAKEDno-2022-731

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredare av ärendet: sektordirektören för äldreservice Minna Lahnalampi-Lahtinen

Grunder för beviljandet av service definieras och styrs av klientens gjorda servicebeslut samt utjämnar tillgången till service. Dessutom synliggör grunderna för beviljandet av service och beskrivningen av tjänster för invånarna i välfärdsområdet vad som i praktiken görs i de olika social- och hälsovårdstjänsterna och i vilken situation de är ändamålsenliga.

Grunderna för beviljandet av gemensamma tjänster för äldreservicen och funktionshinderservicen baserar sig på redan tidigare gjorda och nämndens godkända grunder samt anvisningar för beviljandet. De lagstadgade tjänsterna har varit mycket enhetliga i Kervo och Vanda både i äldreservicen som funktionhinderservicen. 

Grunderna för beviljandet av välfärdsområdets tjänster har beretts i fusionsarbete av Vandas och Kervos personal.

Grunderna för beviljandet av tjänster är ett redskap som styr kund- och patientarbetet, anger kriterierna med vilka invånarna i välfärdsområdet kan få tillgång till tjänsterna. Grunderna för beviljandet av tjänster grundar sig på lagstiftningen, men ger ett mer praktiskt redskap för bedömningen av tjänste- och vårdbehovet i välfärdsområdet. Genom att godkänna dem stärker välfärdsområdesstyrelsen, med vilka grunder som välfärdsområdets invånare får tillgång till handikapptjänsterna.

Beredning av grunder för beviljandet av serviceprodukter

Social- och hälsovårdens uppgiftsområden i Vanda och Kervo välfärdsområde har under hösten 2022 skrivit tjänstebeskrivningarna och grunderna för beviljandet av tjänster. I beskrivningsarbetet av funktionshinderservice och äldreservicen har man redan kommit till en noggrannare nivå av serviceproduktionen. I beskrivningen strävar man efter att på ett förståeligt sätt beskriva vilken sorts serviceprodukter som välfärdsområdet erbjuder klienterna och på vilka grunder man kan få serviceprodukter. Med serviceprodukten beskriver man vilka olika servicenivåer, -typer eller -former en viss tjänst omfattar.

Ledningen för Asukkaan asialla-projektets rådgivning och kundstyrningen koordinerar helheten samt stöder verksamhetsområden, som har huvudansvar för framtagning av beskrivningar och kriterier.

Beslutsförslag

Områdesstyrelsen beslutar att:

  1. godkänna grunderna (kriterier) för beviljandet av äldreservice från och med 1.1.2023 enligt bilaga;
  2. godkänna grunderna (kriterier) för beviljandet av funktionshinderservice från och med 1.1.2023 enligt bilaga;

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt efter diskussionen att

  1. godkänna grunderna (kriterier) för beviljandet av äldreservice från och med 1.1.2023 enligt bilaga;
  2. godkänna grunderna (kriterier) för beviljandet av funktionshinderservice från och med 1.1.2023 enligt bilaga;


Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

Förberedaren tog ändringar som ska göras på grunderna för beviljandet av funktionshinderservice. Välfärdsområdesstyrelsen godkände ändringen enhälligt efter diskussionen. Versionen uppdaterad med ändringar av grunder (kriterier) för beviljandet av funktionshinderservice läggs till som bilaga till områdesstyrelsen från och med 1.1.2023

Beskrivning

Asian valmistelijat: Aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialajohtaja Kirsi Leväpelto, neuvonnan ja asiakasohjauksen tehtäväaluepäällikkö Maija Väänänen, erityisasiantuntija Jenni Kaijala ja projektipäällikkö Raisa Saraniemi

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon toimialojen palvelualueet ovat syksyn 2022 aikana kirjoittaneet palvelukuvaukset ja palveluiden myöntämisen perusteet​. Palveluiden myöntämisen perusteet ovat asiakas- ja potilastyötä ohjaava väline, joka tarkentaa sitä, millä perusteilla hyvinvointialueen asukkaat voivat päästä palveluiden piiriin. Palveluiden myöntämisen perusteet pohjautuvat lainsäädäntöön, mutta antavat käytännöllisemmän välineen palvelu- ja hoidon tarpeen arviointiin hyvinvointialueella.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallitus on kokouksessaan 14.12.2022 § 266 hyväksynyt vammaispalvelujen yhteiset palvelujen myöntämisen perusteet. Myöntämisen perusteita jalkautettaessa tammikuussa 2023 on vammaispalveluissa havaittu pikaisia korjaustarpeita. Vammaispalveluiden myöntämisen perusteissa kriittisin korjaamistarve on omahoidon tuen kohdassa, jossa tarvittavat hoitoisuuspisteet olivat aiemmin virheelliset. Liittenä on ehdotus päivitetyistä vammaisten palvelujen myöntämisen perusteista 1.2.2023 alkaen sekä oheismateriaalina vammaispalveluista saatu kuvaus asiasta. Hyväksymällä korjaukset aluehallitus tarkentaa, millä perusteilla vammaispalveluissa hyvinvointialueen asukkaat pääsevät palveluiden piiriin.

Beslutsförslag

Aluehallitus päättää hyväksyä päivitetyt vammaisten palvelujen myöntämisen perusteet 1.2.2023 alkaen.  

Beslut

 Aluehallitus päätti yksimielisesti jättää asian pöydälle.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Beskrivning

Beredare av ärendet: Sektordirektören för vuxensocialarbete och funktionshinderservice Kirsi Leväpelto och serviceområdeschefen för funktionshinderservice Terhi Tehola.

Välfärdsområdesstyrelsen har på sitt sammanträde 17.1.2023 § 13 beslutat att ärendet ”Uppdatering av grunderna för beviljandet av funktionshinderservice från och med 1.2.2023” bordläggs.

Efter välfärdsområdesstyrelsens sammanträde har man i verksamhetsområdet för vuxensocialarbete och funktionshinderservice ännu fortsatt granskat grunderna för beviljandet av funktionshinderservice. I granskningen har man upptäckt förutom tidigare anmälda korrigeringsbehov även korrigeringsbehov gällande vårdbedömningen av närståendevården för funktionsutvecklade barn. 

I punkten ”närståendevård, grupp 1” finns ett tekniskt fel i grunderna för beviljandet av funktionshinderservice där den lägsta poängen som berättigar till närståendevård för funktionshindrade klienter under 16-åringar är 16 poäng. Den lägsta poängen som berättigar till närståendevård är 20 poäng.

Dessutom föreslår man att den separata poängsättningen för funktionshindrade under 16-åringar i punkterna ”närståendevård grupp 1, 2 och 3” tas bort. Alla funktionshindergrupper ska enligt likabehandlingsprincipen bedömas med samma kriterier.

Det uppdaterade utkastet över grunderna för beviljandet av funktionshinderservice från och med 8.2.2023 finns som bilaga. I dokumentet har man förutom välfärdsområdesstyrelsens tidigare 17.1.2023 behandling gjort korrigeringar på vårdbedömningen av funktionshindrades barns närståendevård. Alla ändringar i förhållande till nuvarande gällande version (välfärdsområdesstyrelsen 14.12.2022 § 266) har för tydlighetens skull gjorts med grön/röd färg. Som extra material finns dessutom en kompletterande redogörelse för grunderna av ändringar som ska göras.

 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att godkänna de uppdaterade grunderna för beviljandet av funktionshinderservice med början 8.2.2023.   

Beslut

Tilläggstext till beslutet och bilagan: ”Mätinstrumentet som ska tas i bruk ersätter mätinstrumenten som tidigare fanns i städerna. Det nya mätinstrumentet är nationellt och validerat samt används i flera välfärdsområden. Poängen som man fick från mätinstrumenten som tidigare användes i städerna var inte jämförbara. Poängnivåerna som presenteras här används i allmänhet nationellt. Med det nya mätinstrumentet försvagas inte de klienters service som redan får servicen. Besluten grundar sig alltid på en yrkesövergripande bedömning av helhetssituationen, inte några enskilda poänggränser.”

Annars enligt förslaget.