Områdesstyrelsen, möte 07-02-2023

Protokollet är granskat

§ 27 Gå remissdiskussion gällande inledning av upphandlingsstrategins upprättande

VAKEDno-2023-390

Beskrivning

Beredare av ärendet: direktör för organisatoriskt stöd Nina Linja.

Välfärdsområdesfullmäktige har på sitt sammanträde 22.1.2023 § 94 godkänt välfärdsområdesstrategin för åren 2023–2025 i Vanda och Kervo välfärdsområde. På sida 28 i välfärdsområdesstrategin har man konstaterat följande: ”Man upprättar en upphandlingsstrategi för välfärdsområdet, där man definierar och stöder genomförandet av strategiska upphandlingar, ansvarfulla upphandlingar, effekter samt utveckling av innovationer.”

I Vanda och Kervo välfärdsområdet hör upphandlingarna som en del av serviceområdet för organisatoriskt stöd och upphandling, som fungerar i serviceområdet för koncerntjänsterna. Serviceområdet för organisatoriskt stöd och upphandling delas vidare upp i serviceområden för upphandling, kvalitetsövervakning och organisatoriskt stöd.

På grund av riktlinjen i välfärdsområdesstrategin är det tänkt att inleda förberedningsarbetet för upprättandet av upphandlingsstrategin i serviceområdet för organisatoriskt stöd och upphandling.

Speciellt i välfärdsområdesfullmäktiges remissdebatt efterfrågar man synpunkter från följande delområden:

·       upphandlingsstrategins giltighetstid

·       olika dimensioner som det kan vara bra att beakta i upprättandet av strategin

·       vilka särskilda insatsområden

·       upphandlingsstrategins genomförande- och presentationsformat
 

Avsikten är, att efter den pågående remissdebatten, börjar serviceområdet för organisatoriskt stöd och upphandling förbereda det preliminära grundarbetet för upphandlingsstrategin. När det preliminära utkastet har blivit färdigt, är avsikten att det ska bearbetas vidare i samarbete med välfärdsområdesstyrelsen.

Förutom upphandlingsstrategin styrs det praktiska genomförandet av upphandlingarna av välfärdsområdets upphandlingsanvisningar, som välfärdsområdesstyrelsen har godkänt på sitt sammanträde 28.10.2022 § 216 och det är tänkt att den ska kompletteras för definiering av beställningsrättigheter på välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 7.2.2023.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen går remissdebatten om inledandet av att upprätta upphandlingsstrategin och ger anvisningar för vidare beredning av upphandlingsstrategin.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen gick remissdebatten om att inleda upprättandet av upphandlingsstrategin och gav anvisningar för vidare beredning av upphandlingsstrategin. Dessutom beslöt välfärdsområdesstyrelsen, att välfärdsområdesstyrelsens grupper gör sammanställningar över information som rör upphandlingsstrategin i sina grupper och sänder de skriftligt till direktören för organisatoriskt stöd i februari.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi. Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Möte hantering

Direktören för rådgivning och kundhandledning Maija Väänänen lämnade sammanträdet under beredningen av ärendet kl. 10.20. Direktören för äldres tjänster Minna Lahnalampi-Lahtinen lämnade sammanträdet under beredningen av ärendet kl. 10.47.