Områdesstyrelsen, möte 07-02-2023

Protokollet är granskat

§ 33 Konkurrens- och konsumentverkets begäran om kompletterande information om upphandlingen av ekonomi- och personalförvaltningstjänster

VAKEDno-2022-683

Beskrivning

Ärendets beredare: Upphandlingschef Marianne Punkki

Konkurrens- och konsumentverket (KKV) har 24.11.2022 skickat till Vanda och Kervo välfärdsområde en begäran om kompletterande information om upphandlingen av tjänster för ekonomi- och personalförvaltningen från Sarastia Oy, till vilken välfärdsområdet lämnat ett svaromål tidigare.

KKV har skickat en begäran om kompletterande information beträffande det aktuella ärendet. Den ursprungliga tidsfristen för begäran om kompletterande information var 2.2.2023, och den har förlängts till 10.2.2023.

I lagen om offentlig upphandling och koncession (1397/2016, upphandlingslagen) åläggs KKV från och med 1.1.2017 uppgiften att övervaka att lagstiftningen om offentlig upphandling iakttas. Syftet med övervakningen är att säkerställa förverkligandet av de principer som är centrala med tanke på det allmänna intresset samt en effektiv användning av skattebetalarnas medel och de offentliga finanserna, såsom öppenhet i upphandlingsförfarandet samt och icke-diskriminering. Enligt upphandlingslagen och dess förarbeten (RP 108/2016) ska KKV i övervakningen av upphandlingar i första hand fokusera på övervakning av olagliga direktupphandlingar och andra upphandlingar som kan jämställas med direktupphandlingar och som till sitt förfarande är grovt felaktiga eller diskriminerande.

Välfärdsområdesstyrelsen för Vanda och Kervo välfärdsområde har genom sitt beslut 18.5.2022 § 79 godkänt ett indikativt anbud om upphandling av tjänster för välfärdsområdets ekonomi- och personalförvaltning av Sarastia Oy. Föremålet för begäran om kompletterande information är upphandlingen av tjänsterna för ekonomi- och personalförvaltningen och tillhörande system. Genom begäran om kompletterande information utreder KKV dessutom Sarastia Oy:s ställning som anknuten enhet till Vanda och Kervo välfärdsområde.

KKV utreder förfarandets överensstämmelse med upphandlingslagen med anledning av en åtgärdsbegäran som det erhållit.

Med anledning av begäran om kompletterande information har man berett ett svaromål i ärendet till KVV.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att godkänna det bifogade utkastet till svaromål till Konkurrens- och konsumentverket och att befullmäktiga sektordirektören för koncerntjänster att underteckna svaromålet.

Beslut

Konkurrens- och konsumentverket och att befullmäktiga sektordirektören för koncerntjänster att underteckna svaromålet.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.