Områdesstyrelsen, möte 07-02-2023

Protokollet är granskat

§ 34 THL:s regionala expertbedömning 31.1.2023: Ordnandet av social- och hälsovården i Vanda och Kervo välfärdsområde.

VAKEDno-2023-438

Beskrivning

Ärendets beredare: stf. förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

THL har 31.1.2023 publicerat en regional expertbedömning (hösten 2022): Ordnandet av social- och hälsovården i Vanda och Kervo välfärdsområde.

Enligt lagen om ordnande av social- och hälsovård (612/2021) som trädde i kraft 1.7.2021 har Institutet för hälsa och välfärd (THL) i uppgift att årligen utarbeta en expertbedömning av hur social- och hälsovården har ordnats i hela landet, i samarbetsområdena för social- och hälsovården och i välfärdsområdena. Expertbedömningarna har en betydande ställning i de årliga förhandlingarna mellan social- och hälsovårdsministeriet, finansministeriet, inrikesministeriet och välfärdsområdena, där man granskar genomförandet av de uppgifter inom social- och hälsovården som hör till organiseringsansvaret för respektive område. 

I de bedömningar som THL utarbetat under sommaren och hösten 2022 granskas utgångsläget för ordnandet av social- och hälsovården i de nya välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen.

THL:s bedömningar grundar sig på både kvantitativt och kvalitativt material. I bedömningen har man utnyttjat områdesspecifika indikatoruppgifter, av vilka en betydande del grundar sig på de nationella indikatorerna för kostnadseffektivitet inom social- och hälsovården. De indikatoruppgifter som fås från indikatorerna samt deras regionala och riksomfattande utveckling har rapporterats i THL:s webbtjänst Sotekuva.fi som publicerades i början av 2022. Expertbedömningens informationsunderlag som baserar sig på KUVA-indikatorerna avser tidpunkten 17.6.2022.

Dessutom har Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valviras och regionförvaltningsverkens tillsynsobservationer fungerat som ett centralt informationsunderlag för bedömningarna. För att skapa en tidsenlig lägesbild har man utnyttjat områdenas administrativa dokument samt de senaste beräkningarna och utredningarna från nationella myndigheter. Tolkningen av lägesbilden för välfärdsområdena har fördjupats och kompletterats i diskussioner med representanter för de organ som ansvarar för beredningen av välfärdsområdena samt med representanter för de samkommuner och kommuner som har ansvarat för ordnandet av social- och hälsovårdstjänsterna.

THL:s regionala expertbedömning 31.1.2023 (hösten 2022): ”Ordnandet av social- och hälsovården i Vanda och Kervo välfärdsområde” finns bifogad.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna för kännedom THL:s regionala expertbedömning 31.1.2023 (hösten 2022): Ordnandet av social- och hälsovården i Vanda och Kervo välfärdsområde.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

 

Möte hantering

Specialsakkunnig inom upphandling Tarja Kokkonen lämnade sammanträdet under behandling av ärendet kl. 11.10.