Beskrivning
Ärendets beredare: sektordirektör för koncerntjänsterna, Mikko Hokkanen
Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 9.9.2024 § 62 lämnade Ulla Kaukolas fullmäktigemotion "Fullmäktigemotion för att öka trivseln och säkerheten i Myrbacka centrum". 33 fullmäktigeledamöter har undertecknat fullmäktigemotionen. Fullmäktigemotionen löd enligt följande:
”Vi som undertecknat motionen är oroliga för Myrbacka, i synnerhet för centrumområdet (Påltorget, området framför stationen, Eldstadstorget, Myrmanni). Människors välbefinnande blir allt sämre och det syns i gatubilden. Det finns många som använder olika rusmedel. Ordningsstörningar, till och med våld, är vanliga. Rusmedel används synligt och försäljningen av droger är öppen. Väsentlig service för invånarna finns i Myrbacka centrum (bl.a. Kilteri skola, hälsostation, ungdomslokal, bibliotek, konstmuseum, köpcentrum, Vanda-info, invånarutrymme) och alla borde kunna använda dessa tjänster utan att känna sig rädda.
För att lösa problemen i Myrbacka centrum krävs samarbete mellan Vanda stad och välfärdsområdet, eventuellt även samarbete med tredje sektorn, församlingarna och polisen. Problem finns också på andra håll i Vanda, men att söka och hitta lösningar i Myrbacka kunde vara ett pilotprojekt för samarbetet mellan välfärdsområdet, staden och tredje sektorn, som absolut måste intensifieras och vara mer organiserat.
Vi föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde tillsammans med Vanda stad fastställer konkreta åtgärder för att öka trivseln och säkerheten i Myrbacka centrum.
En motsvarande motion har lämnats in i augusti även till Vanda stadsfullmäktige.
Motionen lämnas in till Vanda och Kervo välfärdsområdesfullmäktige 9.9.2024.
Välfärdsområdesstyrelsen beslöt i sitt möte 17.9.2024 § 183 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skickar den vidare för beredning av sektordirektör för koncerntjänsterna senast 9.3.2025.
Svar på fullmäktigemotionen
Serviceområdets säkerhets- och beredskapsenhet inom serviceområdet för kommunikation och säkerhet inom koncerntjänsterna ansvarar för främjandet av välfärdsområdets säkerhet och beredskap samt för samarbetet med städerna i anslutning till detta.
Välfärdsområdet är medvetet om problemen i Myrbacka centrum och förstår oron för invånarnas välbefinnande och säkerhet. Som det nämns i motionen är problemen i området mångsidiga och kräver ett omfattande samarbete mellan olika aktörer i både staden och välfärdsområdet. Problemen i Myrbackaområdet har utvecklats under flera år och för att lösa dem krävs nya åtgärder och samarbetsformer mellan olika aktörer.
Myrbacka som område har under den senaste tiden fått mycket publicitet på grund av oroligheter och det allmänna säkerhetsläget. Polisen har utsett området till ett specialobjekt och utför intensivövervakning i området på grund av ökade störningar.
Välfärdsområdets strategiska mål är att förbättra tillgången till tjänster för de mest utsatta invånarna och att bättre än tidigare identifiera de klienter som har behov av många tjänster. Det är viktigt att möjliggöra jämlika tjänster och trygga välbefinnandet för alla. Det centrala är att förbättra tillgången till tjänster och tjänsternas effektivitet, särskilt när det gäller tjänster med låg tröskel. Vanda och Kervo välfärdsområde har utvecklat tjänster särskilt för personer som är i en sårbar ställning. Välfärdsområdet utvecklar sätten att ordna tjänster på ett effektivare sätt för att kunna svara på det ökade servicebehovet.
Den största förändringen i verksamhetsmiljön som ökar servicebehovet inom social- och hälsovården i Vanda och Kervo välfärdsområde är den kraftiga befolkningstillväxten och den åldrande befolkningen samt områdets särdrag. Servicebehovet har ökat särskilt inom barn-, ungdoms- och familjesektorn, inom tjänsterna för vuxensocialarbete samt inom mentalvårds- och missbrukartjänsterna.
Det tidiga stödet för barns och ungas psykiska hälsa stärks bland annat genom ett nära samarbete med familjerna, en snabbare tillgång till fostrings- och familjerådgivningens tjänster samt genom att fortsätta utveckla mentalvårds- och missbrukartjänsterna med låg tröskel. Tillräckliga elevhälsotjänster ordnas i alla skolor i området.
Utmaningarna för barns och familjers välbefinnande framhävs och behovet av barnskydd är bland de största i landet. Den stora andelen ensamförsörjare och utkomststödsklienter i området syns bland annat som fattigdom i barnfamiljerna. I området betonas också andra problem i metropolområdet, såsom psykiska problem och missbruksproblem samt bostadslöshet. Särskild uppmärksamhet fästs vid tillgången till tjänster för vuxna, barnfamiljer och unga med missbruksproblem och psykiska problem, så att man kan säkerställa ett tillräckligt stöd så tidigt som möjligt i samarbete med social- och hälsovårdstjänsterna och bland annat förebygga omhändertaganden av barn.
I strategin för Vanda och Kervo välfärdsområde för fullmäktigeperioden 2023–2025 är det centrala målet att förbättra tillgången till tjänster för barn och familjer och tjänsternas effektivitet. Detta främjas genom effektiva tjänster för tidigt stöd som ges i rätt tid. Inom sektorn för tjänster för barn, unga och familjer utvecklas kontinuerligt tjänster så att de bättre motsvarar klienternas behov, till exempel genom att koncentrera tjänsterna till regionala familjecenter, av vilka ett finns i Myrbacka.
Kärnområdena i servicenätet för vuxensocialarbete är Kervo och i Vanda områdena Dickursby och Myrbacka. Därtill erbjuds mobila tjänster, tjänster i hemmet och digitala tjänster. Utvecklingen av antalet klienter, förändringar i servicebehovet och serviceenheternas tillräcklighet bedöms med tanke på tjänsternas tillgänglighet. I mån av möjlighet utökas tjänsterna som tillhandahålls på plats och de uppsökande tjänsterna. Att förebygga bostadslöshet är ett sätt att minska risken för fattigdom och utslagning. Vanda och Kervo välfärdsområde har satsat på tjänster för bostadslösa samt boendeenheter som fungerar enligt principen bostad först.
Välfärdsområdesfullmäktige har godkänt en plan för servicenätet där invånarnas tröskel att söka sig till missbrukartjänster sänks och tjänsterna centraliseras regionalt. I området har man inlett uppsökande socialarbete där socialhandledarna besöker området och hänvisar personer till missbrukar-, mentalvårds- och hälsovårdstjänster samt socialvårdstjänster. Missbrukar- och mentalvårdstjänsterna utvecklas och man strävar efter att koncentrera resurserna till rätt tjänster i rätt tid.
En minskning av skillnaderna i välbefinnandet och hälsan och möjligheten till effektivt tidigt stöd förutsätter också att man når de invånare som drar nytta av tjänsterna och som inte själva har kunnat söka sig till tjänsterna. I Vanda och Kervo välfärdsområde fortsätter man att utveckla nya arbetsformer och stärka kompetensen för att tidigt identifiera och nå de mest utsatta eller sårbara klientgrupperna samt stärka deras välbefinnande. Bedömningen av servicebehovet hos klienter som har behov av många tjänster förbättras. Genom servicehandledning får klienten tillgång till rätt tjänster snabbare och mer flexibelt och de yrkesutbildade personerna samarbetar smidigare för att tillgodose klientens servicebehov.
Välfärdsområdet har särskilt utvecklat hälsostationstjänsterna för att underlätta tillgången till vård. Hälsostationerna betjänar områdets invånare som närservice. Varje kommuninvånare har rätt till ett egenteam som består av flera olika yrkesutbildade personer som är verksamma på hälsostationen. Utvecklingen av teammodellen har förbättrat klienternas nöjdhet, tillgången till vård har blivit snabbare och tillgången till tjänster är god. Utvecklingen av de digitala tjänsterna främjar tillgången till tjänster och skapar nya och smidiga sätt för klienterna att uträtta ärenden med hälso- och sjukvårdstjänsterna.
Man strävar efter att minska välfärdsskillnaderna mellan olika områden och befolkningsgrupper genom att rikta stödet till dem som behöver det redan innan problemen uppstår och genom att aktivt ta tag i den ständiga utsattheten som fortsätter över generationerna. Särskild uppmärksamhet fästs vid tjänsternas mångfald. Genom att öka den egna serviceverksamheten kan man inom tjänsterna öka de förebyggande åtgärderna, såsom tidigt stöd och handledning. Även utvecklingen av digitala tjänster ökar invånarnas möjligheter att uträtta ärenden till exempel på sitt eget språk och förbättra tillgången till tjänster. I de digitala tjänsterna betonas allt mer klientorientering och möjligheter att erbjuda olika kontaktkanaler på ett mångsidigt sätt.
Stärkandet av invånarnas välbefinnande och förebyggande åtgärder genomförs också i stor utsträckning utanför social- och hälsovårdssystemet. Vanda och Kervo välfärdsområde deltar i främjandet av befolkningens välbefinnande, hälsa och säkerhet genom att samordna säkerheten och beredskapen inom organisationen samt med de viktigaste intressentgrupperna. Välfärdsområdet har ett nära säkerhets- och beredskapssamarbete med städerna i området, polisen i Östra Nyland och Regionförvaltningsverket.
Välfärdsområdet samlar in en lägesbild av tjänsternas bärkraft, eventuella störningar och avvikelser samt följer förändringarna i verksamhetsmiljön. I välfärdsområdet samlas också en lägesbild av säkerheten och beredskapen in regionalt, nationellt och globalt. Detta utnyttjas särskilt i ledningsgruppens arbete och beslutsfattande. Lägesbilden upprätthålls och delas bland annat med städerna Vanda och Kervo samt polisen i Östra Nyland. Lägesbilden behandlas också i forum för regional beredskap och i mindre samarbetsgrupper. Vanda och Kervo välfärdsområde inledde i slutet av 2024 utvecklingen av det strukturella samarbetet i synnerhet i fråga om stadssäkerheten i Myrbacka med polisinrättningen i Östra Nyland och i samarbete med Vanda stads poliskoordinator.
Vanda och Kervo välfärdsområde samarbetar intensivt med Vanda stad och har inlett gemensamma åtgärder. Myrbacka kommer också att vara ett pilotobjekt i arbetet i sekretariatet för beredskapskommittén som leds av Regionförvaltningsverket. Utöver Vanda stads åtgärder och arbetsgrupper har välfärdsområdet olika samarbetsprojekt och utvecklingsarbete med kommuner och organisationer där metoder för att ingripa med låg tröskel utvecklas. Genom det multiprofessionella samarbetet stöds barns och ungas välbefinnande och förebyggande av brottslighet (till exempel Ankarverksamhet). I samarbetet med polisen betonas sektorsövergripande samarbete, ett tidigt ingripande samt tjänster med låg tröskel. Polisens kännedom om området hjälper till att ingripa i och stödja gemenskapens säkerhet samt att skapa regionala nätverk.
Temat för Vanda och Kervo stadsfullmäktiges samt välfärdsområdets välfärdsområdesfullmäktiges gemensamma seminarium 29.1.2025 är att bygga upp säkerheten i vardagen, där man funderar på nya metoder för att bygga upp säkerheten i städerna.