Beskrivning
Ärendets beredare: sektordirektör för koncerntjänster Mikko Hokkanen
Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 9.9.2024 § 62 lämnade Antero Eerolas fullmäktigemotion "Välfärdsområdet bör avstå från att använda privata indrivningsbolag vid indrivning av social- och hälsovårdsavgifter". 8 fullmäktigeledamöter har undertecknat fullmäktigemotionen. Fullmäktigemotionen löd enligt följande:
”Till de centrala grunderna för Finlands ekonomiska system hör att fakturorna betalas i tid. Detta gäller även avgifter som tas ut för social- och hälsovårdstjänster.
Ibland uppstår det ändå situationer då det inte lyckas att göra betalningen i tid, till exempel på grund av små inkomster, svårigheter med försörjningen eller livshanteringen, på grund av till exempel rusmedel eller psykiska problem. Försenade betalningar beror sällan på betalarens lättsinnighet eller likgiltighet, eftersom långa betalningsförseningar kan leda till andra problem - i värsta fall till och med till att man förlorar sin kredithistoria.
Vanda och Kervo välfärdsområde har ett avtal om indrivning av avgifter med det överstatliga bolaget Intrum Oy. På så sätt erbjuder välfärdsområdet ett stort internationellt skuldindrivningsbolag en möjlighet att driva affärsverksamhet på bekostnad av välfärdsområdets kunder.
När betalningarna går till indrivning av ett privat bolag ökar beloppen snabbt, till och med mångdubbelt jämfört med det ursprungliga beloppet. Detta försvårar ytterligare situationen för människor som av en eller annan orsak har betalningssvårigheter. Samtidigt höjs tröskeln ytterligare för att betala avgiften. Detta är inte heller till fördel för välfärdsområdet, eftersom avgifterna innebär inkomster för välfärdsområdet. Den enda som drar nytta av situationen är det privata indrivningsföretaget.
Utifrån det ovan nämnda framställer vi undertecknade fullmäktigeledamöter följande motion:
* Vanda och Kervo välfärdsområde avstår från att använda privata indrivningsbolag vid indrivning av klientavgifter.
Vid välfärdsområdesfullmäktiges möte i Vanda 9.9.2024”
Vantaalla aluevaltuuston kokouksessa 9.9.2024"
Välfärdsområdesstyrelsen beslöt i sitt möte 17.9.2024 § 187 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skickar den vidare för beredning av sektordirektören för sektordirektör för koncerntjänster senast 9.3.2025.
Svar på fullmäktigemotionen
Intrum Oy är numera tjänsteproducent för indrivningstjänsterna i Vanda och Kervo välfärdsområde. Vanda stad konkurrensutsatte indrivningstjänsterna år 2019 och avtalet har i välfärdsområdesreformen delats ut till Vanda och Kervo välfärdsområde. Ändringsavtalet trädde i kraft den 1 januari 2023. Avtalet gäller tills vidare. Vanda och Kervo välfärdsområde har dock för avsikt att konkurrensutsätta indrivningstjänsterna under 2025 och beredningen av konkurrensutsättningen har redan inletts.
Välfärdsområdets ekonomitjänster har granskat möjligheten att producera indrivningstjänsterna som egen verksamhet, men detta anses inte vara ändamålsenligt. Indrivningsverksamheten regleras i lagen om indrivning av fordringar, som ställer ramvillkor även för den utkontrakterade tjänsteproducentens verksamhetssätt. En effektiv produktion av indrivningstjänster kräver erfarenhet och sakkunskap om indrivningsverksamheten samt tillräckliga resurser. Genom att utkontraktera indrivningstjänsterna kan välfärdsområdet koncentrera sig på sina kärnuppgifter i tjänsteproduktionen. Användningen av en extern tjänsteproducent minskar de administrativa kostnaderna och frigör resurser för andra viktiga uppgifter. Detta är särskilt viktigt i den nuvarande ekonomiska situationen, där välfärdsområdets resurser är begränsade. Därtill kan en extern tjänsteproducent erbjuda klienterna omfattande kundservicetider och flexibel rådgivning.
Indrivningsverksamhet som egen produktion
Produktionen av tjänsten som egen produktion skulle innebära en betydande förändring och kräva omfattande investeringar i bland annat personal, utbildningar och datasystem. Resursfördelningen uppskattas kräva minst 4–5 årsverken. I det nuvarande datasystemet finns inte heller de funktioner som indrivningsverksamheten kräver.
Sänkning klientavgifter, efterskänkning samt betalningsplaner
Vanda och Kervo välfärdsområde följer praxisen i 11 § i lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården (klientavgiftslagen), enligt vilken en avgift som fastställts för socialvårdsservice och en sådan avgift för hälsovårdsservice som bestämts enligt en persons betalningsförmåga skall efterskänkas eller nedsättas till den del förutsättningarna för personens eller familjens försörjning eller förverkligandet av personens lagstadgade försörjningsplikt äventyras av att avgiften tas ut. Detta är ett viktigt perspektiv som ska beaktas vid ordnandet av indrivningstjänster.
Dessutom gör välfärdsområdet på begäran upp en betalningsplan för klienten, varvid skulden inte alls överförs till indrivningsbolaget. Även indrivningsbolaget gör upp betalningsplaner för klienterna. Dessutom kan välfärdsområdet dock alltid om det så önskar frånta indrivningsbolaget indrivningsärendet.
Om den frivilliga indrivningen visar sig vara resultatlös, förmedlar tjänsteproducenten en förteckning till välfärdsområdet över de fordringar som det rekommenderas att ska överföras till utsökning. Beslut om att skicka fordringar för utsökning fattas alltid i välfärdsområdet.
Denna praxis säkerställer att indrivningen av avgifter inte leder till oskäliga ekonomiska svårigheter för klienterna.
Slutsats
Välfärdsområdets ekonomitjänster rekommenderar att den nuvarande verksamhetsmodellen för indrivningstjänster fortsätter. Denna lösning har visat sig fungera och stöder välfärdsområdets ekonomiska hållbarhet och kvaliteten på kundservicen. Vi förstår de farhågor som uttrycks i motionen, men vi anser att det nuvarande systemet erbjuder den bästa möjliga balansen mellan effektivitet, kundservice och kostnadshantering.
_________________
Enligt 132 § i förvaltningsstadgan ska välfärdsområdesstyrelsen bereda ett svar på en motion med minst 15 ledamöters underskrift senast inom ett halvt år från det att den lämnades in och den ska antecknas för kännedom till välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 8 ledamöter och därför går svaret på fullmäktigemotionen inte vidare till välfärdsområdesfullmäktige för behandling.
Beslutsförslag
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att
-
lämna till Antero Eerola och till de sju andra ledamöterna i välfärdsområdesfullmäktige som undertecknat fullmäktigemotionen det svar på fullmäktigemotionen som återfinns i beskrivningsdelen ovan;
-
konstatera att behandlingen av fullmäktigemotionen har avslutats.
Beslut
Beslutsförslaget godkändes enhälligt.
Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.