Beskrivning
Ärendets beredare: sektordirektör för äldreservice, Minna Lahnalampi-Lahtinen och serviceområdeschef för tjänster för boende i hemmet, Aila Halonen
För att stödja välbefinnandet och funktionsförmågan hos äldre personer som bor hemma har man identifierat ett behov av att utveckla den traditionella hemvårdsservicen så att den bättre motsvarar klienternas behov. För att främja detta är syftet med samarbetet mellan Tjänsterna för äldre och Organisationellt stöd att under 2025 genomföra ett pilotprojekt för tjänster för boende i hemmet både i hemvårdens egen verksamhet och i köpta tjänster. Syftet med pilotprojektet är att koppla samman den lagstadgade hemvårdstjänsten samt andra tjänster som stärker välbefinnandet och funktionsförmågan. I detta ingår koordinering av andra tjänster som eventuellt gagnar klienten (t.ex. kommunens tjänster, organisationernas verksamhet).
Utifrån pilotprojektets resultat är avsikten att hösten 2025 granska de fortsatta åtgärder som vidtas med anledning av pilotprojektet, till exempel införandet av en eventuell ny modell för 2026 i större utsträckning. I framtiden skulle ”service som stöder boendet i hemmet” innehålla:
- service enligt lagen (19 § och 20 § i socialvårdslagen (1301/2014), hemservice enligt 9 § i socialvårdslagen (647/1983) och hemsjukvård enligt 25 § i hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010)) samt
- koordinering av andra tjänster som eventuellt gagnar klienten (t.ex. kommunens tjänster, organisationernas verksamhet).
Redan under 2023–2024 har man inom äldreomsorgen i Vanda och Kervo välfärdsområde utvecklat organisationssamarbete via flera kanaler. Samarbetet har främjats tillsammans med städer, församlingar, organisationer, föreningar och andra aktörer. Utvecklingen av organisationssamarbetet via flera kanaler har varit en del av utvecklingen av seniorverksamhetsmodellen inom projektet HYVÄIkä (RRP) och utvecklingsarbetet fortsätter 2025. Samarbetet har utvecklats med tanke på behoven hos både äldre personer som omfattas av servicen och äldre personer som inte omfattas av servicen.
Utifrån samarbetet har man bland annat utvecklat ett nätverk för organisationssamarbete, en arbetsbeskrivning och olika verktyg för samarbete mellan servicehandledarna för det uppsökande - och upphittande arbetet bland äldre, såsom nätverksplattformen Teams Vanpa samt Vanda och Kervos servicebricka som utvecklats av HYVÄHytes (RRP) utvecklingsledning. I utvecklingsarbetet har man utnyttjat utvecklingsworkshoppar och inkluderat en kundpanel för äldre. Samarbetet har ökat antalet nya kanaler för att handleda och stöda klienterna samt upprätthålla funktionsförmågan.
Nästa utvecklingsfas är att pilottesta nya verktyg i handledningen av de klienter som omfattas av tjänsterna och i stödet för vardagen, såsom VAKE:s servicebricka.
Under hösten 2024 har man inom äldreomsorgen samlat in information och kommentarer från intressentgrupperna om koordineringens innehåll och genomförande:
- En begäran om information till producenter av köpta tjänster och en öppen enkät på välfärdsområdets webbplats
- Innovationsworkshop
- Servicebrickan togs i bruk i december 2024
- I december 2024 inleddes ett pilotprojekt för hemvården i Dickursby vid två enheter för elva klienter, varav pilotprojektet fortsätter för fem klienter som en del av utvecklingen av projektet HYVÄIkä. Utvärderingen görs i januari–mars 2025.
Under 2025 samlar man in information om koordineringens effektivitet genom att pilottesta den både i den egna verksamheten och i den köpta tjänsten samt genom att granska fortsatta åtgärder för 2026. Avsikten är att inkludera klienter från tre hemvårdsområden i pilotprojektet:
- Pilotområdet för den egna verksamheten
- Pilotområdet för köpta tjänster (av befintliga avtalspartner)
- Det egna verksamhetsområdet där man inte pilottestar -> jämförelseuppgifter samlas in
För pilotområdet för köpta tjänster genomförs pilotprojektet som en liten upphandling under 2025 i samarbete med den nuvarande avtalspartnern för hemvården.
- Pilottestas i ett hemvårdsområde där tjänsteproducenten har helhetsansvaret för klienterna
- Cirka 50–60 kunder deltar
- Av pilotpartnern förutsätts att de följer upp och utvecklar indikatorerna som mäter effektiviteten under avtalsperioden
- Som partner inom pilotprojektet väljs på basis av förhandlingarna med tjänsteproducenterna den lämpligaste
- Man har frågat de nuvarande avtalsparterna om de är villiga att delta i pilotprojektet -> tre tjänsteproducenter har anmält sitt intresse
- Urvalsgrunden är bland annat de resurser som finns tillgängliga för tjänsteproducentens utvecklingsarbete, tidigare erfarenhet och kompetens, utvecklingsidéer och nätverk
- På upphandlingen tillämpas inte lagen om offentlig upphandling och koncession (1397/2016), eftersom det är fråga om en upphandling som underskrider tröskelvärdet för social- och hälsovårdstjänster enligt bilaga E.
- Hemvårdstjänster enligt lagen köps av det nuvarande hemvårdsavtalet (Upphandling av hemvårdstjänster VD/1537/02.08.00.00/2022) enligt de avtalsenliga priserna och villkoren.
Som tilläggsmaterial finns presentationsbilder om pilotprojektet.
Beslutsförslag
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna pilotprojektet tjänster för boende i hemmet 2025 för kännedom.
Beslut
Beslutsförslaget godkändes enhälligt.
Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.