Beskrivning
Ärendets beredare: sektordirektör för tjänster för barn unga och familjer, Hanna Mikkonen
I välfärdsområdesfullmäktiges beslut 9.12.2024 § 78 gällande välfärdsområdets delåröversikt 3/2024 lämnades ett protokollsutlåtande enligt vilket ”Kontinuiteten i arbetet för socialhandledare och psykiatriska sjukskötare inom den grundläggande utbildningen i välfärdsområdet ska utredas så snart som möjligt i samarbete med städerna Vanda och Kervo. Vi förutsätter att ärendet behandlas skyndsamt genast i början av året i välfärdsområdesstyrelsen och därigenom i välfärdsområdesfullmäktige.” Därför förs en utredning till välfärdsområdesstyrelsen och vidare till välfärdsområdesfullmäktige om omfördelningen av socialhandledarnas och sjukskötarnas resurser inom den grundläggande utbildningen och på andra stadiet till lagstadgade uppgifter. Som en del av beredningen av utredningen har man hållit samarbetsmöten med representanter för Vanda stads sektor för fostran och lärande samt hört en representant för Kervo stad i ärendet. I fråga om resurserna riktas den planerade förändringen mest till Vanda stads grundläggande utbildning.
Staten förutsätter att Vanda och Kervo välfärdsområde effektiviserar sin verksamhet och koncentrerar sig på de lagstadgade uppgifterna på grund av underskottet i ekonomin. Därför har man inom tjänsterna för barn, unga och familjer 2024 granskat alla vakanser inom sektorn och deras optimala inriktning. I denna utredning granskas icke-lagstadgade vakanser inom elevhälsan.
Med elevhälsa avses främjande och upprätthållande av elevens och studerandens inlärning, psykiska och fysiska hälsa samt sociala välbefinnande samt verksamhet som ökar förutsättningarna för dessa i läroanstaltens gemenskap. Bestämmelser om elevhälsa finns i lagen om elev- och studerandevård (1287/2013) samt i hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010) och socialvårdslagen (1301/2014). I Vanda och Kervo välfärdsområde omfattas årligen cirka 29 000 elever inom den grundläggande utbildningen och 14 000 studeranden på andra stadiet av elevhälsan. Enligt befolkningsprognosen kommer barnbefolkningen i Vanda och Kervo städer att öka något under detta årtionde.
Välfärdsområdet ska enligt lag ordna skol- och studerandehälsovård samt psykolog- och kuratorstjänster inom elevhälsan i sitt område. Tjänsterna ska vara ändamålsenliga och jämlika för eleverna och studeranden. (Lagen om elev- och studerandevård 7 § och 8 §)
Arbetet för de anställda inom elevhälsan som arbetar med icke-lagstadgade uppgifter i välfärdsområdet riktas för närvarande inte ändamålsenligt och jämlikt till de lagstadgade uppgifterna. Därtill riktas stödet till en mycket liten grupp, cirka 100 elever.
Inom elevhälsan i Vanda arbetar nio socialhandledare i icke-lagstadgade uppgifter i klasserna för krävande särskilt stöd. I Kervo arbetar välfärdsområdets socialhandledare inte inom elevhälsan. I Vanda riktas deras arbetsinsats enligt följande:
- I lågstadiet i Etappi-klasserna 5 elever/klass/socialhandledare
- I Paja-grupperna i högstadierna 4–10 elever/klass, en socialhandledare arbetar i två klasser
Inom elevhälsan arbetar två psykiatriska sjukskötare och åtta sjukskötare med icke-lagstadgade uppgifter
- Inom den grundläggande utbildningen arbetar två psykiatriska sjukskötare (Vanda och Kervo)
- På andra stadiet arbetar fyra sjukskötare (Vanda och Kervo)
- I den mobila Etappi arbetar fyra sjukskötare i en klass i sex veckors perioder som arbetspar till specialläraren (Vanda)
Den identifierade ökningen av behovet av mentalvårdstjänster bland befolkningen i välfärdsområdet och barn och unga i området förutsätter att mentalvården sker stegvis inom alla tjänster inom sektorn. Lagstiftningen om terapigarantier som träder i kraft i maj 2025 fastställer vid sidan av tidsfristerna för vårdgarantin en ny lagstadgad tidsfrist (28 dygn) inom primärvården och socialvårdstjänsterna på basnivå. För närvarande kan enheten för barns och ungas psykiska välmående inte erbjuda tjänster för unga under den tid som vårdgarantin kräver. Efter att terapigarantin trätt i kraft ska den psykosociala vården eller stödet för barn och unga som är under 23 år inledas inom en månad från det att behovet har konstaterats. Sektorn för tjänster för barn, unga och familjer ska garantera likvärdiga och jämlika tjänster för alla barn och unga i området.
Med anledning av det som beskrivs ovan är det nödvändigt att utveckla sjukskötarnas arbete som en del av mentalvårdens och tjänsternas gradering samt det multiprofessionella hälso- och sjukvårdsteamet. Elevhälsotjänsterna når hela befolkningen i läropliktsåldern och är en viktig mentalvårdstjänst och tjänst för tidigt stöd med låg tröskel samt en kanal till andra tjänster.
En central uppgift för hälsovårdaren inom elevhälsan är att identifiera barns, ungas och familjers behov av stöd och erbjuda tidigt stöd även för utmaningar med den psykiska hälsan. Elevhälsotjänsterna har dock för närvarande ett underskott på 15 hälsovårdarvakanser och sju läkarvakanser i förhållande till social- och hälsovårdsministeriets dimensioneringsrekommendation. I fjol kompenserades underskottet genom att anställa visstidsanställda resurshälsovårdare, men på grund av den ekonomiska situationen är detta inte möjligt för nästa läsår. Att arbeta med tidsbundna resurser försämrar också vårdens kontinuitet och effektivitet på grund av omsättning och personalbyten. Genomförandet av social- och hälsovårdsministeriets samt Institutet för hälsa och välfärds dimensioneringsrekommendation möjliggör lagstadgade hälsoundersökningar samt nödvändiga tilläggsbesök för alla elever när stödbehovet har observerats.
Välfärdsområdets budget 2025 utarbetades i ett krävande ekonomiskt läge. I enlighet med reformprogrammet är besparingsbehovet för tjänster för barn, unga och familjer 5 miljoner euro år 2025. Sektorns centrala mål är att förtydliga arbetsfördelningen mellan aktörer som stöder och vårdar barns och ungas psykiska hälsa och att intensifiera samarbetet. Arbetsfördelningen inom mentalvårdsarbetet för barn och unga utvecklas, förtydligas och samarbetet intensifieras mellan elevhälsan (hälsovårdare, psykologer, kuratorer och läkare), familjerådgivningstjänsterna och de psykosociala tjänsterna för unga för att påskynda tillgången till tjänster.
Den utmanande ekonomiska situationen förutsätter att personalresurserna allokeras omsorgsfullt med beaktande av servicebehovet och effektiviteten. Genom att omfördela icke-lagstadgade vakanser och genom interna arrangemang kan tjänsterna ordnas på ett mer kostnadseffektivt och jämlikt sätt med beaktande av de lagstadgade skyldigheterna. Förändringen genomförs som en del av reformen av helheten mentalvårds-, missbrukar- och beroendetjänster inom tjänsterna för barn, unga och familjer.
Ändringarna bedöms påverka till exempel elevhälsotjänsterna som ökad efterfrågan. Å andra sidan stärker allokeringen av resurser till elevhälsans lagstadgade uppgifter resursfördelningen inom elevhälsan. En del barn och unga i fråga har utmaningar med att engagera sig i hälso- och sjukvårdens vårdarbete. När det gäller dessa barn ska särskild uppmärksamhet fästas vid barnets och familjens stöd som helhet och hur det fungerar. Etappis socialhandledare fungerar inte som ansvarig personal för barnet utan har gett barn och unga icke-lagstadgat stöd under skoldagen. Ändringen har ingen försämrande inverkan på de andra social- och hälsovårdstjänster som dessa barn och unga redan omfattas av.
Den planerade ändringen har en försämrande inverkan på resursfördelningen för Vanda stads Etappi- och Paja-klasser. Den planerade förändringen berör cirka 100 elever (0,002 %) i Vanda. Ändringen främjar tillhandahållandet av social- och hälsovårdstjänster mer jämlikt för barn och unga samt deras familjer i hela området. Social- och hälsovårdspersonalens kompetens och arbetsinsats kan också riktas mer ändamålsenligt till social- och hälsovårdstjänsterna. Om ett barn / en ung person i Etappi- och Paja-klasserna inte har den klientrelation inom social- eller hälsovården som hen behöver, ska hen hänvisas till en lagenlig bedömning av servicebehovet enligt den normala processen.
Välfärdsområdets elevhälsa har tillsammans med Vanda och Kervo städers sektorer för fostran och lärande en regelbunden och mångsidig samarbetsstruktur där man samarbetar och utvecklar tillsammans. Sektorerna för fostran och undervisning har informerats om det kommande ändringsbehovet hösten 2024. Tre samarbetsmöten gällande ärendet har hållits med representanter för Vanda, där även utbildningsanordnarens behov och synpunkter har hörts. Vanda stads sektor för fostran och lärande anser att vakanserna för psykiatriska sjukskötare och socialhandledare i välfärdsområdet i Etappi- och Paja-verksamheten inte ska avskaffas och att verksamhetsformerna ska vidareutvecklas i samarbete mellan välfärdsområdet och staden. Vanda stad har den 13 januari 2025 skriftligen lämnat in sin ståndpunkt som tilläggsmaterial. Enligt Kervo stad ska man i första hand prioritera de lagstadgade elevhälsouppgifterna och på så sätt säkerställa ett tillräckligt stöd i rätt tid för alla barn i ett sektorsövergripande samarbete. Kervo stads ståndpunkt 7.1.2025 finns också som tilläggsmaterial.
Avsikten är att ändringarna i planerna ska genomföras under våren 2025. Tyngdpunkterna för omfördelning av de vakanser som är föremål för förändring är följande:
- De lagstadgade uppgifterna inom elevhälsan prioriteras
- Vakansresursen inom elevhälsan ska vara enligt den riksomfattande rekommendationen för dimensionering
- Vårdgarantin och terapigarantin ska genomföras lagstadgat
- Serviceutbudet ska vara jämlikt i hela välfärdsområdet
- Det ska vara kostnadseffektivt
- Modellen för gradering av stöd för den psykiska hälsan och mentalvården ska vara tydlig och enhetlig
Beslutsförslag
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att:
- anteckna för kännedom utredningen om omfördelning av resurserna för socialhandledare och sjukskötare i välfärdsområdet som arbetar inom den grundläggande utbildningen och på andra stadiet till lagstadgade uppgifter,
- föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige beslutar att anteckna för kännedom utredningen om omfördelning av resurserna för socialhandledare och sjukskötare som arbetar inom den grundläggande utbildningen och på andra stadiet i välfärdsområdet till lagstadgade uppgifter.
Ändrat beslutsförslag:
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att återremittera ärendet för ny beredning och ger följande anvisningar om beredningen:
- Utredningen utarbetas i samarbete mellan välfärdsområdet, Vanda stad och Kervo stad.
- Utredningen ska vara mer detaljerad och beakta arbetsbeskrivningarna för olika personal / yrkesgrupper.
- I utredningen bör man granska verksamhetsmodellen, finansieringen och kostnadsfördelningen.
- Ministerierna (SHM och UKM) ombeds ge sina synpunkter på fördelningen av organiseringsansvaret och finansieringen mellan olika organisationer.
- I utredningen kartläggs också verksamhetsmodellen för andra välfärdsområden / städer.
- Tidtabell: utredningen lämnas till välfärdsområdesstyrelsen i mars.
Beslut
- Välfärdsområdesstyrelsen beslöt att återremittera ärendet för ny beredning och ger följande anvisningar om beredningen:
- Utredningen utarbetas i samarbete mellan välfärdsområdet, Vanda stad och Kervo stad.
- Utredningen ska vara mer detaljerad och beakta arbetsbeskrivningarna för olika personal / yrkesgrupper.
- I utredningen bör man granska verksamhetsmodellen, finansieringen och kostnadsfördelningen.
- Ministerierna (SHM och UKM) ombeds ge sina synpunkter på fördelningen av organiseringsansvaret och finansieringen mellan olika organisationer.
- I utredningen kartläggs också verksamhetsmodellen för andra välfärdsområden / städer.
- Tidtabell: utredningen lämnas till välfärdsområdesstyrelsen i mars.
Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.
Efter att beslutet hade fattats återvände Maarit Raja-Aho, Terhi Enjala, Nina Korventaival, Paula Lehmuskallio, Marjo Vacker, Jari Sainio och Patrik Karlsson till sammanträdet kl. 10.17 och suppleanterna Jouko Lindtman, Sirpa Peura och Tuire Aiko avlägsnade sig från sammanträdet. Välfärdsområdesstyrelsens ordförande Maarit Raja-Aho återgick till att vara mötesordförande.