Områdesstyrelsen, möte 21-01-2025

Protokollet är granskat

§ 21 Svar på fullmäktigemotionen omutveckling av en walk-in-servicepunkt för barnfamiljer som en del av familjecentermodellen

VAKEDno-2024-2095

Beskrivning

Ärendets beredare: sektordirektör för barn, unga och familjer, Hanna Mikkonen 

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 29.4.2024 § 32 lämnades Eve Rämös och Hanna Holmberg-Sotos fullmäktigemotion "Som en del av familjecentermodellen ska en Walk-in servicepunkt för barnfamiljer utvecklas". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 39 fullmäktigeledamöter. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:

"Familjernas situationer och stödbehov är ofta av varierande slag. Familjer erbjuds också många slags tjänster. Problemet är ofta att familjen inte själv vet vilken typ av service som erbjuds och var man får hjälp och hur. Den som behöver hjälp eller stöd ska inte heller själv behöva veta vilka olika tjänster som finns tillgängliga och var.

För klienter inom vuxensocialarbetet har det redan länge funnits och etablerats en så kallad "walk in" servicepunkt som fungerar utan tidsbokning och som möjliggör personlig service i många olika livssituationer. Det finns ingen motsvarande service för barnfamiljer och fortfarande är tjänsterna alltför svårtillgängliga, särskilt på grund av de många korta telefontjänsterna, som fungerar vid olika tidpunkter. När varje tjänst har egna kanaler och telefontider kan det ta veckor att få tag på rätt instans. Samtidigt drar det ut på tiden att få hjälp och de vars funktionsförmåga redan är nedsatt eller begränsad, till exempel på grund av att de talar ett annat språk, kan falla helt utanför tjänsterna.

Vi undertecknade fullmäktigeledamöter föreslår att man som en del av familjecentermodellen utvecklar en fast walk-in servicepunkt för barnfamiljer med tillräckligt omfattande öppettider, där familjerna har möjlighet att få personlig servicehandledning, rådgivning, tidsbokning samt snabba interventioner och vid behov inledande bedömning och hänvisning direkt till rätt tjänster."

Välfärdsområdesstyrelsen beslöt i sitt sammanträde 14.5.2024 § 104 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den till sektordirektören för tjänster för barn, unga och familjer för beredning senast 29.10.2024.

Svar på fullmäktigemotionen

I den plan för servicenätet som välfärdsområdesfullmäktige i Vanda och Kervo välfärdsområde godkände 29.4.2024 § 23 kommer tjänsterna och verksamheten för barn, unga och familjer att koncentreras till de regionala familjecentren. Familjecentret är ett samordnat servicenätverk som omfattar verksamhet som främjar barns, ungas och familjers välbefinnande, tillväxt och utveckling samt tjänster för tidigt stöd, vård och rehabilitering. Familjecentret kan fungera som ett nätverk på ett fysiskt verksamhetsställe och / eller i form av ett elektroniskt familjecenter.

En väsentlig del av familjecenternätverket och verksamhetsmodellen är öppna mötesplatser. En öppen mötesplats är en lokal som är avsedd för alla barnfamiljer och dit familjerna kan komma avgiftsfritt och utan förhandsanmälan. Till exempel på Björkby öppna mötesplats gjordes över 21 000 besök under 2024. På en öppen mötesplats kan man utöver kamratmöten även träffa personalen inom välfärdsområdets och kommunernas tjänster för barnfamiljer, anställda inom organisationer och religiösa samfund samt volontärer. Välfärdsområdets anställda från tjänsterna för tidigt stöd besöker regelbundet mötesplatserna för att ge familjerna handledning och rådgivning. Syftet med öppna mötesplatser är att vara en plats dit barnfamiljer kan gå utan tröskel och som vid behov fungerar som en kanal till välfärdsområdets tjänster. 

Genom samarbetet på öppna mötesplatser ges redan en hel del tidig servicehandledning när man möter familjerna.  Familjernas behov av stöd och handledning har ofta samband med kamratstöd och / eller problem i familjernas vardag, småbarnspedagogik, fritidstjänster eller dylikt. Därför har man ansett att verksamhet och resursfördelning som grundar sig på sektorsövergripande samarbete betjänar den klientorienterade och kostnadseffektiva verksamhetsmodellen. Alla invånare har inte behov av social- och hälsovårdens myndighetstjänster, utan för en del av familjernas behov av stöd och handledning räcker det också med psykosocialt stöd, handledning och rådgivning som ges av en yrkesutbildad person inom småbarnspedagogiken eller tredje sektorn samt interaktivt kamratstöd som erbjuds på mötesplatserna. Med samordnade verksamhetsmodeller och strukturer betjänar servicehandledningen familjerna och är smidig. Till exempel på Björkby öppna mötesplats finns redan en omfattande grupp aktörer inom välfärdsområdet, småbarnspedagogiken och organisationer som stöder familjerna, och den samordnade verksamheten formas kontinuerligt så att den motsvarar invånarnas behov. 

Familjecentertjänsterna har riktats till alla barnfamiljer och verksamheten vid familjecentrens öppna mötesplatser kommer i fortsättningen att utvecklas så att den även bättre motsvarar behoven hos familjer med barn eller unga i skolåldern. Placeringen av öppna mötesplatser i anslutning till eller i närheten av familjecentrens social- och hälsovårdstjänster främjar arbetet som ska samordnas och den sektorsövergripande servicehandledningen. Utöver de öppna mötesplatserna utvecklar man handledningen och rådgivningen systematiskt inom sektorn och granskar vilket organiseringssätt som bäst tillgodoser klientbehovet. 

Teamet handledning och rådgivning för barnfamiljer som grundades våren 2023 ansvarar för närvarande i huvudsak centraliserat för rådgivningen och handledningen inom socialvården. Telefontjänsten är öppen från måndag till fredag kl. 9–12 och via den kan man förutom rådgivning och handledning även få hemservice för barnfamiljer samt rådgivning i fostrings- och familjefrågor. Möjligheterna till elektronisk kontakt utvecklas i samarbete med informationsförvaltningen. Teamet besöker också regelbundet ovan nämnda öppna mötesplatser samt till exempel föräldrakvällar inom småbarnspedagogiken och invånarevenemang. Under fjolåret började man också erbjuda rådgivningsmöten ansikte mot ansikte av engångskaraktär. Det finns planer på att pilottesta en rådgivningstjänst som är verksam under kvällar och veckoslut. I utvecklingen av rådgivningen och handledningen beaktas integrationen av social- och hälsovården samt behoven hos olika klientgrupper, såsom unga och flerspråkiga klienter och ökar bland annat antalet rådgivningsmöten ansikte mot ansikte och möjligheterna att ta kontakt elektroniskt. 

Rådgivning och handledning erbjuds och kommer även i fortsättningen att erbjudas direkt även tjänstespecifikt. Det är inte ändamålsenligt att cirkulera klienter som känner till sitt ärende till exempel gällande en granskning på rådgivningen eller förnyandet av ett underhållsavtal hos barnatillsyningsmannen via den centraliserade rådgivningen och handledningen, utan det är ändamålsenligt och klientvänligt att ha egna kontakt- och tidsbokningskanaler för sådana tjänster. Familjernas behov är varierande, så det behövs olika sätt att ta kontakt, prata i telefon, besöka servicestället eller uträtta ärenden elektroniskt. Vid små problem och funderingar får familjen tillräckligt med stöd med hjälp av den sektorsövergripande rådgivningen med låg tröskel, men i mer komplicerade frågor är det viktigt att klienten hänvisas till rätt tjänst eller yrkesutbildade person inom social- och hälsovården för att få en mer omfattande bedömning av servicebehovet eller vårdbehovet. 

I Vanda och Kervo välfärdsområde pågår pilotprojektet Monikieliset lapsiperheet palveluihin som en del av RRP-spetsprojektet VAKEhyva Hyvät palvelut Hyväperhekeskus. Syftet med pilotprojektet är att stödja flerspråkiga familjer och erbjuda rådgivning och handledning i att söka sig till tjänsterna. I pilotprojektet har man genomfört en invånarenkät (50 respondenter), intervjuer med anställda (65 respondenter) och en workshop för gemensam utveckling våren 2024, med hjälp av vilka man har utrett utvecklingsbehov i anslutning till rådgivning och handledning för flerspråkiga barnfamiljer. I utredningarna har det framkommit ett behov av rådgivning och handledning med låg tröskel ansikte mot ansikte i flerspråkiga barnfamiljers vardagsmiljö, där man tar hänsyn till kultursensitivitet, lättläst språk och tillräckliga tolkningstjänster. Även om framtidens mål är en smidig integration av utlänningarna och urbefolkningen samt deras tjänster, har vi för närvarande identifierat ett tydligt behov av att rikta tilläggsinsatsen till att bemöta, informera, handleda och uppmuntra invandrare så att vi stärker deras förståelse och förtroende för vårt servicesystem och kan svara på deras behov på ett ändamålsenligt sätt och i rätt tid.

Utifrån utredningarna har välfärdsområdet hösten 2024 pilottestat rådgivning för flerspråkiga barnfamiljer både med tidsbokning och enligt walk in-principen vid handlednings- och rådgivningspunkten Topaasi vid Sampola servicecenter i Kervo. Sampola valdes till plats för pilotprojektet eftersom det i samma hus redan finns en rådgivningsbyrå, tandklinik, familjerådgivningstjänster samt socialarbete för barnfamiljer och vuxna och platsen är därmed bekant och tillgänglig för invånarna och invandrarna i området. Därtill har avgiftsfria informationstillfällen för flerspråkiga barnfamiljer som är öppna för alla ordnats från och med september 2024 på platser som redan är bekanta för familjerna, till exempel i organisationers och religiösa samfunds lokaler. Informationstillfällena nådde över 300 invånare på hösten och de fortsätter även 2025.  

I slutändan är det viktigaste strategiska målet för sektorn för barn, unga och familjer under detta årtionde att familjecenterhelheten byggs upp på fyra områden. Utvecklingen och bästa praxis söker ännu sin form och under de kommande åren görs utveckling och försök på många nivåer. Målet för framtiden är att bygga och utveckla en öppen mötesplats i anslutning till varje fyra familjecenter som välfärdsområdet ansvarar för att ordna och som genomförs i samarbete med småbarnspedagogiken och organisationerna. Syftet är att utveckla verksamheten vid de öppna mötesplatserna i anslutning till familjecentren så att den liknar den walk in-tjänst som föreslås i fullmäktigemotionen, där social- och hälsovårdspersonalen är en fast aktör med organiseringsansvar.

Rådgivningen som sker på plats och handledningen samt walk in-tjänsterna vidareutvecklas och genomförs i samarbete med städernas småbarnspedagogiska tjänster, organisationer och religiösa samfund samt i framtida familjecenter, men fortfarande också på öppna mötesplatser som städerna och organisationerna upprätthåller och i familjernas vardagsmiljöer för att förbättra vår tillgänglighet även bland sådana familjer som inte annars skulle söka sig till våra tjänster. Genom verksamhetsställen enligt servicenätplanen och genom att koncentrera det tidiga stödet till familjecentren kan man i fortsättningen rikta resurserna till att förverkliga en regelbunden och fast walk-in rådgivning och handledning på familjecentrens öppna mötesplatser. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att 

  1. lämna till Eve Rämö och till de 38 andra ledamöterna i välfärdsområdesfullmäktige som undertecknat fullmäktigemotionen det svar på fullmäktigemotionen som återfinns i beskrivningsdelen ovan; 
  2. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar den erhållna redogörelsen som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar att behandlingen av fullmäktigemotionen har avslutats. 

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt. 

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.