Aluehallitus, kokous 14.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 100 Leinikkitien hammashoitolan toiminnan siirto Koivukylän terveysasemalle 1.6.2024 alkaen toistaiseksi

VAKEDno-2023-4180

Perustelut

Asian valmistelija: terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja Kati Liukko

Osoitteessa Leinikkitie 20 B, Vantaa, sijaitsevan Leinikkitien hammashoitolan yhdeksään hoitohuoneeseen on keskitetty osa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen oikomishoidosta. Kiinteistö Oy Simonrinteessä, jossa hoitola sijaitsee, on ollut vuoden 2023 aikana merkittäviä ongelmia viemäreiden toiminnassa. Asiaa on selvitetty kiinteistöyhtiön kanssa ja viemärijärjestelmään on tehty korjaustöitä. Syksyllä 2023 tilanne on kuitenkin vaikeutunut: viemärit ovat tukkeutuneet pahasti ja viemärivettä on ohjautunut hammashoitolan tiloihin toistuvasti. Tämän vuoksi osa hoitolan tiloista on ollut käyttökiellossa ja hoitohuoneissa on toistuvasti jouduttu keskeyttämään potilastyö. Hoitolassa on tehty laajoja desinfiointitoimia viemärivuotojen jälkeen ennen potilastöiden jatkamista.

Leinikkitien hammashoitolan toiminta on viemärivian syyn selvittämisen ja korjaamisen ajaksi siirrettyyn toisiin tiloihin suun terveydenhuollon palvelujen palvelualuejohtajan viranhaltijapäätöksellä 8.11.2023, § 14. Viranhaltijapäätöksellä Leinikkitien hoitolan toiminta oli suljettuna ajalla 13.11.2023 - 12.1.2024 ja toiminta on siirretty Karsikkokuja 15 sijaitsevan Koivukylän terveysaseman 2. kerroksen hammashoitolan tiloihin 20.11.2023 lähtien. Koska kyseisenä aikana ei viemärivikaa saatu korjattua, aluehallitus päätti 13.12.2023 § 311 jatkaa päätöksellään Leinikkitien toiminnan keskeyttämistä 31.5.2024 saakka. Väistötilana on ollut käytössä Koivukylän terveysaseman 2. kerroksessa sijaitseva hammashoitola, josta toiminta siirtyi Koivukylän terveysaseman marraskuussa 2023 aloittaneeseen uuteen, laajempaan hoitolaan. 2. kerroksessa sijaitseva hoitola on näin ollen ollut mahdollista ottaa oikomishoidon käyttöön.

Keväällä 2024 Kiinteistö Oy Simonrinteessä tehtyjen viemärijärjestelmän korjaustoimenpiteiden jälkeen Leinikkitien hammashoitolan tiloihin havaittiin uudelleen päässeen viemärivettä. Kiinteistön omistaja ei ole saanut rikkoutunutta viemärijärjestelmää korjattua sovitussa ajassa. Tilaa ei ole mahdollista enää käyttää hammashoitolana aiheuttamatta merkittävää terveys- ja turvallisuusriskiä niin asiakkaille kuin henkilökunnallekin. Lisäksi rakennuksen toisessa kerroksessa sijaitsevaan hammashoitolaan pääsy on ollut haasteellista. Kiinteistön hissi, joka on välttämätön hoitolaan pääsyn esteettömyyden sekä tavarakuljetusten vuoksi, on ollut toistuvasti rikki eikä kiinteistön omistaja ole ryhtynyt tarvittaviin laajempiin korjaustoimenpiteisiin hyvinvointialueen toistuvista pyynnöistä huolimatta.

Esitämme Leinikkitien hammashoitolan lakkauttamista ja sen toiminnan siirtoa Koivukylän terveysaseman 2. kerroksen hammashoitolaan toistaiseksi voimassa olevaksi 1.6.2024 alkaen. Koska Koivukylän hammashoitola on pienempi kuin Leinikkitiellä sijaitseva hoitola, pidempiaikainen oikomishoidon toiminta edellyttää muutostöitä tiloihin. Koivukylän hammashoitolaan tulee rakentaa yksi hoitohuone lisää ja tiloissa oleviin välinehuollon logistiikkaan liittyviin tiloihin sekä toimistotiloihin tulee tehdä pintaremonttia. Tilamuutostöiden kustannusarvio on 20 000 euroa ja ne kustannetaan tilakeskuksen tälle vuodelle varatuilla kunnossapitomäärärahoilla. Leinikkitielle hankitut uudet hammashoitokoneet siirrettäisiin Koivukylän hammashoitolaan. Kiinteistö Oy Simonrinteeltä haetaan vuokrahyvitystä ja vahingonkorvausta. 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 33 §:n kohdan 4 nojalla aluehallitus päättää hoitolan lakkauttamisesta ja toiminnan siirrosta toisiin tiloihin.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. siirtää välttämättömän tarpeen vuoksi Leinikkitien hammashoitolan toiminta 1.6.2024 alkaen toistaiseksi Koivukylän 2. kerroksen hammashoitolaan;
  2. irtisanoa Leinikkitien hammashoitolan tiloja koskeva vuokrasopimus kiinteistö Oy Simonrinteessä

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoa päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.