Aluehallitus, kokous 14.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 107 Valtuustoaloite koskien päihdetyön osaamisen kehittämistä osaksi opiskeluhuoltotyötä

VAKEDno-2024-2104

Perustelut

Asian valmistelija: hallintosihteeri Mirkka Ikonen

Aluevaltuuston kokouksessa 29.4.2024 § 32 jätettiin Soile Erikssonin, Ulla-Maija Kopran ja Ida Tammisen valtuustoaloite "Päihdetyön osaaminen osaksi opiskeluhuoltotyötä". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 36 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Päihdestrategian päivittäminen ajan tasalle edellyttää myös alaikäisten lasten ja nuorten päihdeongelman tunnistamista, puuttumista ja konkreettisia toimenpiteitä. Päihdetyötä tarvitaan jo nyt kouluissa ja oppilaitoksissa, niin perusopetuksessa kuin toisen asteen oppilaitoksissakin. On perusteltua ongelmien varhaisen tunnistamisen ja puheeksioton tueksi, että koulutettu päihdetyöntekijä työskentelisi moniammatillisessa yhteistyössä koulujen ja oppilaitosten henkilökunnan ja opiskeluhuoltohenkilöstön kanssa.

Nyt on ajankohtaista, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue kehittää ja vahvistaa oppilaitosten ja koulujen päihdeosaamista mielenterveysosaamistaitojen lisäksi. Päihdetyöntekijän kliininen osaaminen ja tietotaito tuo vahvaa tukea päihde- ja mielenterveysongelmien tunnistamisessa ja myös oikeisiin palveluihin ohjaamisessa. Työntekijä toimisi linkkinä koulujen ja oppilaitoksen sekä päihde- ja mielenterveyspalveluiden välillä ja asiantuntijuudellaan lisäisi ajankohtaista tutkittua tietoa nykypäivän päihdetrendeistä.

Vaadimme konkreettisia toimia lasten- ja nuorten päihdeongelman tunnistamiseksi ja puuttumiseen jo varhaisessa vaiheessa. Tämä edellyttää työntekijöiden vahvaa päihdetietouden lisäämistä ja kouluttamista ja erityisosaamista henkilökunnalle. Lisäksi asiassa on kehitettävä kaupunkien ja hyvinvointialueen välistä yhteistyötä."

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen terveydenhuollon palvelujen toimialajohtajan sekä lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 29.10.2024 mennessä. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoa päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.