Aluehallitus, kokous 14.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 101 Iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien sosiaalipalvelujen riittävyys ja laatu vuonna 2023

VAKEDno-2024-1696

Perustelut

Asian valmistelija: vanhusten palvelujen toimialajohtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen

Vanhuspalvelulain 6 §:n (604/2022) mukaan hyvinvointialueen on vuosittain arvioitava iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien sosiaalipalvelujen riittävyyttä ja laatua alueellaan. Palvelujen laadun ja riittävyyden arvioimiseksi hyvinvointialueen on kerättävä säännöllisesti palautetta palveluja käyttäviltä, heidän omaisiltaan ja läheisiltään sekä hyvinvointialueen henkilöstöltä. Lisäksi hyvinvointialueen on koottava tiedot palveluihin käytetyistä taloudellisista voimavaroista sekä henkilöstön määrästä ja koulutuksesta. Arvioinnissa on lisäksi otettava huomioon sosiaaliasiamiehen vuosittaisessa selvityksessä esitetyt havainnot.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vanhuspalvelujen odottamisajat vuoden 2023 aikana vaihtelivat etenkin pitkäaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen osalta. Vanhuspalveluissa haastavassa tilanteessa jouduttiin priorisoimaan kiireellisesti palvelua tarvitsevia asiakkaita, mutta jonotilanne helpotti yhteistyössä tehtyjen toimenpiteiden myötä loppuvuotta kohden. Muilta osin palvelujen saatavuus vuoden 2023 aikana toteutui lähes lain edellyttämällä tavalla. Vanhuspalvelujen laatua arvioitiin asiakaspalautteen, RAI-arviointimittarin, potilas- ja asiakasturvallisuusilmoitusten ja huoli-ilmoitusten perusteella. Laadun arvioinnissa huomioitiin sosiaali- ja potilasasiamiehen raportti vuodelta 2023.

Raportissa on kuvattu ja arvioitu vanhuspalvelulain 6 §:n edellyttämällä tavalla iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien sosiaalipalvelujen riittävyyttä ja laatua Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella vuonna 2023. Raportti on esitelty hyvinvointialueen vanhusneuvostolle (vanhusneuvoston kokous 17.4.2024 § 27). Vanhusneuvosto päätti merkitä Iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien sosiaalipalvelujen riittävyys ja laatu -raportin vuodelta 2023 tiedoksi.

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä tiedoksi raportin iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien sosiaalipalvelujen riittävyydestä ja laadusta vuonna 2023 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella.

Päätös

Aluehallitus päätti yksimielisesti jättää tämän asian pöydälle.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.