Aluehallitus, kokous 14.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 99 Masurkan päivätoimintakeskuksen ja vammaisten lasten tilapäishoitoyksikön Pikku-Koivun toiminnan siirtäminen

VAKEDno-2024-2119

Perustelut

Asian valmistelijat: aikuissosiaalityön palvelujen palvelualuejohtaja Henna Kaukonen-Nyholm ja vammaispalvelujen palvelualuejohtaja Terhi Tehola 

Masurkan päivätoimintakeskus (os. Masurkkakuja 3 Vantaa) on osa aikuissosiaalityön palvelualuetta, työllistymistä ja osallisuutta tukevien palvelujen tehtäväaluetta. Masurkan päivätoimintakeskus järjestää päivätoimintaa vammaisille henkilöille. Yksikössä on kolme ohjaajaa ja seitsemän asiakasta; yksikkö on pieni ja haavoittuva, esimerkiksi sairaustapaukset ja lomat haastavat toimintaa. Kyseessä on omakotitalo, jonka tilat soveltuvat paremmin asumispalvelujen toteuttamiseen. 

Masurkan päivätoimintakeskus on tarkoitus siirtää osoitteeseen Solkikuja 8, Vantaa, missä on asiakaskunnalle jo entuudestaan sopivat ja suuret tilat. Tiloissa toteutettavan pintaremontin jälkeen päivätoimintakeskuksen toimintaa voidaan laajentaa 30:lla asiakkaalla ja 7:lla työntekijällä. Asiakkaat kotiutetaan ostopalveluista, millä katetaan myös palkattavien työntekijöiden kulut. Solkikuja 8 kiinteistössä ei ole tällä hetkellä muuta toimintaa.  

Muutos on aikuissosiaalityön uudistusohjelman mukainen toimenpide, jolla vähennetään ostopalveluja ja lisätään omaa palvelutuotantoa kustannustehokkaasti jo olemassa olevissa tiloissa toimintaa laajentamalla. Ratkaisulla on tarkoitus vähentää ostopalveluja 435 600 eurolla vuodessa. Uuden henkilöstön kulut ovat 275 000 euroa vuodessa, joten muutoksella tavoitellaan 160 600 euron säästöjä. Siirron myötä Masurkan vanha kiinteistö vapautetaan vammaispalvelujen hyödynnettäväksi lasten tilapäishoitoon. 

Lasten tilapäishoidon yksikkö Pikku-Koivu (os. Ruukkuja 5, Vantaa) on osa vammaispalvelujen palvelualuetta ja vammaisten asumispalvelujen tehtäväaluetta. Yksikössä tuotetaan tilapäistä palvelua vammaisille lapsille pääasiassa lasten omaishoidon vapaiden ajaksi. Yksikön nykyiset tilat eivät täytä lasten tilapäishoidon tarpeita, sillä siitä puuttuu olennaisia elementtejä, kuten asianmukainen ja turvallinen ulkoilualue. Masurkan kiinteistö on omakotitalo omalla pihalla, joka puolestaan sopii pintaremontin ja lukitusten lisäämisen jälkeen hyvin lasten tilapäishoidon tarpeisiin. Toiminnan muuttamisella tarkoituksenmukaisiin tiloihin pyritään lisäksi parantamaan yksikön henkilöstötilannetta. 

Muutos on vammaisten palvelujen uudistusohjelman mukainen toimenpide, jolla vähennetään ostopalveluja ja lisätään omaa palvelutuotantoa kustannustehokkaasti jo olemassa olevissa tiloissa. Ratkaisulla ostopalvelukulujen on arvioitu vähenevän 1 723 000 eurolla vuodessa. Henkilöstön lisäyksestä tulevien kulujen ja remonttikulujen jälkeen tavoiteltu säästö vuodessa on 1 430 000 euroa.  

Aikuissosiaalityön ja vammaisten palvelujen toimialueella esitetyt muutokset tuovat Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuuston 29.4.2024 § 22 hyväksymän uudistusohjelman mukaiset 1 585 000 euron yhteenlasketut säästöt.  

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 34 §:n kohdan 4 nojalla palvelualuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää toimipisteen tilapäisestä sulkemisesta tai siirrosta enintään kahden kuukauden ajaksi. Toimipisteen tilapäistä sulkemista tai siirtoa koskevia päätöksiä ei voida ketjuttaa tätä pidemmäksi ajaksi. Pidempiaikaisista siirroista päättää aluehallitus. 

Ehdotus

Aluehallitus päättää: 

  1. siirtää Masurkan päivätoimintakeskuksen toiminnan osoitteeseen Solkikuja 8, Vantaa 1.8.2024 alkaen; 

  1. siirtää vammaisten lasten tilapäishoitoyksikkö Pikku-Koivun toiminnan osoitteeseen Masurkkakuja 3, Vantaa 1.9.2024 alkaen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoa päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.