Aluehallitus, kokous 14.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 106 Valtuustoaloite koskien hoitotakuusta ja vanhustenhoidon tasosta kiinni pitämisestä hyvinvointialueella

VAKEDno-2024-2101

Perustelut

Asian valmistelija: hallintosihteeri Mirkka Ikonen

Aluevaltuuston kokouksessa 29.4.2024 § 32 jätettiin Antero Eerolan valtuustoaloite "Hyvinvointialueen pidettävä kiinni hoitotakuusta ja vanhustenhoidon tasosta". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 14 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Maan hallitus teki kehysriihessään 15.-16.4.2024 rajuja leikkauspäätöksiä muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluihin. Toteutuessaan ne tarkoittaisivat tuntuvia heikennyksiä nykyiseen palvelutasoon.

Toimenpiteisiin kuuluu muun muassa hoitotakuun merkittävä pidentäminen 14 vuorokaudesta kolmeen kuukauteen. Lisäksi suun terveydenhuollon hoitotakuuta pidennettäisiin neljästä kuuteen kuukauteen.

Myös henkilöstömitoitusta vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa on tarkoitus heikentää 0,65 henkilöstä 0,6 henkilöön. Samalla hallitus määrää luovuttavaksi hoitajamitoituksen nostamisesta 0,7 työntekijään vuoden 2028 alusta. Näillä linjauksilla romutetaan vuosia jatkunut yhteinen, poliittiset rajat ylittänyt yhteistyö vanhusten hoidon parantamiseksi sitä pitkään ravistelleiden hoivaskandaalien ja ikäihmisten kaltoinkohtelun jälkeen.

Hyvinvointialueilla on lain edessä vastuu kansalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on antanut asukkailleen lupauksen palveluiden parantamisesta ja ottanut kunnianhimoisen tavoitteen olla Suomen paras sote-alue. Tämä ei onnistu, mikäli hoitotakuuta ja vanhustenhoidon tasoa lasketaan.

Hyvinvointialue on omilla toimillaan ja kunnianhimoisella uudistusohjelmallaan haastanut maan hallituksen säästölinjan ja osoittanut, että vaihtoehtoja palveluiden heikentämiselle on. Siksi on johdonmukaista, että hoitoon pääsyyn ja vanhustenhoivan tasoon liittyvistä lupauksista pidetään kiinni.

Edellä olevan perusteella, me allekirjoittaneet valtuutetut teemme seuraavan sisältöisen aloitteen:
 
* Vantaan ja Keravan hyvinvointialue pitää jatkossakin kiinni 14 päivän perusterveydenhoidosta sekä jo vahvistetuista hoitajamitoituksista vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa."

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen terveydenhuollon palvelujen toimialajohtajan sekä vanhusten palvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 29.10.2024 mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoa päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.