Områdesstyrelsen, möte 28-10-2022

Protokollet är granskat

§ 216 Godkännande av Vanda och Kervo välfärdsområdes upphandlingsanvisningar

VAKEDno-2022-508

Beskrivning

Beredare av ärendet: upphandlingschef Marianne Punkki

Vanda och Kervo välfärdsområde är en i upphandlingslagen (lag om offentlig upphandling och koncession 1397/2016) avsedd offentlig upphandlande enhet, vars upphandlingar som överstiger tröskelvärdena genomförs i enlighet med upphandlingslagen och välfärdsområdets upphandlingsanvisning. Vid upphandling inom välfärdsområdet är de viktigaste principerna de principer som finns i upphandlingslagen och lagen om välfärdsområden samt i fördraget om upprättandet av Europeiska unionen: öppenhet, likabehandling och icke-diskriminering samt proportionalitet oberoende av tröskelvärden.

Utkastet till välfärdsområdets upphandlingsanvisningar har utarbetats under ledning av upphandlingstjänsten i samarbete med förvaltningen, IT-administrationen och sektorerna. I upphandlingsanvisningarna finns den information och de praktiska riktlinjer som rör konkurrensutsättning av upphandlingar som är mest relevanta för genomförandet av upphandlingar. Upphandlingsanvisningarna innehåller allmänna anvisningar för upphandlingar, oberoende av upphandlingens värde:

  • anvisningar för planeringen av upphandlingar
  • anvisningar för mindre upphandlingar samt upphandlingar som överstiger det nationella tröskelvärdet och EU-tröskelvärdet 
  • anvisningar för annonsering av upphandlingar
  • anvisningar för anbudsförfarandets genomförande
  • anvisningar för upphandlingsbeslutets genomförande
  • anvisningar för avtalsförfarandet och verksamheten under avtalsperioden
  • övriga anvisningar som rör upphandling.

Enligt förvaltningsstadgans 40 § åligger det områdesstyrelsen att besluta om godkännandet av upphandlingsanvisningarna.

Beslutsförslag

Områdesstyrelsen beslutar godkänna upphandlingsanvisningen som den handling som styr upphandlingen vid Vanda och Kervo välfärdsområde.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.