Områdesstyrelsen, möte 28-10-2022

Protokollet är granskat

§ 208 Vanda och Kervo välfärdsområdes anslutning som delägare till det nationella kompetenscentret för lokal- och fastighetsförvaltning samt godkännande av delägaravtalet och aktieöverlåtelsehandlingen

VAKEDno-2022-523

Beskrivning

Ärendets beredare: Pasi Salo, chef för lokalcentralen

De lokaler som kommunen och samkommunerna använder för primärvården, den specialiserade sjukvården, socialväsendet och räddningsväsendet överförs till välfärdsområdena den 1 januari 2023. Avtal som gäller lokaler som hyrs utifrån av kommunen och samkommunernas avtal som ska överföras, överförs i regel som sådana till välfärdsområdet, och separata hyresavtal ingås mellan kommunen och välfärdsområdet för lokaler som ägs av kommunerna.

För hanteringen av lokaler och avtal som gäller dem har det bildats ett gemensamt ägt aktiebolag (nedan kompetenscenter) enligt 21 § i lagen om välfärdsområden (611/2021) som fungerar som kompetenscenter för lokal- och fastighetsförvaltning i välfärdsområdenas och statens ägo. Kompetenscentrets uppgift är att förvalta välfärdsområdenas gemensamma lokaldatasystem och tillhörande tjänster samt att årligen lämna välfärdsområdena och statsrådet en redogörelse för de investeringsbeslut som välfärdsområdena fattat om lokalerna och deras konsekvenser för välfärdsområdenas ekonomi. Dessutom kan välfärdsområdena ålägga kompetenscentret andra uppgifter som gäller lokal- eller fastighetsförvaltning. Enligt lagen om välfärdsområden ska välfärdsområdena och deras dottersammanslutningar använda det lokaldatasystem och de tillhörande tjänster som förvaltas av kompetenscentret samt, om välfärdsområdena kommer överens om det, andra tjänster som kompetenscentret producerar.

I enlighet med 63 § i lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen (616/2021, nedan lagen om social- och hälsovårdsreformen) sköter staten de åtgärder som behövs för att inrätta det ovan beskrivna kompetenscentret. Staten har anvisat Landskapens lokalcentral Ab som det bolag som ansvarar för kompetenscentrets uppgift i enlighet med lagen. Fram till utgången av 2022 är bolaget verksamt som ett dotterbolag som helt ägs av statens affärsverk Senatfastigheter. Kompetenscentret inrättas ur Landskapens lokalcentral Ab genom att dess aktier utan vederlag överlåts från staten till välfärdsområdena, Helsingfors och HUS-sammanslutningen den 1 januari 2023.  Ett välfärdsområde får inte sälja, pantsätta eller på annat sätt överlåta aktier i kompetenscentret till andra än ett annat välfärdsområde eller staten.

En del av processen för att inrätta kompetenscentret och överlåta aktierna är upprättandet av ett delägaravtal. Delägaravtalet är ett avtal mellan delägarna i bolaget om centrala förfaranden i anslutning till bolagets verksamhet. Finansministeriet har i juni–september 2022 förhandlat med Senatfastigheter, Landskapens lokalcentral Ab samt välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen om inrättandet av kompetenscentret och överlåtelsen av aktierna i anslutning till detta. Aktierna i kompetenscentret som välfärdsområdena får ska fördelas mellan dem i proportion till deras invånarantal, och som invånarantal beaktas invånarantalet i de kommuner som hör till respektive välfärdsområde den 31 december 2021. HUS-sammanslutningen får en tredjedel av de aktier som tillfaller varje välfärdsområde i Nyland och Helsingfors stad. Utöver välfärdsområdena reserveras för staten i kompetenscentret ett exemplar av var och en av de aktier av olika slag så som de definieras i bolagsordningen och som ger rätt att förhindra att bolagsordningen ändras utan statens samtycke, en starkare rätt att besluta om aktiekapitalet och om maximibeloppen för finansiering i form av främmande kapital samt rätt att utse en styrelsemedlem.  Delägaravtalet har upprättats i samförstånd som ett slutresultat av förhandlingarna (Bilaga 1, Delägaravtal).

Aktiestocken som ska överlåtas innan aktierna överlåts kommer att överföras inom staten till finansministeriet. Staten fattar det slutliga beslutet om överlåtelse av aktier genom statsrådets beslut i december 2022 och riksdagens samtycke till överlåtelsen har sökts i samband med budgetpropositionen för 2023. Finansministeriet överlåter aktierna från och med den 1 januari 2023 till välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen. 

Delägaravtalet, överlåtelsehandlingen och bolagsordningen jämte bilagor för Landskapens lokalcentral Ab finns som bilagor till detta beslutsförslag. Finansministeriet har bett välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen att underteckna delägaravtalet och godkänna överlåtelsehandlingen för aktier senast den 31 oktober 2022.

I enlighet med bolagsordningen och delägaravtalet har kompetenscentrets styrelse åtta medlemmar. Välfärdsområdena utser sex av medlemmarna så att de välfärdsområden som hör till Södra Finlands samarbetsområde för social- och hälsovården tillsammans utser två medlemmar och välfärdsområdena som hör till de övriga samarbetsområdena utser en medlem var. De resterande två ledamöterna utses av staten. Den första styrelsen utses enhälligt för en treårsperiod. Parterna ska till styrelsen utse sådana medlemmar som med hänsyn till kompetenscentrets verksamhet och syfte har nödvändig och tillräcklig sakkunskap om verksamhetsområdet, affärsverksamhet eller finansiering. Finansministeriet har bett välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen att meddela sina förslag till medlemmar i kompetenscentrets styrelse enligt samarbetsområde senast den 30 november 2022.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att 

  1. till väsentliga delar förbinda sig till och godkänna Landskapens lokalcentral Ab:s (2809806-2) delägaravtal som finns som bilaga (Bilaga 1, Delägaravtal);
  2. godkänna och förbinda sig att ta emot de aktier från Landskapens lokalcentral som utan vederlag överlåts från finska staten till välfärdsområdet (Bilaga 2, Överlåtelsehandling) i enlighet med de väsentliga villkoren i den bifogade överlåtelsehandlingen;
  3. befullmäktiga välfärdsområdesdirektören att till väsentliga delar underteckna delägaravtalet enligt Bilaga 1 och aktieöverlåtelseavtalet enligt Bilaga 2 samt att vid behov med sin underskrift eller på annat sätt godkänna sådana tekniska korrigeringar av skriv- eller räknefel eller andra därmed jämförbara mindre korrigerings- eller ändringsbehov som kan påträffas i handlingarna före undertecknandet; och
  4. anteckna den begäran om att utse styrelsemedlemmar, vilken skickats till välfärdsområdet, för kännedom samt att befullmäktiga välfärdsområdesdirektören eller den tjänsteinnehavare som denne utsett att förhandla med de övriga välfärdsområdena i Södra Finlands samarbetsområde om den kandidat som ska utses och utifrån förhandlingsresultatet lägga fram medlemsförslaget för finansministeriet inom utsatt tid.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussioner

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.