Områdesstyrelsen, möte 28-10-2022

Protokollet är granskat

§ 219 Utlåtande om utkastet till regeringens proposition med förslag till lag om ändring av ikraftträdandebestämmelsen i lagen om ändring av äldreomsorgslagen

VAKEDno-2022-524

Beskrivning

Beredare av ärendet: ekonomidirektör Hanna Heinikainen

År 2020 infördes i lagen om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre (980/2012), det vill säga äldreservicelagen, bland annat skyldigheten att personaldimensioneringen är minst 0,7 anställda per klient vid verksamhetsenheter för serviceboende med heldygnsomsorg och verksamhetsenheter för långvarig institutionsvård. Endast personal som arbetar direkt med klienterna beaktas i dimensioneringen. 

Det fastställdes att bestämmelsen som rör personaldimensionering skulle träda i kraft till fullo den 1.4.2023 efter en övergångsperiod för att kommunerna och samkommunerna samt serviceproducenterna skulle ha möjlighet att förbereda sig för den betydande ökningen av personalbehovet och kostnaderna. 

I och med att befolkningen åldras har pensionsavgång och ett växande behov av tjänster lett till att det har blivit allt svårare att få tag på personal. På grund av förändringar i verksamhetsmiljön har det framgått att en personaldimensionering på 0,7 inte kan uppnås inom alla verksamhetsenheter inom tidsfristen.  Särskilt covid-19-pandemin, som började under riksdagsbehandlingen, har haft en betydande inverkan på tillgången till personal och verksamhetsenheternas rekryteringsmöjligheter. Det osäkra arbetsmarknadsläget för de centrala arbetstagarorganisationernas del som pågått från våren 2022 långt in på hösten har också haft en inverkan på personalens tillgänglighet. Beredningen av välfärdsområdenas verksamhet under år 2022 har sysselsatt kommunernas social- och hälsovårdspersonal och försvårat verkställandet av lagen.

 

Mål

I propositionen föreslås att ikraftträdandebestämmelsen i lagen om ändring av äldreomsorgslagen ändras. Enligt nuvarande lag ska minimidimensioneringen av personal vid verksamhetsenheter för serviceboende med heldygnsomsorg och verksamhetsenheter för långvarig institutionsvård för äldre personer stiga från 0,6 anställda per klient till 0,7 anställda den 1.4.2023. Enligt propositionen skulle övergångstiden förlängas så att dimensioneringens nivå från och med den 1.4.2023 skulle vara 0,65 anställda per klient och den skulle stiga till 0,7 anställda den 1.12.2023.

Även om ikraftträdandet av den fullständiga personaldimensioneringen på 0,7 skulle skjutas upp, föreslås att finansiering motsvarande den fullständiga personaldimensioneringen ska ställas till välfärdsområdenas förfogande enligt den ursprungliga tidtabellen, alltså redan den 1.4.2023. På så sätt ges stöd för att i en alltmer utmanande personalsituation kunna verkställa de nödvändiga rekryteringarna och därmed kunna nå personaldimensioneringen på 0,7 så tidigt som möjligt, och senast den 1.12.2023.

Lagen ska träda i kraft så snart som möjligt och senast den 1.4.2023.

Vanda och Kervo välfärdsområdes svar till begäran om utlåtande för lagförslaget i fråga är under beredning. Utlåtandet skickas separat till områdesstyrelsen efter att föredragningslistan har skickats.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att godkänna det bifogade utlåtandet till social- och hälsovårdsministeriets begäran om utlåtande om utkastet till regeringens proposition med förslag till lag om ändring av ikraftträdandebestämmelsen i lagen om ändring av äldreomsorgslagen.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att godkänna det uppdaterade bifogade utlåtandet till social- och hälsovårdsministeriets begäran om utlåtande om utkastet till regeringens proposition med förslag till lag om ändring av ikraftträdandebestämmelsen i lagen om ändring av äldreomsorgslagen

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

Områdesstyrelsens 2. vice ordförande Anne Karjalainen lämnade sammanträdet under behandlingen kl. 10:45. Under behandlingen togs en förhandlingspaus kl. 11:00–11:16. 

Områdesstyrelsen beslutade vid sitt möte enhälligt om ändringarna i utlåtandet som ska ges. Det uppdaterade utlåtandet finns som bilaga.