Områdesstyrelsen, möte 28-10-2022

Protokollet är granskat

§ 211 Ärenderubrik

VAKEDno-2022-14

Beskrivning

Beredare av ärendet: personaldirektör Anne Sivula

Välfärdsområdesfullmäktige har med sitt beslut 19.4.2022 § 42 inrättat sektordirektörers tjänster för sektorn för tjänster för barn, unga och familjer, sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice, sektorn för äldreservice, sektorn för hälsovårdstjänster samt sektorn för koncerntjänster. Vid sitt sammanträde 27.4.2022 § 61 har välfärdsområdesstyrelsen inrättat 11 serviceområdeschefs tjänster samt tjänstera för ekonomidirektör, personaldirektör, direktör för IT-administrationen, förvaltningsdirektör, direktör för organisationellt stöd, utvecklingschef, revisionschef och ledande överläkare och fastställt behörighetsvillkoren för tjänsterna. Välfärdsområdesstyrelsen har i sammanträdet 14.9.2022 § 165 inrättat tjänsterna för sektorn för koncerntjänster. Välfärdsområdesstyrelsen har i sammanträdet 5.10.2022 § 191 inrättat uppgiftsområdeschefers tjänster på uppgiftsområdena inom verksamhetsområdenas tjänster. 

Nu tas upp för beslutsfattande inrättandet av fem (5) barnskyddets socialarbetartjänster på Vanda och Kervo välfärdsområdes serviceområde för vuxensocialarbete i eftervårdsteamet inom enheten för tjänster inom det sociala arbetet för unga vuxna samt i teamet för mottagande och närarbete inom tjänster som stöder integrationen ansvariga handledarens tjänst, som överförs på basis av överlåtelse av rörelse med lönepengarna från Kervo till välfärdsområdet. Tjänsten i fråga är för tillfället ledig, och i samband med överlåtelse av rörelse övergår inte en tjänsteinnehavare med tjänsten. Med anledning av detta borde tjänsten inrättas på välfärdsområdet nu, så att rekryteringen kan inledas snarast möjligt. Tjänsten skulle besättas från och med 1.1.2023.

I och med lagändringen i 2020 höjdes åldersgränsen för eftervården från 21 till 25 år. En ung person som har tidigare placerats utanför hemmet i minst 6 månader eller hen varit omhändertagen, har en subjektiv rätt till eftervård. Genom eftervården försöker man enligt regeringspropositionen om barnskyddslagen trygga den tidigare vårdens räckvidd och på


tillräckligt lång sikt försäkra sig om att den unga personen inte till följd av att stödet upphört alltför tidigt blir beroende av samhällets övriga vårdmaskineri. En väl genomförd eftervård är samtidigt förebyggande barnskydd. Enligt regeringspropositionen skall målet för eftervården vara att stöda barnet eller den unga personen på samma sätt som föräldrar vanligen stöder och hjälper sina barn som håller på att bli vuxna och självständiga. Eftervård innebär inte att man intar en förmyndarattityd gentemot barnet, utan att man stöder dess strävan mot självständighet (RP 252/2006).

Antalet personer i eftervård ökar på välfärdsområdet, både på grund av höjningen av åldersgränsen och på grund av ökningen i antalet sådana personer som omfattas av eftervårdsskyldigheten i andra kommuner och som flyttar till Vanda. Enligt lagen ska de som bor på välfärdsområdet ha tillgång till samma tjänster, och således är betalningsskyldigheten inte en grund att inte erbjuda likvärdiga eftervårdstjänster även till sådana personer som omfattas av eftervårdsskyldigheten i andra kommuner och som flyttar till Vanda. Antalet klienter i eftervård har bedömts öka från nuvarande 600 till 1050 unga personer vid övergången till välfärdsområdet. Enligt barnskyddslagen ska för varje klient utses en ansvarig socialarbetare. Enligt socialvårdslagen ska dessutom den egna kontaktpersonen för ett barn som behöver särskilt stöd och för andra personer som behöver särskilt stöd vara en socialarbetare (42 § i socialvårdslagen).

En person som i Finland har avlagt högre högskoleexamen i vilken det ingår eller utöver vilken personen har genomfört huvudämnesstudier i socialt arbete eller universitetsstudier i socialt arbete motsvarande ett huvudämne, beviljas av Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården på ansökan rätt att utöva socialarbetaryrket som legitimerad yrkesutbildad person (7 § i lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården). Behörigheten som förutsätts av innehavaren av den tjänst som inrättas fastställs således direkt med stöd av lagstiftningen.

I verksamhetsområdets budget har beaktats att i 2023 inrättas sju nya resurser för socialarbetet. Nu föreslås att fem (5) socialarbetartjänster inrättas från och med 1.1.2023. Resterande två resurser föreslås att inrättas som socialhandledarens anställningar.

Allmänna bestämmelser i anslutning till inrättandet av välfärdsområdets tjänster

Enligt 92 § i lagen om välfärdsområden står de som är anställda hos ett välfärdsområde i tjänsteförhållande eller arbetsavtalsförhållande till välfärdsområdet. I fråga om tjänsteförhållanden och arbetsavtalsförhållanden och tjänste- och arbetskollektivavtal i välfärdsområdena gäller vad som föreskrivs särskilt. Uppgifter i vilka offentlig makt utövas sköts i tjänsteförhållande. För en sådan uppgift inrättas en tjänst. Av grundad anledning kan en person dock för en sådan uppgift anställas i tjänsteförhållande också utan att en tjänst inrättas för uppgiften. 

Enligt 93 § 1 mom. i lagen om välfärdsområden fattas beslut om att inrätta eller dra in tjänster av välfärdsområdesfullmäktige eller ett annat organ som anges i välfärdsområdets förvaltningsstadga. Enligt 45 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde beslutar välfärdsområdesfullmäktige om inrättande och indragning av tjänsterna som välfärdsområdesdirektör och sektordirektör samt om ändring av beteckningarna för dem. Välfärdsområdesstyrelsen beslutar om inrättande och indragning av övriga tjänster samt om ändring av beteckningarna för dem. Välfärdsområdesfullmäktige beslutar om behörighetsvillkoren för tjänsten som välfärdsområdesdirektör. Behörighetsvillkoren för övriga tjänster avgörs när tjänsterna inrättas. Räddningsnämnden beslutar om de ärenden som berör räddningsverket enligt det som anges i 24 §. 

Enligt 125 § 2 mom. i grundlagen är skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster. Enligt 6 § i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden ska den som anställs i ett tjänsteförhållande dessutom ha särskilt föreskriven eller av välfärdsområdet bestämd särskild behörighet. En person kan anställas i tjänsteförhållande för viss tid oberoende av de särskilda behörighetsvillkoren, om det föreskrivs särskilt eller välfärdsområdet av särskilda skäl beslutar något annat i ett enskilt fall. Endast personer som fyllt 18 år kan anställas i tjänsteförhållande. 

Välfärdsområdet kan besluta om strängare behörighetsvillkor än vad som förutsätts i lag eller förordning. Däremot kan välfärdsområdet inte besluta att behörighetsvillkoren ska vara mindre stränga. Om behörighetsvillkoren inte bestäms i lag eller förordning, avväger välfärdsområdets behöriga myndighet vilka behörighetsvillkor som är ändamålsenliga för tjänsten. Behörighetsvillkoren för en tjänst kan bestämmas i förvaltningsstadgan, när tjänsten inrättas eller genom särskilda beslut. Till befogenheterna att besluta om behörighetsvillkor hör också rätt att ändra dem. 

Enligt 51 § i förvaltningsstadgan för välfärdsområdet fattar välfärdsområdesfullmäktige beslut om val av välfärdsområdesdirektören och sektordirektörerna. Välfärdsområdesdirektören väljer dem som är direkt underställda honom eller henne som inte är sektordirektörer. Dessutom fattar välfärdsområdesdirektören beslut om den som ska sköta en ledig tjänst som sektordirektör. I 2022, innan sektordirektören börjar sin tjänst hör det till välfärdsområdesdirektörens befogenheter att besluta om valet av serviceområdeschefer. Sektordirektören, serviceområdeschefen och uppgiftsområdeschefen väljer annan personal som är underställd dem. I lönen ska beaktas eventuella föreskrifter om tillsättningstillstånd. Den myndighet som beslutar om anställningen beslutar även om lönen i enlighet med välfärdsområdets lönesystem. Den myndighet som beslutar om anställningen beslutar även om prövotiden eller överenskommelsen om den. 

Tjänsterna som inrättas på Vanda och Kervo välfärdsområde är välfärdsområdets gemensamma tjänster. De tjänster som inrättas när välfärdsområdena inleder sin verksamhet placeras på vissa sektorer och serviceområden. De tjänster som nu föreslås bli inrättade när välfärdsområdena inleder sin verksamhet kommer att placeras på serviceområdet för vuxensocialarbete inom sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice och de inrättas för sådana uppgifter som innehåller offentlig maktutövning. 

Efter det att tjänsterna inrättats är det syftet att tjänsterna besätts med beaktande av personalen som övergår samt välfärdsområdets nuvarande beredningspersonal. Vid behov ska tjänsterna ledigförklaras offentligt.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. grunda fem (5) socialarbetartjänster i serviceområdet för vuxensocialarbete. Behörighetsvillkoret för tjänsterna är en för uppgiften lämplig högre högskoleexamen, i vilken det ingår eller utöver vilken personen har genomfört huvudämnesstudier i socialt arbete eller universitetsstudier i socialt arbete motsvarande ett huvudämne (7 § i lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården).
  2. inrätta en ansvarig handledares tjänst i serviceområdet för vuxensocialarbete inom tjänster som stöder integrationen. Behörighetsvillkoren för tjänsten är en för uppgiften lämplig högskoleexamen och tillräcklig erfarenhet om uppgiftsområdet.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.