Områdesstyrelsen, möte 28-10-2022

Protokollet är granskat

§ 213 Samtycke till överföring av statsunderstöd för projektet Ikäystävälliset kylät från Vanda stad till Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-534

Beskrivning

Ärendets beredare: jurist Tiia Tuovinen

Miljöministeriet har beviljat Vanda stad (projektadministratör) ett statsunderstöd på 80 000 euro för projektet Yhteisöllisyyttä edistävät ikäystävälliset kylät. Projektet genomförs under tiden 1.5.2022–30.4.2023 och den totala budgeten är 133 900 euro.

Vanda stad, som beviljats understödet 8.4.2022, har fått använda understödet för kostnader som uppstår under perioden 1.5.2022–31.12.2022. För kostnader som uppstår från och med den 1.1.2023 har endast Vanda och Kervo välfärdsområde rätt att använda understödet under förutsättning att understödet genom statsbidragsmyndighetens beslut på ansökan av understödstagaren och med välfärdsområdets samtycke överförs till välfärdsområdets förfogande.

Ansvaret för att ordna social- och hälsovård enligt lagen om ordnande av social- och hälsovård (612/2021) överförs från kommunerna och samkommunerna till välfärdsområdena den 1.1.2023. Statsunderstöden överförs inte direkt till välfärdsområdena eller HUS-sammanslutningen i och med ändringarna i lagstiftningen. Statsbidragsmyndigheten har fastställt att ändringar av mottagaren eller användarna förutsätter en ansökan av den nuvarande mottagaren, samtycke av den blivande mottagaren/användaren (välfärdsområde eller HUS-sammanslutning) samt ett ändringsbeslut av statsbidragsmyndigheten, dvs. för detta projekts del Miljöministeriet.

Förfarandet gäller understöd inom social- och hälsovården där understödstagaren är en kommun, samkommun eller samkommun för ett sjukvårdsdistrikt och användningstiden för understödet fortsätter till 2023.

I egenskap av projektets nuvarande projektadministratör ska Vanda stad ha fattat beslut om att göra en ändringsansökan, så att Vanda och Kervo välfärdsområde kan ge sitt samtycke till överföringen av understödet och statsbidragsmyndigheten fatta beslut om att överföra understödet i enlighet med ansökan. Den aktuella ändringsansökan, det samtycke som bifogas den, Vanda stads beslut om att göra en ändringsansökan och överföra statsunderstödet samt ansökan om välfärdsområdets samtycke och projektbeslutet jämte bilagor finns som tilläggsmaterial till detta beslutsförslag.

Beslutsförslag

Regionstyrelsen beslutar att ge Vanda stad samtycke till att statsunderstödet för projektet Ikäystävälliset kylät överförs från Vanda stad till Vanda och Kervo välfärdsområde.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan debatt.

Mer information om beslutet ges av jurist Tiia Tuovinen, tiia.tuovinen@vantaa.fi.

Möte hantering

Timo Aronkytö, Jari Sainio, Patrik Karlsson och Olga Gilbert meddelade att de är jäviga på grund av anställningsjäv och Sakari Rokkanen, Pirjo Luokkala och Tanja Aidanjuuri meddelade att de är jäviga på grund av samfundsjäv och avlägsnade sig från mötet under behandlingen och beslutsfattandet. Efter beslutsfattandet kom de tillbaka till mötet.