Aluehallitus, kokous 28.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 213 Suostumus Ikäystävälliset kylät -hankkeen valtionavustuksen siirtoon Vantaan kaupungilta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

VAKEDno-2022-534

Perustelut

Asian valmistelija: juristi Tiia Tuovinen

Ympäristöministeriö on myöntänyt 80 000 euron valtionavustuksen Vantaan kaupungille (hankehallinnoija) Yhteisöllisyyttä edistävät ikäystävälliset kylät -hankkeelle. Hankkeen toteutusaika on 1.5.2022-30.4.2023 ja kokonaisbudjetti 133 900 euroa.

Vantaan kaupunki, jolle avustus on myönnetty 8.4.2022, on saanut käyttää avustusta aikavälillä 1.5.2022-31.12.2022 syntyviin kustannuksiin. 1.1.2023 alkaen syntyviin kustannuksiin avustusta on oikeutettu käyttämään vain Vantaan ja Keravan hyvinvointialue edellyttäen, että avustus siirretään valtionapuviranomaisen päätöksellä avustuksen saajan hakemuksesta ja hyvinvointialueen suostumuksella hyvinvointialueen käytettäväksi.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain (612/2021) mukainen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille 1.1.2023. Valtionavustukset eivät siirry suoraan hyvinvointialueille tai HUS-yhtymälle lainsäädännön muutosten myötä. Valtionapuviranomainen on määrittänyt, että saajan tai käyttäjien muutokset edellyttävät nykyisen saajan hakemusta, tulevan saajan/käyttäjän suostumusta (hyvinvointialue tai HUS-yhtymä) sekä valtionapuviranomaisen, eli tämän hankkeen osalta Ympäristöministeriön, tekemää muutospäätöstä.

Menettely koskee sosiaali- ja terveydenhuollon alaan kohdennettuja avustuksia, joissa avustuksen saajana on kunta, kuntayhtymä tai sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ja avustuksen käyttöaika jatkuu vuoden 2023 puolelle.

Kyseessä olevan hankkeen nykyisenä hankehallinnoijana Vantaan kaupungin on tullut tehdä päätös muutoshakemuksen tekemisestä, jotta Vantaan ja Keravan hyvinvointialue voi antaa suostumuksensa avustuksen siirtoon ja valtionapuviranomainen tehdä päätöksen avustuksen siirtämisestä hakemuksen mukaisesti. Kyseessä oleva muutoshakemus, siihen liitettävä suostumus, Vantaan kaupungin päätös muutoshakemuksen tekemiseksi ja valtionavustuksen siirtämiseksi sekä hyvinvointialueen suostumuksen hakemiseksi ja hankepäätös liitteineen ovat tämän päätösesityksen oheismateriaalina.

Ehdotus

Aluehallitus päättää antaa Vantaan kaupungille suostumuksen Ikäystävälliset kylät -hankkeen valtionavustuksen siirtämiseksi Vantaan kaupungilta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa juristi Tiia Tuovinen, tiia.tuovinen@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Timo Aronkytö, Jari Sainio, Patrik Karlsson ja Olga Gilbert ilmoittivat olevansa esteellisiä palvelussuhdejääviyden perusteella ja Sakari Rokkanen, Pirjo Luokkala ja Tanja Aidanjuuri ilmoittivat olevansa esteellisiä yhteisöjääviyden perusteella ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Päätöksenteon jälkeen he saapuivat takaisin kokoukseen.