Aluehallitus, kokous 28.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 209 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen DigiFinland Oy:n hallitusjäsenen nimittäminen

VAKEDno-2022-535

Perustelut

Asian valmistelija: juristi Tiia Tuovinen

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on päättänyt 22.6.2022 § 116 DigiFinland Oy:n osakkaaksi liittymisestä ja osakassopimuksen hyväksymisestä. Tämän jälkeen hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän yhteisen DighiFinland Oy:n omistusjäsrjestelyn toimeenpano on käynnistynyt. Valtioneuvosto on 1.9.2022 oikeuttanut valtiovarainministeriön hyväksymään DigiFinland Oy:n omistusjärjestelyn, jossa valtio luopuu vastikkeetta enemmistöomistuksestaan. Myös kaikki 21 hyvinvointialuetta, Helsingin kaupunki ja HUS-yhtymä ovat hyväksyneet mukaantulon DigiFinland Oy:n omistajiksi 1.1.2023 lukien.

Omistusrakenteen laajentaminen tullaan toteuttamaan kolmessa vaiheessa siten, että ensimmäisessä vaiheessa omistusrakenteen laajentamisen toteuttamiseksi valtiovarainministeriö on tehnyt 22.9.2022 osakkeenomsitajan päätöksen osakeanneista valtiolle ja yhtiölle itselleen, antanut osakeantivaltuutuksen hallitukselle päättää osakeannista hyvinvointialueille, kaupungille ja HUS-yhtymälle sekä päättänyt yhtiöjärjestyksen muuttamisesta, joka tulee voimaan 1.1.2023.

Toisessa vaiheessa loka-marraskuussa 2022 yhtiön hallitus päättää maksuttomista osakeanneista hyvinvointialueille, Helsingin kaupungille ja HUS-yhtymälle. Hyvinvointialueet, Helsingin kaupunki ja HUS-yhtymä merkitsevät osakkeet ja allekirjoittavat osakassopimuksen, joka tulee voimaan 1.1.2023.

Kolmannessa vaiheessa osakkeenomistajat nimittävät yksimielisellä päätöksellä erillistä yhtiökokousta pitämättä yhtiölle uuden hallituksen noudattaen osakassopimuksessa määrättyjä periaatteita. Hallituksen nimittäminen voidaan tehdä joko 2.1.2023 kaikkien uusien osakkeenomistajien yhteisellä päätöksellä tai vaihtoehtoisesti pelkästään valtion päätöksellä joulukuussa osakkaiden kanssa käytävien keskustelujen perusteella. Omistajat muodostavat myös nimitysvaliokunnan ja asiakasyhteistyöryhmän osakassopimuksen mukaisesti.

Osakassopimuksen mukaan kuhunkin sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalueeseen kuuluvat hyvinvointialueet nimittävät yhdessä yhden hallitusjäsenen. Alueiden yhdessä nimittämät jäsenet nimitysvaliokuntaan valmistellaan myös sote-yhteistyöalueiden yhteistyönä.

Valtiovarainministeriö on pyytänyt hyvinvointialueita, Helsingin kaupunkia ja HUS-yhtymää valmistelemaan yhdessä jäsenehdokkaat DigiFinland Oy:n hallitukseen ja nimitysvaliokuntaan osakassopimuksen periaatteiden mukaisesti. Lisäksi alueita on pyydetty ilmoittamaan jäsenet ja varajäsenet asiakasyhteistyöryhmään 15.12.2022 mennessä. Valtiovarainministeriö järjestää omistajien yhteisen keskustelun hallituksen ja nimitysvaliokunnan nimittämisestä ja tätä varten omistajan edustaja tulee ilmoittaa 15.11.2022 mennessä.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen on neuvoteltava edellä mainituista nimeämisistä Etelä-Suomen YTA-alueen muiden hyvinvointialueiden kanssa mainitussa aikataulussa.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. merkitä tiedoksi saapuneen valtiovarainministeriön nimeämispyynnön;
  2. valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan tai hänen nimeämänsä viranhaltijan neuvottelemaan muiden Etelä-Suomen YTA-alueen hyvinvointialueiden kesken jäsenistä ja varajäsenistä DigiFinland Oy:n asiakasyhteistyöryhmään ja yhteisen jäsenehdokkaan nimeämisestä hallitukseen ja nimitysvaliokuntaan sekä neuvottelujen lopputuloksen mukaisesti esittämään jäsenehdotukset valtiovarainministeriölle määräaikaan mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.