Aluehallitus, kokous 28.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 218 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen henkilöstövuokrauksen hankinnan periaatteet ja liittyminen Hansel Oy:n Sote-alan henkilöstövuokraus 2021–2025 yhteishankintaan

VAKEDno-2022-511

Perustelut

Asian valmistelija: Hankintapäällikkö Marianne Punkki

HR-valmistelun johdolla toimialoilta on selvitetty vuokrahenkilöstön tarpeita ja on todettu, että vuokrahenkilöstön tarvetta ei pystytä täysin turvaamaan Seure Henkilöstöpalveluiden ja Sarastia rekryn avulla. Tämän vuoksi on selvitetty mahdollisuuksia, miten henkilöstövuokrauksen sopimus voidaan kilpailuttaa hyvinvointialueelle kevään 2023 ajalle, jotta saadaan turvattua tarpeellinen henkilöstömäärä tuottamaan hyvinvointialueen palveluita. Selvityksen perusteella on todettu, että Hansel Oy:lla on käytettävissä sote-henkilöstön vuokraamiseen dynaaminen hankintajärjestelmä (DPS), johon Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella on liittymismahdollisuus. Kyseisen DPS-järjestelmän kautta voidaan kilpailuttaa minikilpailutuksen avulla vuokrahenkilöitä kohdennettuun tarpeeseen. Henkilöstövuokrauksen ostaminen kohdistuu sairaalapalvelujen, vammaispalvelujen, kotona-asumisen palvelujen ja hoiva-asumisen palvelujen palvelualueille ja koskee noin 100-120 hoitajaresurssin (sairaanhoitaja- ja lähihoitaja) hankintaa. Selvyyden vuoksi todetaan, että ensisijaisena henkilöstövuokrauksen kumppanina kilpailutuksesta huolimatta Vantaan osalta on Seure Henkilöstöpalvelut ja Keravan osalta siirtymäajan 1.8.2023 saakka Sarastia rekry. 

Hansel Oy on julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 20 §:n mukainen yhteishankintayksikkö, joka kilpailuttaa ja neuvottelee palveluja kaikille valtion ja kunnan viranomaisille, jotka ovat liittyneet aina kulloinkin kyseessä olevaan hankintaan. Hansel Oy on yhteishankintayksikkönä kilpailuttanut sote-alan henkilöstövuokrauksen ajalle 2021–2025 ja tähän yhteishankintaan on hyvinvointialueen liityttävä erillisellä liittymisilmoituksella, mikäli haluaa kilpailuttaa omaan tarpeeseen henkilöstövuokrausta kyseisen yhteishankinnan kautta.

DPS-järjestelmä tarkoittaa täysin sähköistä hankintamenettelyä, joka on koko kestonsa ajan avoin kaikille soveltuvuusehdot täyttäville toimittajille. Hansel Oy Oy hallinnoi tätä järjestelmää, ja mukaan ilmoittautuneet tilaajat voivat järjestää tarpeensa mukaisesti minikilpailutuksia DPS-järjestelmässä mukana olevien toimittajien kesken. Minikilpailutuksessa hyvinvointialue määrittelee hankinnan kohteen ja tarpeensa niissä raameissa, mitä hankintajärjestelmälle on luotu. 

Valmistelun pohjalta on luonnosteltu seuraavat hankinnan periaatteet:

  • Kilpailutus toteutetaan Hansel Oy:n Sote-alan henkilöstövuokraus 2021–2025 DPS-järjestelmän kautta siten, että tarjousten valintaperusteena osa-alueittain on halvin hinta. Halvin hinta on valittu valintaperusteeksi sen vuoksi, että hankinnan vähimmäisvaatimuksena olevat laatuvaatimukset asetetaan riittävän korkealle tasolle, minkä perusteella hankinnan laatutekijöistä voidaan varmistua. Tarjoaja, joka ei sitoudu asetettuihin laatuvaatimuksiin, suljetaan tarjouskilpailusta.
  • Kilpailutuksessa kilpailutetaan henkilöstönimikkeet nimikekohtaisesti, jotta varmistutaan tarjousten määrästä siten, että saadaan hyvinvointialueen tarve katettua.
  • Hankinta kilpailutetaan määräaikaiselle sopimuskaudelle 1.2.2023 - 31.5.2023 + neljän (4) kuukauden optiokausi.
     

Hankinnan ennakoitu arvo on sopimuskaudelle noin 7 080 000 euroa. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 40 §:n mukaan aluehallitus päättää yli 1 000 000 euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista. Koska itse hankinnasta päättäminen tulee myöhemmin kuulumaan em. määräyksen nojalla aluehallituksen toimivaltaan, kuuluu aluehallituksen toimivaltaan päättää myös Hanselin yhteishankintaan liittymisestä ja edelleen päättää hankintaa koskevat periaatteet.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. että hyvinvointialue liittyy Hansel Oy:n Sote-alan henkilöstövuokraus 2021–2025 DPS-järjestelmään;
  2. vahvistaa hankinnan periaatteet seuraavasti:
    • Kilpailutus toteutetaan Hansel Oy:n Sote-alan henkilöstövuokraus 2021–2025 DPS-järjestelmän kautta siten, että tarjousten valintaperusteena osa-alueittain on halvin hinta. Halvin hinta on valittu valintaperusteeksi sen vuoksi, että hankinnan vähimmäisvaatimuksena olevat laatuvaatimukset asetetaan riittävän korkealle tasolle, minkä perusteella hankinnan laatutekijöistä voidaan varmistua. Tarjoaja, joka ei sitoudu asetettuihin laatuvaatimuksiin, suljetaan tarjouskilpailusta;
    • Kilpailutuksessa kilpailutetaan henkilöstönimikkeet nimikekohtaisesti (osa-alueet), jotta varmistutaan tarjousten määrästä siten, että saadaan hyvinvointialueen tarve katettua;
    • Hankinta kilpailutetaan määräaikaiselle sopimuskaudelle 1.2.2023 - 31.5.2023 + neljän (4) kuukauden optiokausi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.