Områdesstyrelsen, möte 28-10-2022

Protokollet är granskat

§ 209 Utnämning av Vanda och Kervo välfärdsområdes styrelsemedlem i DigiFinland Oy

VAKEDno-2022-535

Beskrivning

Beredare av ärendet: jurist Tiia Tuovinen

Vanda och Kervo välfärdsområde beslutade 22.6.2022 § 116 att ansluta sig till DigiFinland Oy som aktieägare och att godkänna aktieägaravtalet. Efter det inleddes verkställandet av Helsingfors stads och HUS-sammanslutningens gemensamma ägararrangemang för DigiFinland Oy. Statsrådet har i 1.9.2022 berättigat finansministeriet att godkänna ägararrangemangen för DigiFinland Oy, enligt vilken staten överlåter majoritetsinnehavet utan vederlag. Även alla 21 välfärdsområden, inklusive Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen, har godkänt delägarskapet i DigiFinland Oy från och med 1.1.2023.

Utvidgningen av ägarstrukturen kommer att genomföras i tre skeden: för att utvidgningen av ägarstrukturen kan genomföras har finansministeriet vid det första skedet i 22.9.2022 fattat ett aktieägares beslut om aktieemissioner till staten och bolaget själv, gett styrelsen aktieemissionsfullmakt att besluta om aktieemission till välfärdsområden, staden och HUS-sammanslutningen samt beslutat om ändring av bolagsordningen, vilken träder i kraft 1.1.2023.

Vid det andra skedet i oktober-november 2022 beslutar bolagets styrelse om vederlagsfria aktieemissioner till välfärdsområden, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen. Välfärdsområden, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen tecknar aktierna och undertecknar aktieägaravtalet, som träder i kraft 1.1.2023.

Vid det tredje skedet utnämner aktieägarna med enhälligt beslut och utan att hålla en separat bolagsstämma en ny styrelse för bolaget i enlighet med principerna i aktieägaravtalet. Styrelsen kan utses antingen i 2.1.2023 med alla nya aktieägares gemensamma beslut, eller alternativt endast med statens beslut på basis av diskussionerna som hålls med delägarna i december. Ägarna bildar också nomineringsutskottet och kundsamarbetsgruppen i enlighet med aktieägaravtalet.

Enligt aktieägaravtalet utnämner de välfärdsområden som tillhör i respektive samarbetsområde för social- och hälsovården gemensamt en ny styrelsemedlem. Även de medlemmar i nomineringsutskottet som områden utnämner tillsammans ska beredas gemensamt av social- och hälsovårdens samarbetsområden.

Finansministeriet har bett välfärdsområden, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen att tillsammans bereda medlemskandidaterna i DigiFinland Oy:s styrelse och nomineringsutskottet i enlighet med principerna i aktieägaravtalet. Dessutom har områdena begärts anmäla medlemmar och ersättare i kundsamarbetsgruppen senast 15.12.2022. Finansministeriet ordnar tillsammans med ägarna en gemensam diskussion om utnämning av styrelsen och nomineringsutskottet, och för detta ändamål ska ägarens representant anmälas senast 15.11.2022.

Vanda och Kervo välfärdsområde ska förhandla om ovan nämnda utnämningar tillsammans med övriga välfärdsområden i Södra Finlands samarbetsområde i enlighet med den tidtabell som nämnts ovan.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. anteckna för kännedom den av finansministeriet mottagna begäran om utnämning,
  2. befullmäktiga välfärdsområdesdirektören eller en tjänsteinnehavare som hen utnämnt att förhandla med övriga välfärdsområden i Södra Finlands samarbetsområde om medlemmar och ersättare i DigiFinland Oy:s kundsamarbetsgrupp och utnämnande av en gemensam medlemskandidat i styrelsen och nomineringsutskottet samt i enlighet med slutresultatet av förhandlingarna presentera medlemsförslagen till finansministeriet inom utsatt tid.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Ytterligare information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.