Områdesstyrelsen, möte 28-10-2022

Protokollet är granskat

§ 212 Lokalt tjänste- och arbetskollektivavtal om tidpunkten för betalning av semesterpenning

VAKEDno-2022-538

Beskrivning

Ärendets beredare: Personaldirektör Anne Sivula

Enligt bestämmelserna i 19 § mom.  2 i i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA) betalas semesterpenningen i samband med lönebetalningen för augusti, om inte annat avtalas lokalt. Vanda och Kervo välfärdsområde har den 13 oktober 2022 förhandlat med huvudavtalsorganisationerna JAU, FOSU och SOTE om tidpunkten för betalning av semesterpenning enligt det lokala tjänste- och arbetskollektivavtalet.

Semesterpenningen betalas enligt det lokala tjänste- och arbetskollektivavtalet i juli i samband med de normala lönebetalningsdagarna. Avtalet skulle komma att tillämpas på ordinarie och visstidsanställda arbetstagare/tjänsteinnehavare i Vanda och Kervo välfärdsområde. Avtalet skulle gälla tills vidare från och med den 1 januari 2023.  Avtalet kan sägas upp av vardera parten med en uppsägningstid på 3 månader. 

Enligt 56 § förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde har personaldirektören behörighet att ingå lokala avtal enligt det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet. Om det lokala avtalet gäller hela personalen eller en betydande del av personalen, ligger behörigheten att ingå det lokala avtalet hos välfärdsområdesstyrelsen. Detta lokala tjänste- och arbetskollektivavtal gäller välfärdsområdets hela personal, så behörigheten att ingå avtal ligger hos välfärdsområdesstyrelsen.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att godkänna det bifogade lokala tjänste- och arbetskollektivavtalet om tidpunkten för betalning av semesterpenning.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussioner

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.