Områdesstyrelsen, möte 07-11-2023

Protokollet är granskat

§ 272 Fullmäktigemotion om anställning av gynekologer vid hälsostationerna

VAKEDno-2023-36

Beskrivning

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 23.10.2023 § 113 lämnades Elina Nykyris fullmäktigemotion ”Gynekologer till hälsostationerna”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 22 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

”Vi som undertecknat motionen föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde anställer gynekologer till alla hälsostationer, som hälsocentralsläkarna kan konsultera med låg tröskel. Detta är en jämställdhets- och likabehandlingsfråga. Gynekologi fokuserar på att förebygga och behandla kvinnosjukdomar.

Att öka gynekologisk kompetens inom primärvården skulle förebygga kvinnors insjuknande samt göra tillgången till vård och tillfrisknandet snabbare. Att öka gynekologisk kompetens inom primärvården skulle också minska hälsovårdens kostnader. En del av de gynekologiska besvären och sjukdomarna kunde behandlas inom primärvården istället för att skicka patienter till den specialiserade sjukvården.

Inom primärvården finns det för närvarande sällan gynekologisk kompetens. I allmänhet är det omöjligt att få remiss till en gynekolog inom den specialiserade sjukvården, även om det skulle finnas akut behov av det. Studerandesjukvården (SHVS) täcker inte längre studerandenas gynekologtjänster. Företagshälsovården täcker inte heller alltid arbetstagarens gynekologtjänster.

Ofta är kvinnor tvungna att betala mycket för gynekologiska tjänster inom den privata sektorn. Kvinnor med låga inkomster har dock inte råd med detta.  Inom den privata sektorn kan en gynekologisk undersökning kosta patienten över 200 euro och dessutom måste patienten betala skilt för varje undersökning. Det är ofta omöjligt för kvinnor med låg inkomst att vid behov komma till gynekologens mottagning. Inom den offentliga sektorn får man inte remiss till den specialiserade sjukvården och inom den privata sektorn är tjänsterna för dyra.

Om en kvinna inte har möjlighet att vid behov besöka gynekologens mottagning eller ifall det drar ut på tiden att komma till mottagningen, kan det i värsta fall leda till kroniska gynekologiska besvär eller allvarliga sjukdomar. En kvinna behöver i olika skeden i livet olika tjänster i anslutning till sexuell och reproduktiv hälsa. Hon kan också i något skede av sitt liv behöva hjälp med sina klimakteriebesvär. Gynekologiska besvär och sjukdomar som påverkar den reproduktiva hälsan är ofta underdiagnostiserade.”

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den till sektordirektören för hälso- och sjukvårdstjänster för beredning senast 23.4.2024.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.