Områdesstyrelsen, möte 07-11-2023

Protokollet är granskat

§ 265 Upplösning av Socialkompetens Ab och hänförande till utredningsförfarande

VAKEDno-2023-4084

Beskrivning

Beredare av ärendet: Jenna Laurikkala

Sosiaalitaito Oy - Socialkompetens Ab är ett bolag som ägs av Mellersta Nylands, Västra Nylands och Vanda och Kervo välfärdsområde och som producerar social- och patientombudstjänster för Mellersta Nylands, Västra Nylands samt Vanda och Kervo välfärdsområden.

Bolagets styrelse och bolagsstämma har behandlat bolagets fortsättning och beslutat upplösa bolaget. Bolagets styrelse behandlade beslutet och dess verkställande vid sitt möte 21.6.2023 och beslutade att en förhandling om ärendet ordnas mellan delägarna i slutet av augusti. Vid förhandlingarna skulle delägarna komma överens om hur upplösningen av bolaget samt överföringen av verksamheten till välfärdsområdena ska genomföras. Ägarna har berett upplösningen av bolaget i en separat arbetsgrupp efter förhandlingarna i augusti.

Utifrån beredningen har aktieägarna i Socialkompetens Ab kallats till en extra bolagsstämma som hålls 24.11.2023 kl. 13.00. Mötet hålls på distans. Vid mötet fattar man beslut om att bolaget ska försättas i likvidation och väljer en likvidator. Dessutom fattas beslut om överföringen av bolagets personal och om fördelningen av bolagets tillgångar och ansvar.

Enligt 43 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde har välfärdsområdesdirektören och koncerntjänsternas sektordirektör behörighet att utse representanterna till andra bolagsstämmor än dottersammanslutningarnas, intressesamfundens eller HUS-sammanslutningens möten och ge dem de anvisningar som ägarstyrningen förutsätter. Bolagets beslutsprocess kan dock tolkas avvika från sedvanlig mötesrepresentation i den mån att ärendet anses höra till välfärdsområdesstyrelsens behörighet och förs till välfärdsområdesstyrelsen för beslut.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att befullmäktiga en representant för Vanda och Kervo välfärdsområde att vid Socialkompetens Ab:s extra bolagsstämma som ordnas 24.11.2023 uttala sig och fatta beslut om att bolaget försätts i likvidation, om valet av likvidator, om bolagets personal och fördelningen av bolagets tillgångar och ansvar samt att till övriga delar föra välfärdsområdets talan även i likvidationsförfarandet och i processerna i anslutning till upplösningen av bolaget.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.