Områdesstyrelsen, möte 07-11-2023

Protokollet är granskat

§ 271 Svar på fullmäktigemotionen om utarbetandet av en konkret verkställighetsplan för den nationella strategin att främja hälsa och välfärd i VAKE

VAKEDno-2023-36

Beskrivning

Ärendets beredare: Mikko Hokkanen och Elina Eeva

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 2.5.2023 § 39 lämnade Gashaw Bibani fullmäktigemotionen "Utarbetandet av en konkret verkställighetsplan för den nationella strategin att främjar hälsa och välfärd i VAKE". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 6 fullmäktigeledamöter. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:

”Vanda-Kervo välfärdsområde strävar efter status som Finlands bästa välfärdsområde. Som en del av det nationella nätverket av välfärdsområden. Inleder Vanda-Kervo välfärdsområdeutarbetandet av en hälsofrämjande strategi och konkreta åtgärder för att verkställa den och uppmuntrar även andra välfärdsområden att komma med i kampanjen.

Vi undertecknade föreslår att en konkret verkställighetsplan utarbetas för att verkställa den nationella hälsofrämjande strategin (THL, TEHY).

Främjandet av hälsa är också annat än att behandla sjukdomar, därför att det viktigt för att förebygga och upprätthålla hälsa att satsa på breda kampanjer och utse konkreta åtgärder i strategierna, med vilka man främjar och driver hälsan och välfärden för invånarna i sitt område.”

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 30.5.2023 § 163 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den till sektordirektören för koncerntjänster och sektordirektören för hälso- och sjukvårdstjänster för beredning. 

Svar på fullmäktigemotionen:

Välfärdsområdet följer upp sina invånares levnadsförhållanden, välfärd och hälsa samt faktorer som påverkar dem enligt område och befolkningsgrupp samt rapporterar årligen till välfärdsområdesfullmäktige om invånarnas välfärd och hälsa, faktorer som påverkar dessa samt om de åtgärder som vidtagits. I välfärdsområdet utarbetas för varje fullmäktigeperiod en regional välfärdsberättelse och -plan, där man beskriver områdets invånares hälsa och välfärd, faktorer som påverkar dem samt antecknar målen och åtgärderna för främjande av invånarnas välfärd och hälsa under fullmäktigeperioden. (Lag om ordnande av social- och hälsovård 611/2021.) Välfärdsberättelsen och välfärdsplanen innehåller uppgifter om välbefinnandet enligt åldersgrupp samt planer för barn och unga, personer i arbetsför ålder och äldre personer. För varje åldersgrupp har man i berättelsen och planerna beaktat personer med funktionsnedsättning samt befolkningen som hör till olika språk- och kulturgrupper. Välfärdsberättelsen och välfärdsplanen preciserar de mål som ställts upp för främjandet av välfärd och hälsa i välfärdsområdesstrategin, i synnerhet strategins perspektiv för en förstärkning av välfärd och säkerhet, förbättring av tjänsterna samt samarbetet.

Utarbetandet av den regionala välfärdsberättelsen och -planen inleddes med en datainsamling som genomfördes vintern 2022 och i början av 2023, varefter välfärdsgrupperna för barn och unga, personer i arbetsför ålder och äldre sammanställde centrala prioriteringar avseende styrkor , bekymmer och fenomen inom välfärd och hälsa hos befolkningen i olika åldrar. Under våren 2023 fördes också de första regionala förhandlingarna inom hälsa och välfärd (HYTE) med Vanda och Kervo städer, HUS-sammanslutningen och organisationsaktörerna. På basis av den insamlade informationen, de åldersgruppsspecifika välfärdsgruppernas prioriteringar samt resultaten av HYTE-förhandlingarna fastställde nämnden för närdemokrati och delaktighet vid sitt möte 8.5.2023 tyngdpunktsområden för välfärdsplanen. Prioriterade områden är tryggande av tillgången till tjänster, samhällelig rättvisa, psykiskt välbefinnande, sociala relationer samt förebyggande av välfärdsutmaningar. I anslutning till prioriteringarna har man utarbetat mål- och åtgärdsförslag för olika åldersgrupper. Utkastet till välfärdsberättelse och välfärdsplan är som bäst på remiss och avsikten är att det ska lämnas till välfärdsområdesfullmäktige för godkännande i december 2023. Bearbetningen av välfärdsberättelsen och -planen har omfattat en stark sakkunskap inom hälso- och sjukvården och främjandet av hälsan har också beaktats i mål- och åtgärdsförslagen. I välfärdsplanen betonas starkt förebyggandet och upprätthållandet av välfärden.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) samordnar det nationella servicekonceptarbetet för främjande av välfärd och hälsa. Målet med servicekonceptet är att invånarna och yrkesutbildade personer lätt ska hitta tjänster och funktioner som främjar välfärden, arbets- och funktionsförmågan, resiliensen, hälsan och delaktigheten i kommunerna och på tredje sektorn i det egna området. Det nationella servicekonceptet styr utvecklingen av regionala tjänster och verksamhet för främjande av hälsa och välfärd, klient- och servicehandledning samt digitala lösningar som stöder välfärden. I Vanda och Kervo välfärdsområde ansvarar HyväHyte-utvecklingen i projektet VakeHyva Hyvät palvelut för den regionala samordningen av servicekonceptarbetet. HyväHyte-utvecklingsarbetet kommer att omfatta utveckling av en sektorsövergripande verksamhetsmodell för servicehandledning med beskrivningar av servicestigen och dess målgruppsspecifika pilotprojekt och förankring samt utveckling och ibruktagande av ett digitalt tjänsteutbud för främjande av hälsa och välfärd. Utvecklingen sker i enlighet med samarbetsavtalet med Vanda och Kervo städer samt med organisationer och organisationsnätverk i området.

Projektets utvecklingsåtgärder riktas särskilt till klientgrupper i sårbar ställning. Målgruppen för utvecklingen är unga och unga vuxna i åldern 17–29 år som löper förhöjd risk för psykisk ohälsa/missbruksproblem samt äldre personer som bor hemma. Även i arbetet med servicekonceptet för främjande av hälsa och välfärd ingår ett starkt hälsofrämjande och förebyggande perspektiv.

Den omfattande välfärdsberättelsen och välfärdsplanen som innehåller målen och åtgärderna för främjande av välfärd och hälsa omfattar den konkreta verkställighetsplanen för den nationella strategin för främjande av hälsa och välfärd som presenteras i motionen. Vi anser att Vanda och Kervo välfärdsområde således inte har behov av en separat verkställighetsplan för strategin för främjande av hälsa och välfärd.

Beslutsförslag

Välfärdområdesstyrelsen beslutar att

  1. ge Gashaw Biban och sex andra fullmäktigeledamöter som undertecknat fullmäktigemotionen svar på motionen enligt redogörelsedelen ovan
  2. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar redogörelsen som svar på fullmäktigemotionen för kännedom och konstaterar att fullmäktigemotionen är slutbehandlad.

​​​​​

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhällig.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.