Områdesstyrelsen, möte 07-11-2023

Protokollet är granskat

§ 263 Ansökan om långfristigt lån för investeringsutgifter

VAKE-2023-4092

Beskrivning

Beredare av ärendet: Hanna Heinikainen och Jarmo Strikkinen

Välfärdsområdesstyrelsen har i sitt beslut 10.10.2023 § 245 (Genomförande av investeringsprojekt med långfristig lånefinansiering) godkänt att de föreslagna helheterna genomförs inom ramen för fullmakten att uppta lån som välfärdsområdets investeringar som bokförs i posten bestående aktiva i balansräkningen. Presentationen av projektens innehåll har bifogats.

Statsrådet beslutar årligen om välfärdsområdets fullmakt att uppta långfristiga lån. Bestämmelser om välfärdsområdets fullmakt att uppta lån finns i 15 § i lagen om välfärdsområden, om investeringsplanen i 16 § i nämnda lag om bedömningsförfarandet i 122–124 § i nämnda lag. Välfärdsområdet får uppta lån till det belopp som anges i beslutet för finansiering av investeringar enligt investeringsplanen. Beloppet av den fullmakt att uppta lån som beviljats Vanda och Kervo välfärdsområde för planperioden 2023–2027 är 206 555 700 euro. Välfärdsområdet har tills vidare tagit ut långfristigt lån till ett belopp av 3,868 miljoner euro inom ramen för den beviljade fullmakten att uppta lån.

Enligt 82 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde beslutar välfärdområdesstyrelsen om upptagande av långfristiga (över ett år långa) lån med iakttagande av de principer som godkänts av välfärdsområdesfullmäktige.  Välfärdområdesstyrelsen kan överföra sin behörighet i anslutning till upptagande och beviljande av lån till en myndighet som lyder under den.

Vanda och Kervo välfärdsområde har 23.10.2023 begärt låneofferter från fem olika finansinstitut (Kommunfinans Abp, Nordea Bank Finland Abp, OP Företagsbanken Abp, Danske Bank Abp och Swedbank Finland Branch) på följande lånevillkor:

·       Lånebelopp 13,6 miljoner euro

·       Lånetid 10 år

·       Fast ränta 50 % av lånet och/eller rörlig räntegrund (Euribor 6 mån.) 50 % av lånet

·       Amorterings- och räntebetalningsintervall 6 månader

·       Tidpunkt för ränteindikation 31.10.2023 kl. 12:00

 

Låneofferterna ska skickas till välfärdsområdet senast onsdagen den 1 november 2023 kl. 16:00.

Inom utsatt tid lämnade tre finansiella institut sin låneoffert. Danske Bank gav den totalekonomiskt förmånligaste låneofferten med fast och rörlig ränta för de båda begärda räntealternativen. Inkomna låneofferter har bifogats.

Danske Bank erbjuder ett lån med rörlig ränta (6 månader bundet till Euribor) för en lånetid på tio år med en marginal på 0,52 %. Räntan gäller under de första fem (5) åren, varefter den prissätts på nytt enligt det aktuella marknadsläget. Banken meddelar den nya marginalen senast två (2) månader före justeringsdagen. Om välfärdsområdet inte godkänner den nya marginalen har välfärdsområdet rätt att betala bort lånet utan avgifter och arvoden för förtida återbetalning.

På motsvarande sätt erbjuds lån med fast ränta med en årlig ränta på 3,99 % (tidpunkt för ränteindikation) utan prissättningsavbrott under lånetiden.

Lånen är annuitetslån med amortering med 6 månaders mellanrum. Dessutom betalas låneräntan med 6 månaders mellanrum. Expeditionsavgiften är 3 000 euro.​​​​​​

Beslutsförslag

Välfärdområdesstyrelsen beslutar att

  1. godkänna Danske Banks låneerbjudande daterat 31.10.2023 enligt följande:
    o   lånets totalbelopp 13,6 miljoner euro
    o   lånetid 10 år
    o   amorteringsprogram; annuitet med sex månaders mellanrum
    o   ränta 6 mån EURIBOR-ränta+0,52 % p.a
    o   räntan betalas med sex månaders mellanrum i samband med amorteringen
  2. delegera befogenhet för ekonomidirektören att ta ut krediten i en eller flera poster samt besluta om tidpunkterna för uttag av posterna och komma överens om preciserande lånevillkor.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi