Områdesstyrelsen, möte 07-11-2023

Protokollet är granskat

§ 266 Ungdomsfullmäktiges motion om ledamöter för barn och unga i välfärdsområdet

VAKEDno-2023-3215

Tidigare behandling

Beskrivning

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen nuorisovaltuustolla on hallintosäännön § 162 mukaan oikeus tehdä aloitteita aluehallitukselle hyvinvointialueen toimintaa koskevissa asioissa, jotka kuuluvat nuorisovaltuuston vaikuttamisalaan.

Kummivaltuutetut ovat kunnan tai hyvinvointialueen luottamushenkilöitä, jotka on valittu toimimaan nuorisovaltuuston tukena. Toimintamallin tavoitteena on tukea nuorisovaltuuston mahdollisuuksia vaikuttaa sekä valtuutettujen ja nuorten välistä yhteistyötä. Kohti nuorten hyvinvointialueita -hankkeen vuonna 2023 ilmestyneen tilannekatsauksen "Mitä kuuluu nuorten osallisuudelle hyvinvointialueilla?" mukaan 10 hyvinvointialueella aluevaltuutetuista on nimetty kummivaltuutettuja nuorten ja päättäjien yhteistyön sekä nuorisovaltuuston vaikuttamismahdollisuuksien edistämiseksi. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella kummivaltuutettuja ei vielä ole.

Beslutsförslag

Nuorisovaltuusto keskustelee kummivaltuutettu-toiminnasta. Nuorisovaltuusto päättää, laatiiko se aloitteen laatimisen kummivaltuutettu-toiminnan käynnistämisestä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella. 

Beslut

Nuorisovaltuusto keskusteli asiasta ja päätti laatia aloitteen kummivaltuutettu-toiminnan aloittamisesta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella.

Lisäksi nuorisovaltuusto päätti, että:

  1. puheenjohtajisto laatii aloitepohjan yhteistyössä hallinnon asiantuntijan kanssa;
  2. jäsenet saavat kommentoida aloitepohjaa;
  3. mahdollisten korjausten jälkeen aloite hyväksytään nuorisovaltuuston kokouksessa. 

Möte hantering

Filip Godlewski saapui asian käsittelyn aikana klo 18:09.

Beskrivning

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen nuorisovaltuusto päätti kokouksessaan 4.9.2023 § 35 Hyvinvointialueen nuorisovaltuuston aloite kummivaltuutetuista laatia aloitteen kummivaltuutettu-toiminnan käynnistämisestä hyvinvointialueella.

Päätöksen mukaisesti puheenjohtajisto on yhteistyössä hallinnon asiantuntijan kanssa laatinut luonnoksen aloitteesta. Aloiteluonnos on liitteenä. 

Puheenjohtajiston näkemyksen mukaan termi "lasten ja nuorten valtuutetut" -kuvaisi toimintaa paremmin, kuin "kummivaltuutettu"-termi. Tämän vuoksi aloitepohjassa ja pykälässä käytetään termiä "lasten ja nuorten valtuutetut". Termistöstä ja aloitteen sisällöstä keskustellaan kokouksessa.

Beslutsförslag

Nuorisovaltuusto päättää:

  1. keskustella aloitteesta;
  2. tehdä mahdolliset korjaukset ja muutokset aloitteeseen;
  3. valtuuttaa puheenjohtajan allekirjoittamaan aloitteen.

Beslut

Nuorisovaltuusto:

  1. keskusteli aloitteesta;
  2. teki korjaukset ja muutokset aloitteeseen;
  3. hyväksyi liitteenä olevan aloitteen muutosten jälkeen;
  4. valtuutti puheenjohtajan allekirjoittamaan hyväksytyn aloitteen.

Beskrivning

Beredare av ärendet: Riikka Liljeroos

Ungdomsfullmäktige har vid sitt möte 11.10.2023 § 46 framlagt en motion om ledamöter för barn och unga i välfärdsområdet I motionen konstateras följande:

Ungdomsfullmäktige i Vanda och Kervo välfärdsområde har närvaro- och yttranderätt i välfärdsområdets centrala organ. Förutom möjliggörande strukturer behövs också en genuin vilja att inkludera de unga i beslutsfattandet. I delaktighetsprogrammet för Vanda och Kervo välfärdsområde 2023–2025 som godkändes av välfärdsområdesfullmäktige 14.3.2023 lyfter man fram att ungdomsfullmäktiges uppgift är att främja dialogen mellan unga och beslutsfattare. Ungdomsfullmäktige anser att välfärdsområdet ska sträva efter att bygga upp en öppen, trygg och uppmuntrande dialog mellan ungdomsfullmäktige och välfärdsområdets förtroendevalda.

Vi anser att denna dialog skulle stödas av verksamhetsmodellen med en ledamot för barn och unga. Ledamöterna för barn och unga är förtroendevalda i välfärdsområdet som har valts för att stöda ungdomsfullmäktige. Deras uppgift är att främja de ungas möjligheter att påverka och stöda de unga i beslutsprocesserna. Barn- och ungdomsledamöterna kan representera sina egna fullmäktigegrupper också vid andra evenemang som gäller barn och unga. Deras uppgift är också att i beslutsfattandet följa upp hur barns och ungas intressen tillgodoses. Verksamheten är också värdefullt med tanke på demokratifostran. Motsvarande verksamhetsmodell är känd i kommunerna som fadderledamotsverksamhet. Vi upplever dock att genom att utnämna ledamöter för barn och unga i stället för fadderledamöter framhävs de förtroendevaldas roll som förespråkare för alla barns och ungas rättigheter – inte bara för ungdomsledamöter som representerar endast en bråkdel av välfärdsområdets unga.

Ungdomsfullmäktige ber att varje fullmäktigegrupp i välfärdsområdet utser en person som fungerar som stöd för ungdomsfullmäktige under fullmäktigeperioden. Fullmäktigegrupperna är inte skyldiga att utse en ledamot för barn och unga, utan verksamheten grundar sig på frivillighet. Det är önskvärt att man till ledamöter för barn och unga i första hand utser personer för vilka det är viktigt att de ungas röst hörs i välfärdsområdets beslutsfattande och som genom sin egen verksamhet vill främja barns och ungas ställning i Vanda och Kervo välfärdsområde. Ungdomsfullmäktige godkänner de utsedda ledamöterna för barn och unga vid sitt sammanträde och beviljar dem närvaro- och yttranderätt vid ungdomsfullmäktiges sammanträden. Utöver detta är målet att skapa en mer informell dialog med låg tröskel mellan ungdomsledamöter och förtroendevalda.

Enligt 162 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde har ungdomsfullmäktige rätt att lägga fram motioner för välfärdsområdesstyrelsen i ärenden som gäller välfärdsområdets verksamhet och som hör till ungdomsfullmäktiges påverkansområde.

Beslutsförslag

Välfärdområdesstyrelsen beslutar att

1.      anteckna för kännedom ungdomsfullmäktiges motion 11.10.2023 § 46 om ledamöter för barn och unga i välfärdsområdet

2.      begära att varje fullmäktigegrupp utser en person som stöder ungdomsfullmäktige under den återstående fullmäktigeperioden som ledamot för barn och unga

3.      anteckna för kännedom ungdomsfullmäktiges närmare anvisningar om ärendet: Fullmäktigegrupperna är inte skyldiga att utse en ledamot för barn och unga, utan verksamheten grundar sig på frivillighet. Det är önskvärt att man till ledamöter för barn och unga i första hand utser personer för vilka det är viktigt att de ungas röst hörs i välfärdsområdets beslutsfattande och som genom sin egen verksamhet vill främja barns och ungas ställning i Vanda och Kervo välfärdsområde. Ungdomsfullmäktige godkänner de utsedda ledamöterna för barn och unga vid sitt sammanträde och beviljar dem närvaro- och yttranderätt vid ungdomsfullmäktiges sammanträden. Utöver detta är målet att skapa en mer informell dialog med låg tröskel mellan ungdomsledamöter och förtroendevalda.

 

Ändrat beslutsförslag:

Välfärdområdesstyrelsen beslutar att

1.      anteckna för kännedom ungdomsfullmäktiges motion 11.10.2023 § 46 om ledamöter för barn och unga i välfärdsområdet

2.      begära att varje fullmäktigegrupp utser en person som stöder ungdomsfullmäktige under den återstående fullmäktigeperioden som ledamot för barn och unga. Utnämningarna ombeds skickas till förvaltningsdirektören senast 31.12.2023

3.      anteckna för kännedom ungdomsfullmäktiges närmare anvisningar om ärendet: Fullmäktigegrupperna är inte skyldiga att utse en ledamot för barn och unga, utan verksamheten grundar sig på frivillighet. Det är önskvärt att man till ledamöter för barn och unga i första hand utser personer för vilka det är viktigt att de ungas röst hörs i välfärdsområdets beslutsfattande och som genom sin egen verksamhet vill främja barns och ungas ställning i Vanda och Kervo välfärdsområde. Ungdomsfullmäktige godkänner de utsedda ledamöterna för barn och unga vid sitt sammanträde och beviljar dem närvaro- och yttranderätt vid ungdomsfullmäktiges sammanträden. Utöver detta är målet att skapa en mer informell dialog med låg tröskel mellan ungdomsledamöter och förtroendevalda.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt godkänna föredragandes ändrade beslutsförslag. Välfärdsområdesstyrelsen

1.      antecknade för kännedom ungdomsfullmäktiges motion 11.10.2023 § 46 om ledamöter för barn och unga i välfärdsområdet

2.      begär att varje fullmäktigegrupp utser en person som stöder ungdomsfullmäktige under den återstående fullmäktigeperioden som ledamot för barn och unga. Utnämningarna ombeds skickas till förvaltningsdirektören senast 31.12.2023

3.      antecknade för kännedom ungdomsfullmäktiges närmare anvisningar om ärendet: Fullmäktigegrupperna är inte skyldiga att utse en ledamot för barn och unga, utan verksamheten grundar sig på frivillighet. Det är önskvärt att man till ledamöter för barn och unga i första hand utser personer för vilka det är viktigt att de ungas röst hörs i välfärdsområdets beslutsfattande och som genom sin egen verksamhet vill främja barns och ungas ställning i Vanda och Kervo välfärdsområde. Ungdomsfullmäktige godkänner de utsedda ledamöterna för barn och unga vid sitt sammanträde och beviljar dem närvaro- och yttranderätt vid ungdomsfullmäktiges sammanträden. Utöver detta är målet att skapa en mer informell dialog med låg tröskel mellan ungdomsledamöter och förtroendevalda.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi