Områdesstyrelsen, möte 28-11-2023

Protokollet är granskat

§ 291 Rättelseyrkande på tjänsteinnehavarebeslut av chefen för juridiska tjänster och beslutstjänster 9.8.2023 § 3 i skadeståndsärende

VAKEDno-2023-2708

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredare av ärendet: Aleksi Iso-Pärnä

Enligt 31 § 4 mom. 15 punkten i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde har välfärdsområdesdirektören behörighet att besluta om de grunder och gränser utifrån vilka tjänsteinnehavaren beslutar om utbetalning av skadestånd. Enligt välfärdsområdesdirektörens beslut 2.5.2023 § 37 beslutar chefen för juridiska ärenden och beslutstjänsterna om skadestånd upp till 10 000 euro.

Chefen för juridiska ärenden och beslutstjänster har 9.8.2023 § 3 fattat beslut i skadeståndsärendet. Genom beslutet förkastades fullmäktigens skadeståndsyrkande avseende en tandprotes som klienten förlorat. En begäran om omprövning av tjänsteinnehavarbeslutet har inkommit under tidsfristen för sökande av ändring. Tjänsteinnehavarbeslutet och rättelseyrkandet har bifogats.

En mer detaljerad beskrivning av begäran om omprövning av beslutet av chefen för juridiska ärenden och beslutstjänster 9.8.2023 § 3 har bifogats. Utifrån utredningen i beskrivningen har tjänsteinnehavarens beslut tillkommit i rätt ordning, beslutsfattaren har inte överskridit sina befogenheter och beslutet kan inte heller i övrigt anses vara lagstridigt. Således bör begäran om omprövning avslås.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna den bifogade omprövningsbegäran som behandlad och förkasta omprövningsbegäran

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt att bordlägga ärendet.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi
------------------

Ungdomsfullmäktigeledamot Tejwant Singh kom tillbaka till mötet kl. 10.11 efter beslutsfattandet.

Möte hantering

Ungdomsfullmäktigeledamot Tejwant Singh avlägsnade sig från mötet för den tid som ärendet behandlades och beslutet fattades kl. 10.07.

Beskrivning

Ärendets beredare: samordnare Aleksi Iso-Pärnä

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt på sitt sammanträde 7.11.2023 § 267 att bordlägga ärendet. Av denna anledning tas ärendet upp för behandling på detta sammanträde.

Efter sammanträdet har det för välfärdsområdesstyrelsen ännu utarbetats som tilläggsmaterial en utredning av klientens tillstånd i fallet som skadeståndet avser. Tilläggsutredningen är bifogad.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna det bifogade rättelseyrkandet som behandlat och avslå rättelseyrkandet.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att anteckna det bifogade rättelseyrkandet som behandlat och avslå rättelseyrkandet. Myndigheterna hänvisar patienten/de anhöriga att söka skadestånd i ärendet hos HUS-sammanslutningen.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Möte hantering

Sektordirektören för service inom äldreomsorg Minna Lahnalampi-Lahtinen lämnade sammanträdet under behandlingen av ärendet kl. 11.03.

Efter att ha avslutat diskussionen om ärendet konstaterade ordföranden för välfärdsområdesstyrelsen att Pirkko Letto hade lagt fram ett ändringsförslag som avvek från beslutsförslaget. Ändringsförslaget hade följande lydelse: ”Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att godkänna rättelseyrkandet och att i enlighet med skälighetsprincipen ersätta klienten 475 euro i skadestånd.” Jukka Hako yrkade bifall till Pirkko Lettos ändringsförslag.

Dessutom konstaterade ordföranden för välfärdsområdesstyrelsen att Olga Gilbert hade lagt fram ett ändringsförslag till beslutsförslaget (förslag på tillägg), med följande lydelse: ”Myndigheterna hänvisar patienten/de anhöriga att söka skadestånd i ärendet hos HUS-sammanslutningen.” Marja Ahava, Maarit Raja-Aho, Teemu Purojärvi och Lauri Kaira yrkade bifall till Olga Gilberts ändringsförslag.

Eftersom det hade lagts fram ändringsförslag som fått bifall konstaterade ordföranden för välfärdsområdesstyrelsen att en omröstning i ärendet behövdes. Ordföranden föreslog att omröstningen ska genomföras med det elektroniska röstningssystemet, vilket välfärdsområdesstyrelsen godkände som omröstningsmetod.

Först genomfördes omröstning mellan beslutsförslaget och Pirkko Lettos ändringsförslag. JAA innebar bifall till beslutsförslaget och NEJ innebar bifall till Pirkko Lettos ändringsförslag. Tio ledamöter i välfärdsområdesstyrelsen (Marja Ahava, Harri Koski, Markku Pyykkölä, Maarit Raja-Aho, Terhi Enjala, Teemu Purojärvi, Eva Tawasoli, Lauri Kaira, Tanja Aidanjuuri, Olga Gilbert) röstade JAA och sju ledamöter i välfärdsområdesstyrelsen (Jukka Hako, Marjo Vacker, Pirkko Letto, Riitta Särkelä, Sini Syrjäläinen, Antero Eerola, Jari Sainio) röstade NEJ, varvid välfärdsområdesstyrelsen godkände beslutsförslaget med rösterna 10–7.

Efter detta frågade ordföranden för välfärdsområdesstyrelsen om Olga Gilberts förslag på tillägg ”Myndigheterna hänvisar patienten/de anhöriga att söka skadestånd i ärendet hos HUS-sammanslutningen” kan godkännas enhälligt. Välfärdsområdesstyrelsen godkände tillägget enhälligt.

Bilagor

Kompletterande material