Områdesstyrelsen, möte 28-11-2023

Protokollet är granskat

§ 292 Inrättande av tjänster i välfärdsområdets olika sektorer från och med 1.1.2024

VAKEDno-2023-4393

Beskrivning

Ärendets beredare: personaldirektör Anne Sivula 

Enligt 50 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde beslutar välfärdsområdesfullmäktige om inrättande och indragning av tjänsterna som välfärdsområdesdirektör och sektordirektör samt om ändring av beteckningarna för dem. Välfärdsområdesstyrelsen beslutar om inrättande och indragning av övriga tjänster samt om ändring av beteckningarna för dem. Sektordirektören beslutar om ändring av tjänsters behörighetsvillkor gällande de tjänsteinnehavare som lyder under hen och tar i beaktande vad som särskilt föreskrivs eller bestäms. Välfärdsområdesfullmäktige beslutar om behörighetsvillkoren för tjänsten som välfärdsområdesdirektör. Behörighetsvillkoren för övriga tjänster avgörs när tjänsterna inrättas. Räddningsnämnden beslutar om de ärenden som berör räddningsverket enligt det som anges i 24 §. 

Sektorerna har inkommit med förslag på följande vakansändringar gällande tjänster: 

  • En tjänst som chef för stödboende ska inrättas för viss tid för perioden 1.1.2024–31.12.2024 (Sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice, serviceområdet tjänster för vuxensocialarbete)
  • En tjänst som chef för boendeservice ska inrättas (Sektorn för äldreservice, serviceområdet för service för omsorgsboende) 
  • Två tjänster som läkare ska inrättas (Sektorn för hälsovårdstjänster, serviceområdet för sjukhustjänster)
  • Beteckningen för chefen för munhälsovården ska ändras till avdelningsskötare (Sektorn för hälsovårdstjänster, serviceområdet för tjänster inom munhälsovården) 
  • Beteckningen för chefen för boendeservice ska ändras till specialsakkunnig inom kvalitetsövervakning (Sektorn för koncerntjänster, serviceområdet för organisationellt stöd och upphandlingar)
  • Nio beteckningar för byråsekreterare ska ändras till förmånshandläggare (Sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice, serviceområdet tjänster för vuxensocialarbete)
  • Fyra beteckningar för kvalitetssamordnare ska ändras till kvalitetsexpert (Sektorn för koncerntjänster, serviceområdet för organisationellt stöd och upphandlingar) 


Indragningarna, inrättandena och ändringarna till tjänster har behandlats med sektordirektörerna och sektordirektörerna förordar förslagen. Personaltjänsterna föreslår att välfärdsområdesstyrelsen inrättar de ovan nämnda tjänsterna i välfärdsområdet. Antalet tjänster ökar med fyra: med tjänsten som chef för stödboende, tjänsten som chef för boendeservice och två läkartjänster. Den palliativa polikliniken övergår från HUS till välfärdsområdet, likaså finansieringen för läkartjänsten. Den andra läkartjänsten behövs för enheten för bedömning och rehabilitering som ska grundas. Tjänsterna som chef för stödboende och som chef för boendeservice har beaktats i förslaget om inrättande av tjänster i budgeten 2024.

Allmänna bestämmelser om inrättande av tjänster i välfärdsområdet 

Enligt § 92 i lagen om välfärdsområden står de anställda hos ett välfärdsområde i tjänsteförhållande eller arbetsavtalsförhållande till välfärdsområdet. I fråga om tjänsteförhållanden och arbetsavtalsförhållanden och tjänste- och arbetskollektivavtal i välfärdsområdena gäller vad som föreskrivs särskilt. Uppgifter i vilka offentlig makt utövas sköts i tjänsteförhållande. För sådana uppgifter inrättas en tjänst. Av grundad anledning kan en person dock för en sådan uppgift anställas i tjänsteförhållande också utan att en tjänst inrättas för uppgiften. 

Vidare enligt § 93 1 mom. i lagen om välfärdsområden fattas beslut om att inrätta eller dra in tjänster av välfärdsområdesfullmäktige eller ett annat organ som anges i välfärdsområdets förvaltningsstadga. Med stöd av 50 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo hör beslutsfattandet om inrättande av tjänster samt om behörighetsvillkoren för en tjänst till välfärdsområdesstyrelsens befogenheter. Tjänster som inrättas för Vanda och Kervo välfärdsområde är gemensamma för välfärdsområdet. 

Enligt 125 § 2 mom. i Finlands grundlag är de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd. Enligt 6 § i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden ska den som anställs i ett tjänsteförhållande dessutom ha särskilt föreskriven eller av kommunen eller välfärdsområdet bestämd särskild behörighet. En person kan anställas i tjänsteförhållande för viss tid oberoende av de särskilda behörighetsvillkoren, om det föreskrivs särskilt om det eller kommunen eller välfärdsområdet av särskilda skäl beslutar något annat i ett enskilt fall. Endast personer som fyllt 18 år kan anställas i tjänsteförhållande. 

Välfärdsområdet kan med sitt beslut skärpa de behörighetsvillkor som föreskrivs i lagen eller förordningen. Däremot kan behörighetsvillkoren inte lättas efter beslut av välfärdsområdet. Om inga behörighetsvillkor föreskrivs i lag eller förordning, ska den behöriga myndigheten inom välfärdsområdet överväga ändamålsenliga behörighetsvillkor för tjänsten. Behörighetsvillkor för en tjänst kan fastställas med bestämmelser i förvaltningsstadgan, när tjänsten inrättas eller genom separata beslut. Befogenheten att fatta beslut om behörighetsvillkor inkluderar även ändring av behörighetsvillkoren. 

Enligt § 56 i välfärdsområdets förvaltningsstadga beslutar välfärdsområdesfullmäktige om val av välfärdsområdesdirektören och sektordirektörerna. Välfärdsområdesdirektören väljer de personer som är direkt underställda hen själv, som inte är sektordirektörer. Dessutom fattar välfärdsområdesdirektören beslut om den som ska sköta en ledig tjänst som sektordirektör. Sektordirektören, serviceområdeschefen och uppgiftsområdeschefen väljer personal som är underställd dem. Vid anställning ska befintliga eventuella tillsättningstillstånd tas i beaktande. Den myndighet som beslutar om anställningen följer välfärdsområdets lönesystem i fråga om lönen. Den myndighet som beslutar om anställningen beslutar även om prövotiden eller överenskommelsen om den. Om valet av räddningsdirektör beslutas enligt § 24. 

​​​​​​

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. inrätta följande tjänster från och med 1.1.2024 jämte behörighetsvillkor: 
    • En tjänst som chef för stödboende inrättas för viss tid för perioden 1.1.2024–31.12.2024. Behörighetsvillkoret för tjänsten är legitimering i enlighet med 8 § i lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården 817/2015 eller 5 § i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården 559/1994 samt tillräcklig ledarskapskompetens.
    • En tjänst som chef för boendeservice. Behörighetsvillkoret för tjänsten är legitimering i enlighet med 8 § i lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården 817/2015 eller 5 § i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården 559/1994 samt tillräcklig ledarskapskompetens.
    • Två läkartjänster. Behörighetsvillkoret för den ifrågavarande tjänsten är läkare som är legitimerad i Finland och yrkesrättighet för specialistläkare.
  2. ändra följande beteckningar:
    • Beteckningen för chefen för munhälsovården ändras till avdelningsskötare. Behörighetsvillkoret för tjänsten är legitimering i enlighet med 8 § i lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården 817/2015 eller 5 § i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården 559/1994 samt tillräcklig ledarskapskompetens.
    • Beteckningen för chefen för boendeservice ändras till specialsakkunnig inom kvalitetsövervakning. Behörighetsvillkoret för tjänsten är lämplig högskoleexamen.
    • Nio beteckningar för byråsekreterare ska ändras till förmånshandläggare. Behörighetsvillkoret för tjänsterna är lämplig yrkesexamen eller högskoleexamen eller tidigare examen på institutnivå.
    • Fyra beteckningar för kvalitetssamordnare ändras till kvalitetsexpert. Behörighetsvillkoret för tjänsterna är lämplig högre högskoleexamen.

Beslut

Beslutsförslaget antogs enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.