Områdesstyrelsen, möte 28-11-2023

Protokollet är granskat

§ 287 Vanda och Kervo välfärdsområdes investeringsplan 2025–2028

VAKEDno-2023-4447

Beskrivning

Ärendets beredare: ekonomidirektör Hanna Heinikainen 

Välfärdsområdets skyldighet att varje kalenderår lämna in ett förslag till investeringsplan till social- och hälsoministeriet, inrikesministeriet och finansministeriet stadgas i 16 § i lagen om välfärdsområdena.  I de nationella målsättningarna för social- och hälsovården och räddningsväsendet definieras direktiven som gäller investeringar. Viktiga investeringar är exempelvis investeringar i verksamhetslokaler, fastigheter, enheter, utrustning samt informations- och kommunikationsteknik. (Lag om ordnande av social- och hälsovård 22 §, lag om ordnade av räddningsväsendet 8 §). 

Investeringsplanen innehåller både räddningsväsendets delplan och social- och hälsovårdens delplan.

Beredning av och tidsplan för förslaget till investeringsplan

Enligt statens anvisningar måste välfärdsområdena fatta beslut om investeringsplanen 2025–2028 före utgången av 2023. Välfärdsområdesstyrelsen lägger fram ett förslag till investeringsplan till välfärdsområdesfullmäktige som behandlar det vid sitt sammanträde 12.12.2023. Efter behandlingen i välfärdsområdesfullmäktige skickas förslaget till investeringsplan till social- och hälsovårdsministeriet, inrikesministeriet och finansministeriet före 31.12.2023 enligt anvisningarna från staten.

Enligt § 24 i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde är det räddningsnämndens uppgift att efter att ha hört Mellersta Nylands välfärdsområde bereda förslag till budget och ekonomiplan för räddningsverket samt förslag till investeringsplan enligt den tidtabell och i enlighet med de bindande mål samt utgifts- och inkomstposter som Vanda och Kervo områdesfullmäktige ställt. I investeringsplanen 2025–2028 behandlas de upphandlingar om vilka ett upphandlingsbeslut fattas 2025. Räddningsnämnden har för egen del behandlat investeringsplanen vid ett sammanträde 8.11.2023 (§ 49 Mellersta Nylands räddningsverks investeringsplan 2025–2028).

Statsrådets beslut om fullmakten att uppta lån 2025 fås våren 2024 i anslutning till planen för de offentliga finanserna. Efter detta har välfärdsområdet ännu möjlighet att komplettera investeringsplanen som man lämnat in. Detta beror på att det exakta beloppet i euro för fullmakten att uppta lån inte var känt i slutet av 2023 då förslaget till investeringsplan 2025–2028 utarbetades.

Social- och hälsovårdsministeriet, och för räddningsverkets del inrikesministeriet, antingen godkänner eller förkastar välfärdsområdets investeringsplan. Om ifrågavarande ministerium inte godkänner de delplaner för social- och hälsovården eller räddningsväsendet som ingår i förslaget till investeringsplan, måste välfärdsområdet lämna in ett av välfärdsområdesfullmäktige godkänt förslag som ersätter den delplan som inte har godkänts till social- och hälsoministeriet, inrikesministeriet och finansministeriet.

Begreppet investeringsplan 

Med investeringar binds ekonomiska resurser långfristigt till ett visst objekt. I investeringsplanen ska följande anges:

  • materiella och immateriella förnödenheter som hör till posten bestående aktiva i balansräkningen
  • fleråriga avtal som motsvarar investeringarna

Välfärdsområdenas fullmakt att uppta lån och finansiering av investeringarna

Statsrådet ska årligen på förslag av finansministeriet fastställa beloppet av välfärdsområdets fullmakt att uppta långfristiga lån för räkenskapsperioden. Välfärdsområdets fullmakt att uppta lån utgörs av skillnaden mellan det maximibelopp som grundar sig på välfärdsområdets kalkylmässiga låneskötselbidrag och det estimerade lånebeloppet i början av räkenskapsperioden.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige beslutar att

  1. godkänna förslaget till investeringsplan enligt bilagan för åren 2025–2028. Tekniska preciseringar kan göras till förslaget om staten kräver detta i samband med sin behandling.
  2. konstatera, att det faktiska beslutet om byggnadsinvesteringar och sätten för genomförande av dem inte uppstår i samband med godkännandet av detta investeringsprogram,
  3. om välfärdsområdet inte beviljas fullmakt att uppta lån för år 2025, befullmäktigar välfärdsområdesfullmäktige välfärdsområdesdirektören att inleda ändringsförhandlingar om fullmakten att uppta lån.

Beslut

Beslutsförslaget antogs enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.