Områdesstyrelsen, möte 17-09-2024

Protokollet är granskat

§ 182 Svar på fullmäktigemotionen om effektivisering av behandlingen av typ 2-diabetes i Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2024-2784

Beskrivning

Ärendets beredare: sektordirektör för hälso- och sjukvårdstjänster Kati Liukko

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 10.6.2024 § 45 lämnade Marja Ahava och Olga Gilbert fullmäktigeinitiativet "Effektivisering av behandlingen av Typ 2-diabetes i Vanda och Kervo välfärdsområde". Motionen har undertecknats av 30 regionfullmäktigeledamöter. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:

"Diabetes drabbar uppskattningsvis över 500 000 finländare, inklusive personer som utan vetskap insjuknat. Komplikationerna vid diabetes förkortar avsevärt livslängden. Diabetes, konstaterad vid cirka 30 års ålder, förkortar livslängden med i genomsnitt 13–14 år och diabetes, konstaterad vid 50 års ålder, förkortar livslängden med i genomsnitt 5–6 år.

Det är fråga om en kännbar folksjukdom som ökar servicebehovet. Vid sidan av den mänskliga bördan är diabetesens kostnadseffekt märkbar: vården av personer med diabetes kostade år 2017 2,5 miljarder euro. Ungefär hälften av kostnaderna för behandlingen av diabetes orsakas av behandling av komplikationer som kan undvikas och som avsevärt påverkar livskvaliteten.

1. God medicinsk praxis-rekommendation för typ 2-diabetes

Rekommendationen uppdaterades 18.3.24. Den största ändringen i rekommendationen är att viktkontroll betonas i behandlingen av diabetes. För personer, som haft diabetes kortare tid än 6 år, är det möjligt att behandla typ 2-diabetes mot remission, dvs. bota hela sjukdomen, med hjälp av viktminskning. Uppnåendet av remission beror på viktminskning. Det är mer sannolikt att remission uppnås ju kortare tid diabetes har pågått och därför är det skäl att genast i diagnosskedet rikta resurser till att styra och bevara en bestående viktminskning. Snabb behandling vid sjukdomsutbrott och förebyggande vård är hörnstenar i behandlingen av diabetes, liksom i behandlingen av andra folksjukdomar.

2. THL:s kvalitetsregister

THL har byggt upp nationella kvalitetsregister med vilka man kan följa upp hur vårdresultaten förverkligas på riksnivå vid olika sjukdomar. Målet med det nationella diabetesregistret är att följa upp och hjälpa till att förbättra diabetesvårdens kvalitet och effektivitet. I diabetesregistret följs uppföljningen och behandlingen i hela vårdkedjan. Kvalitetsregistret för diabetes omfattar uppgifter om primärvård och specialiserad sjukvård samt offentlig och privat hälso- och sjukvård.

  1. Vi föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde utarbetar en vårdmodell för intensiv viktkontroll enligt rekommendationen God medicinsk praxis för patienter med typ 2-diabetes. 
  2. Vi föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde följer upp kvaliteten på befolkningens diabetesvård utifrån kvalitetsregistret samt utifrån resultaten gör nödvändiga ändringar i vården av diabetiker.

Källor: 

Typ 2-diabetes God medicinsk praxis-rekommendation 18.2.24

Diabetesregistret (thl.fi)"

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 18.6.2024 § 136 anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare till sektordirektören för hälsovårdstjänster för beredning senast 10.12.2024.  

Svar på fullmäktigemotionen:

Vårdmodell för viktkontroll

I Vanda pågår projektet "Hyvinvointikertomus tutuksi ja terveellinen ravitsemus” (på svenska Bekanta dig med välfärdsberättelsen och gör hälsosam kost till en vana-projektet | Vanda). Projektet finansieras med social- och hälsovårdsministeriets anslag för hälsofrämjande. Projektet har startat i april 2022 och fortsätter till slutet av oktober 2024. Projektet administreras av Vanda stads motions- och idrottstjänster och projektet samarbetar intensivt med Kervo stads idrottstjänster samt Vanda och Kervo välfärdsområde. Ett centralt delområde i projektet är att förtydliga och utveckla vårdvägen då det gäller övervikt hos vuxna.  

Som grund för att skapa en vårdväg i samband med övervikt har man använt både nationella och internationella modeller för vårdvägar. Vårdvägen riktar sig till alla vuxna som är överviktiga eller löper risk för övervikt, inklusive vuxna som även har diabetes. Beskrivningen av vårdvägen blir klar under hösten 2024.  

I projektet VAKEhyvä- Hyvät Palvelut (RRP, på svenska VAKEhyvä - God Service) inleddes i Vanda och Kervo välfärdsområde i början av 2024 ett pilotprojekt om en viktkontrollgrupp som pågår till slutet av 2024 (Viktkontrollgruppen för invånarna i Vanda och Kervo välfärdsområde | Vanda och Kervo välfärdsområde (vakehyva.fi). Under pilotprojektet förverkligas fyra viktkontrollgrupper, två på våren och två på hösten. Viktkontrollgruppens verksamhet har planerats och utvecklats tillsammans med den privata serviceproducenten Mehiläinen samt idrottstjänsterna i Vanda och Kervo. Pilotprojektet för viktkontrollgrupperna har ett nära samband med att skapa en vårdväg för vuxna med övervikt. Som ledare för viktkontrollgruppen fungerar ett multiprofessionellt team, i gruppen ingår 10 träffar under 5 månader och därefter individuell uppföljning. De preliminära resultaten från vårens grupper var positiva och höstens grupper pågår. Utifrån pilotprojektets resultat utarbetas en fortsatt plan för hur viktkontrollgrupperna ska förverkligas i fortsättningen.  

THL:s kvalitetsregister för diabetesvård

THL upprätthåller nio nationella kvalitetsregister, av vilka sex register gäller primärvården. Kvalitetsregistret för diabetes innehåller uppföljningsuppgifter om förekomsten av diabetes, diabetespatienternas dödlighet, vårdbalansen för personer med diabetes i fråga om blodsocker- och fettvärden samt förekomsten av njursjukdom vid diabetes. Uppgifterna har delats in separat i typ 1-diabetes och typ 2-diabetes samt i olika åldersgrupper. Registret innehåller uppgifter enligt välfärdsområde och kommun från och med 2018. Utifrån registeruppgifterna är det möjligt att följa förändringarna i kvaliteten på diabetesvården i välfärdsområdet och jämföra nivån på vården som ges i välfärdsområdet med andra välfärdsområden. Utifrån registeruppgifterna kan konstateras att invånare i VAKE-området insjuknar i diabetes (typ 2) något oftare än i genomsnitt i hela Finland. Som utvecklingsobjekt kan konstateras att täckningsgraden för mätning av sockerbalansen och behandlingsbalansen är något sämre än genomsnittet i hela Finland och att kolesterolvärdena (LDL) hos personer med diabetes är sämre än genomsnittet särskilt hos patienter med hög risk. Dessa värden har trots allt förbättrats jämfört med tidigare år.  

Resultaten i diabetesregistret följs upp av diabetesenheten i Vanda och Kervo, ledningen för hälsostationstjänsterna och sektorn för hälsovårdstjänster. THL:s kvalitetsregister behandlades allmänt och diabetesregistret och de resultat som beskrivs i det behandlades närmare i utbildningen för läkare på verksamhetsställena 15.8.2024. Diabetesenheten ordnar hösten 2024 utbildningar om diabetes för både vårdare och läkare inom hälsostationstjänsterna och dessa utbildningar kommer också att behandla resultaten och utvecklingsobjekten för behandlingen av diabetes inom VAKE-området. I utbildningen 15.8.2024 föreslogs att ett utvecklingsobjekt är att höja täckningsgraden för mätning av det långvariga blodsockervärdet från 79 % till 85 % fram till nästa år (genomsnittet för hela Finland är nu 82 % och värdet för det bästa välfärdsområdet är 86 %). Genom att förbättra täckningsgraden i fråga om mätningarna är målet också att fästa uppmärksamhet vid mätresultaten och att förbättra dessa värden. Registerresultaten kommer även i fortsättningen att följas upp regelbundet och utifrån dem utvärderas nya utvecklingsobjekt och mål.   

Sammanfattning

  1. Vårdvägen för viktkontroll för vuxna (inklusive personer med typ 2-diabetes) håller på att färdigställas i september 2024.
  1. Resultaten från THL:s diabetesregister följs upp regelbundet inom sektorn för hälsovårdstjänster och utifrån resultaten vidtas utvecklingsåtgärder. Målen för och kvaliteten på behandlingen av diabetes behandlas också regelbundet i personalens utbildningar.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. ​​​​​lämna till Marja Ahavalle och Olga Gilbertille och till de 28 andra ledamöterna i välfärdsområdesfullmäktige som undertecknat fullmäktigemotionen det svar på fullmäktigemotionen som återfinns i beskrivningsdelen ovan,
  2. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar den erhållna redogörelsen som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar att behandlingen av fullmäktigemotionen har avslutats.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.